Γιατί οι γυναίκες δεν κρυώνουν τόσο όταν βγαίνουν τα βράδια; Επιστήμονες έδωσαν την απάντηση.

 

Επιστήμονες αποκάλυψαν για ποιον λόγο οι γυναίκες μπορούν να φορούν πιο ελαφριά ρούχα σε μια βραδινή έξοδο και να μην νιώθουν το κρύο.

Πολλές φορές έχει τύχει, βλέποντας μια παρέα γυναικών σε νυχτερινή έξοδο χωρίς παλτό ή μπουφάν το χειμώνα, να αναρωτηθεί κανείς «πως είναι δυνατόν να μην κρυώνουν;».

Μια ομάδα ερευνητών έκανε μια επιστημονική μελέτη που απαντά στο παραπάνω ερώτημα. Συγκεκριμένα ερεύνησαν το φαινόμενο σε μια μελέτη με τίτλο «Όταν δείχνεις ζεστός σημαίνει ότι δεν κρυώνεις»: Η απόδειξη ότι η αυτο-αντικειμενοποίηση αναστέλλει το αίσθημα του κρύου.

Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά από επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να περιγράψουν το πως τα άτομα και ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, βλέπουν το σώμα τους ως εξωτερικοί παρατηρητές με έναν τρόπο που υποβιβάζουν τους εαυτούς τους στη θέση αντικειμένων που περιμένουν να κριθούν και να εκτιμηθούν.

Μία ερευνήτρια, η Ροξάν Φελίγκ που πήρε μέρος στη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξήγησε ότι οι γυναίκες που φαίνονται «ζεστές» ή που επικεντρώνονται περισσότερο στην αυτο-αντικειμενοποίηση έχουν λιγότερη επίγνωση του κρύου.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

 

@naia_papaia@iamcardib please share your thoughts! #fyp #science #psychology #greenscreen

♬ original sound – Nai’a

 

Σύμφωνα με την θεωρία της αντικειμενοποίησης, «όταν οι γυναίκες εστιάζουν στο πως φαίνονται εξωτερικά, τότε μειώνεται η ποσότητα των γνωστικών πόρων που έχουν για να εκτιμήσουν την εσωτερική τους κατάσταση».

Η Φελίγκ συνέχισε: «Έτσι όταν οι γυναίκες βρίσκονται σε μια κατάσταση αντικειμενοποίησης έχουν λιγότερο επίγνωση του πόσο πεινάνε, τους χτύπους της καρδιάς του και γενικότερα να αναγνωρίσουν τις εσωτερικές του καταστάσεις».

Οι ερευνητές δοκίμασαν την θεωρία τους μελετώντας γυναίκες που στέκονταν έξω από κλαμπ κάποιες παγωμένες νύχτες, με την θερμοκρασία να κυμαίνεται από 4,4 εώς 10 βαθμούς Κελσίου, ζητώντας τους να αξιολογήσουν την κατάσταση της αυτο-αντικειμενοποίησης καθώς και το πόσο κρύο ένιωθαν. Επίσης έλαβαν υπόψη τους πόσο είχαν πιει.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν το εξής: «Οι γυναίκες με χαμηλή αυτο-αντικειμενοποίηση έδειξαν μια θετική, διαισθητική σχέση μεταξύ της έκθεσης του δέρματος και της αντίληψης της ψυχρότητας, αλλά οι γυναίκες που εστιάζονταν περισσότερο στην εμφάνισή τους δεν ένιωθαν το κρύο όταν φορούσαν λιγότερα ρούχα».

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

 

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus