Ένας στερεοτυπικός μεν, αποτελεσματικός δε, οδηγός για το μάλλον πιο υποτιμημένο spirit.

 

Ό,τι είναι το ρούμι για την Καραϊβική και το ουίσκι για τη Σκωτία είναι η βότκα για την Ευρασία. Σχεδόν οπουδήποτε στην αχανή χώρα που συνδέει τη βόρεια πλευρά της Ευρώπης μ’ εκείνη της Ασίας θα συναντήσεις βότκα. Αυτό δε σημαίνει αυτομάτως πως δεν υπάρχουν βότκες από άλλες χώρες, που μάλιστα διαφέρουν όσον αφορά κάποια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι παραδοσιακές βότκες από την Ανατολική Ευρώπη είναι πολύ πιο “επιθετικές”, δυνατές και βαριές, ενώ εκείνες της δυτικής παραγωγής, όπως, π.χ., αυτές από τη Σουηδία (Absolut), την Ολλανδία (Ketel One) ή η γαλλική από σταφύλι (Cîroc), που είναι πιο απαλές, πιο “εύκολες”.

 

Ο ορισμός

 

Σύμφωνα με τον ορισμό της από το Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, πρόκειται για “ένα ουδέτερο και διαφανές ποτό, απόσταγμα δημητριακών αλλά και άλλων υλών” (οποιοδήποτε υλικό εμπεριέχει σάκχαρα μπορεί να μετατραπεί σε ποτό), κάτι που θα έπρεπε να επιτρέπει την ευελιξία προς αυτή στο μεγαλύτερο βαθμό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

H βότκα είναι το μοναδικό ευγενές ποτό που δεν περνάει από βαρέλι – δεν παλαιώνει. Την όποια “ευγένειά” της την οφείλει στις διαδοχικές αποστάξεις και στα διαφορετικά υλικά/φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε καθεμία από αυτές.

 

 

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, να αναφέρουμε ότι η τσικουδιά που προέρχεται από το “ευγενές” σταφύλι αποστάζεται μία φορά. Το τσίπουρο περνάει δύο φορές απόσταξη. Τα κορυφαία ελληνικά τσίπουρα περνούν από τρεις αποστάξεις. Κάποια μπαίνουν και σε βαρέλι, όπου αποκτούν χρώμα, γεύση, οσμές. Η βότκα οφείλει να παραμένει “άχρωμη” και “άοσμη”. Ο εξευγενισμός αλλάζει μόνο την υφή της: γίνεται “ελαιώδης”, πιο “παχιά” στη γεύση.

 

Ποτέ χωρίς σκοπό

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου, είναι πως στην κουλτούρα της βότκας, αυτή δεν πίνεται ποτέ χωρίς σκοπό. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι πολύ υψηλότερη από άλλες επιλογές.

 

Το απαραίτητο σφηνάκι

Παρότι η βότκα αποτελεί αλκοολική βάση για πολλά και εξαιρετικά δημοφιλή cocktails, οφείλει να δοκιμάζεται σκέτη και σε shot. Σύμφωνα με αρκετούς Ρώσους bartenders, ένας πολύ βασικός κανόνας είναι να πλαισιώνεται πάντοτε με φαγητό.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Coca Cola supports Street Food Festival Crete

 

 

Το να πίνεις καλή βότκα με καλή παρέα στη Μόσχα, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, αν δεν υπάρχει φαγητό στο τραπέζι” υποστηρίζει μία δημοφιλής φράση στη σφαίρα των νέων Ρώσων μπάρμπεν και ποιοι είμαστε εμείς για να διαφωνήσουμε μαζί τους;

 

Η θερμοκρασία

Το να βγάλεις μία φιάλη βότκα απευθείας από την κατάψυξη, ίσως και να μην είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, εν αντιθέσει με ό,τι μπορεί να πίστευες. Οι Ρώσοι γενικά φοβούνται να παγώσουν τη βότκα τους και επιλέγουν απλά τη λύση του ψυγείου για λίγα μόλις λεπτά πριν το σερβίρισμα.

 

Τα cocktails

 

Ασφαλώς και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να απολαμβάνεις τη βότκα σε cocktail. Το Moscow Mule, το White Russian και τα υπόλοιπα θα κάνουν τη δουλειά, ασχέτως του αν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη μαμά Ρωσία.

 

Πηγή: esquire.com.gr