Μια ανακάλυψη των επιστημόνων όπως στην ταινία «Jurassic Park» θα μπορούσε να επαναφέρει τα προϊστορικά ζώα.

 

Όταν το 1993 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία «Jurassic Park» φαινόταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η επιστροφή των προϊστορικών ζώων. Ωστόσο, το «Newsweek» είχε γράψει τότε ένα άρθρο που επιβεβαίωνε την επιστημονική αληθοφάνεια της ταινίας.

Κατά την διάρκεια των γυρισμάτων δύο επιστήμονες του Μπέρκλεϋ ανακοίνωσαν ότι είχαν κλωνοποιήσει DNA μελισσών 40 ετών, αφού βρήκαν το έντομο διατηρημένο στο κεχριμπάρι.

«Αυτή η ταινία εξαρτάται από την αξιοπιστία», είχε δηλώσει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ στο «Newsweek». Ο σκηνοθέτης του «Jurassic Park» είχε συμπληρώσει: «Η αξιοπιστία της υπόθεσης, ότι οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη ζωή μέσω της κλωνοποίησης, είναι αυτή που επέτρεψε να γυριστεί η ταινία».

Παρόλα αυτά υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες. Για την αναπαραγωγή ενός γονιδιώματος δεινοσαύρων, χρειάζονταν δισεκατομμύρια δομικά στοιχεία του DNA, ζεύγη βάσεων. Όμως κανένα από τα αρχαία DNA που είχαν μαζευτεί δεν είχε περισσότερα από 250. Επιπλέον, υπήρχε ένα ακόμη εμπόδιο. Κανείς δεν είχε βρει ποτέ κανένα DNA δεινοσαύρου.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά την πρώτη ταινία, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχουν στα χέρια τους τον πρώτο προϊοστορικό γενετικό κώδικα. Αυτό προκύπτει από ένα απολίθωμα, το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να περιέχει DNA δεινοσαύρου.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη καθώς ερευνάται το απολίθωμα, το οποίο είναι κομμάτι από ένα χόνδρο στο μηρό του δεινόσαυρου Καυδιπτέρυξ. Όπως ακριβώς, δηλαδή, συνέβη και στο «Jurassic Park» με τα κουνούπια που είχαν παγιδευτεί σε κεχριμπάρι.

Ο Καυδιπτέρυξ ήταν ένα φτερωτό είδος στο μέγεθος ενός παγονιού. Το εύρημα ήταν άριστα συντηρημένο σε ηφαιστειακή τέφρα, ανέφεραν χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο ζώο ζούσε στη Γη πριν από 125 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες. Θεωρούν, δε, πως στην όψη δεν έπρεπε να διαφέρει και πολύ από έναν Βελοσιράπτορα, αν και σε μικρότερο μέγεθος.

Το απολίθωμα ανακαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες στην Βόρεια Κίνα. Τα κύτταρα του Καυδιπτέρυξ μπορεί να περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες εφόσον έχουν μείνει αναλλοίωτα.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

 

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus