Όριο εννέα μηνών στο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg – «Ανοίγουν» από τις 10 Ιανουαρίου τα αεροδρόμια σε όλους όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προτείνει όριο εννέα μηνών ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, καθώς και την προτεραιοποίηση των εμβολιασμένων ταξιδιωτών, σύμφωνα με το Bloomberg News. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο εμβολιασμός με τρίτη αναμνηστική δόση θα απαιτείται μετά την παρέλευση των εννέα μηνών από τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό.

Η ΕΕ θα συστήσει επίσης στις χώρες μέλη να συνεχίσουν να δέχονται όλους τους ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα προτείνει στις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν από τις 10 Ιανουαρίου σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο περιεχόμενο εγγράφου που έφθασε εις γνώση του.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Το δημοσίευμα του Bloomberg έρχεται μια μέρα μετά την επιστολή που έστειλε ο Eλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία της πρότεινε να έχει ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 μόνο αν κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο για να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή Μητσοτάκη στην κυρία φον ντερ Λάιεν και προσθέτει «ειδικά εφόσον η τρίτη δόση έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματική (άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών COVID-19 αποτελεσμάτων περιλαμβανομένου του θανάτου, αλλά επίσης προστατεύει κατά των συμπτωματικών λοιμώξεων και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει προ ημερών την απόφασή του για σχετική επιστολή, ενώ την Τετάρτη ο ECDC πρότεινε τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης για το σύνολο των ενηλίκων, ειδικά για τους άνω των 40 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως προϋπόθεση για τους Ελληνες πολίτες τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση από τις 13/12, έτσι ώστε να συνεχίσει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Διαβάστε επίσης  Issue 790

 

Πηγή: reader.gr