Εγκαταλείπονται οι σκέψεις για υποχρεωτικό αρνητικό τεστ των ανεμβολίαστων για να μπουν στα σούπερ μάρκετ – Αλλάζουν όρια χωρητικότητας και η εφαρμογή τους δρομολογείται από αύριο Σάββατο

 

Τα σούπερ μάρκετ είναι το πεδίο που αναμένεται να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας με στόχο να ισχύσουν άμεσα, από το πρωί του Σαββάτου. Η σκέψη για επίδειξη αρνητικού τεστ από τους ανεμβολίαστους όπως όλα δείχνουν εγκαταλείφθηκε για λόγους που ανέλυσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο μοιάζει πλέον δεδομένο πως θα υπάρξουν αλλαγές στη χωρητικότητα των καταστημάτων.

Όπως έχει ενημερώσει το reader.gr στόχος ήταν η αναπροσαρμογή των κανόνων εισόδου στα σούπερ μάρκετ, καθώς η πλήρης ελευθερία συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό ως προς το λιανεμπόριο. Από την πρώτη στιγμή εξετάστηκε και εν τέλει «κλείδωσε» η επαναφορά της αναλογίας των πελατών ανά τετραγωνικά, με κάρτες στην είσοδο. προς ώρας υπάρχει η σκέψη η αναλογία να είναι 1 άτομο ανά 9 τ.μ.

Διαβάστε επίσης  20 χρόνια Energy Fitness party at Bras de Freres!

Η κυβέρνηση δεν ήθελε να «κλείσει την πόρτα» των σούπερ μάρκετ στους ανεμβολίαστους, ενώ και το ενδεχόμενο να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test εγκαταλείφθηκε. Όπως, άλλωστε, εξήγησε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο OPEN «Υπάρχουν κάποιοι που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν μπορεί να εμποδίσεις την πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Και το δεύτερο σκέλος είναι πρακτικό. Θα δημιουργηθούν μεγάλες ουρές σε ώρες αιχμής όταν θα προσέρχονται ταυτόχρονα χιλιάδες καταναλωτές».

 

 

Επί της ουσίας αναζητούνταν εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις ώστε να μην υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους ανεμβολίαστους, κάτι που συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό ως προς το λιανεμπόριο.

Στο ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων είχε αναφερθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.

 

Βατόπουλος: Να μειωθούν τα ποσοστά πληρότητας

Στην αυστηροποίηση των μέτρων αναφέρθηκε και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ώστε να επιτρέψουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους πολίτες κατά τα Χριστούγεννα. «Από υγειονομικής πλευράς ίσως πρέπει να προσχωρήσουμε σε κάποια παραπάνω μέτρα», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ύστερα συμπλήρωσε πως αν αυτά τα μέτρα ληφθούν σύντομα, τότε οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις γιορτές. Συγκεκριμένα για τους χώρους εστίασης και τους κινηματογράφους δήλωσε πως θα μπορούσαν να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100% , σημειώνοντας παράλληλα πως θα μπορούσε να επιστρέψει με κάποιο τρόπο και η τηλεργασία.

Διαβάστε επίσης  Issue 788

 

 

Τζανάκης: Αναβολή σχολικών εκδρομών

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, πρότεινε μεταξύ άλλων να αναβληθούν και οι σχολικές εκδρομές. «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστρέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά φιλοξενούμενος στον ίδιο σταθμό.

 

 

Πηγή: reader.gr