Η επίδραση του Diego Maradona δεν περιοριζόταν ποτέ μόνο στις 4 γραμμές του γηπέδου.

 

Ο Diego Maradona, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών πριν από 1 χρόνο, ήταν μία larger than life προσωπικότητα, η φήμη του οποίου ξεπερνούσε κατά πολύ τα ποδοσφαιρικά όρια για πάρα πολλούς λόγους. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την ίδια την pop κουλτούρα. Η ίδια του η πορεία άλλωστε ήταν εκείνη που ενέπνεε δημιουργούς σε κάθε κλάδο να ασχοληθούν μαζί του: Από ταινίες, τραγούδια και βιβλία μέχρι merchandise και memes.

 

Οι ταινίες

 

Diego Maradona (2019)

Το ντοκιμαντέρ του Asif Kapadia άνοιγε με μία σκηνή στην οποία ένα αυτοκίνητο περιπλανιέται στους δρόμους της Νάπολης. Είναι το έτος 1984 και ο Diego Maradona, ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη, στα 24 του χρόνια, βρίσκεται στο μπροστινό κάθισμα. Προορισμός του το στάδιο Σαν Πάολο, στο οποίο κατευθύνεται για να υπογράψει το συμβόλαιό του και να παρουσιαστεί από την ομάδα της νότιας Ιταλίας έχοντας πάρει μεταγραφή σε αυτήν από την Μπαρτσελόνα. Ήταν το μέχρι τότε μεγαλύτερο deal που είχε γίνει ποτέ. Το Diego Maradona καλύπτει τη ζωή του Αργεντινού ουσιαστικά μέχρι το 2019, δίνοντας έμφαση στα χρόνια που πέρασε στη Νάπολη, για την οποία εξελίχθηκε σε Μεσσία.

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 - by GAS Motosport Culture

 

Maradona by Kusturica (2008)

Ο σπουδαίος Σέρβος σκηνοθέτης Emir Kusturica ακολούθησε τον Diego Maradona για σχεδόν έναν χρόνο (από τον Απρίλιο του 2005 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006), καταγράφοντας τις στιγμές που οι δύο τους πέρασαν μαζί σε Μπουένος Άιρες, Νάπολη, Κάννες, Κούβα, Βελιγράδι και Βαρκελώνη. “Η ζωή του Μαραντόνα είναι τόσο πλούσια, τόσο γεμάτη από διαφορετικές αποχρώσεις, ώστε δεν θα άλλαζα τίποτα, ακόμη κι αν γύριζα μια ταινία μυθοπλασίας γι’ αυτόν” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Kusturica

 

“Ο Maradona στο Μεξικό”/ Maradona in Mexico (2019)

Η σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix επικεντρώνεται στο διάστημα που ο Αργεντινός σούπερ σταρ βρέθηκε στο Μεξικό ως προπονητής της ομάδας Ντοράντος από τη Σιναλόα. Ναι, την ίδια Σιναλόα των ναρκωτικών και των καρτέλ που έχεις μελετήσει ενδελεχώς στο Narcos: Mexico. Το Maradona in Mexico καταγράφει τα κατορθώματα του Θεού κατά το εννιάμηνο που παρέμεινε στο Μεξικό (από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2019).

Για την ιστορία, η Ντοράντος -στην οποία κατά το παρελθόν έχει αγωνιστεί ο Pep Guardiola (2005-06) αλλά και ο βιρτζουόζος Μεξικανός Cuauhtémoc Blanco (2012-13)- βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας της δεύτερης κατηγορίας εκείνη την περίοδο, ενώ στο τέλος του πρωταθλήματος έχασε στις λεπτομέρειες την άνοδο στο κορυφαίο επίπεδο του μεξικανικού ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης  Τα Σαββατοκύριακα στον Αμπαδιώτη είναι live!

Αξίζει να αναφερθεί επίσης το connotation του Paolo Sorrentino στην αριστουργηματική “Νιότη” (2015), όπου ο Roly Serrano υποδύεται τον υπέρβαρο Maradona που βρίσκεται σε ξενοδοχείο των Άλπεων και σε “αποστολή” αποτοξίνωσης.

 

 

Τα βιβλία

 

Εγώ, ο Ντιέγκο

Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του Diego Maradona, που είχε κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα -τον Απρίλιο του 2001- και παραμένει για πάρα πολλά χρόνια εξαντλημένη.

Στο εν λόγω βιβλίο, η πιο χαρισματική μορφή του ποδοσφαίρου ανατρέχει στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του και της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Αποκαλύπτει με λεπτομέρειες τα πάθη του, τις συγκρούσεις με τις αρχές, τον εθισμό στην κοκαΐνη, τις σχέσεις του με τη Μαφία, τη μεγαλειώδη πορεία του στα γήπεδα και άλλες καταστάσεις που τον καθιστούν μια μεγάλη, αλλά και αμφιλεγόμενη, προσωπικότητα στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

 

 

 

Touched by God: How We Won the Mexico ’86 World Cup

Το βιβλίο που ο Daniel Arcucci έγραψε μαζί με τον Maradona έχει ως κεντρικό θέμα τον πιο συναρπαστικό όσο και αμφιλεγόμενο θρίαμβο σε Μουντιάλ – μιλά ασφαλώς για τα όσα έγιναν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, το 1986.

Ο Diego διηγείται γνωστές και άγνωστες πτυχές της περιπέτειας και της τελικής λύτρωσης της εθνικής Αργεντινής.

Διαβάστε επίσης  20 χρόνια Energy Fitness party at Bras de Freres!

Αναφέρεται φυσικά στο “χέρι του Θεού” αλλά και στο γκολ του αιώνα, που το ακολούθησε, στον προημιτελικό απέναντι στην Αγγλία, καθώς και σε μπόλικες στιγμές μαζί με τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια αλλά και εκτός γηπέδου.

 

H μουσική

 

La mano de dios (Το Χέρι του Θεού) – Rodrigo Bueno

Κι όμως, το πιο δημοφιλές κομμάτι για τον Maradona δεν είναι εκείνο του Manu Chao αλλά αυτό του θρύλου της αργεντίνικης μουσικής Rodrigo Bueno – για την ιστορία, ο Bueno πέθανε σε ηλικία 27 ετών, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2000, αλλά η επιρροή του και το συγκεκριμένο τραγούδι συνεχίζει να συγκινεί και να θεωρείται all time classic. Το έχει τραγουδήσει ακόμη και ο ίδιος ο Diego.

 

La vida tombola – Manu Chao

Ο σπουδαίος Ισπανο-Γάλλος μουσικός αφιέρωσε αυτό το αξέχαστο κομμάτι στον Diego, το οποίο είναι ίσως ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό έχει γραφτεί για τον τεράστιο Αργεντινό. Φυσικά, δεν λείπουν οι κατηγορίες προς την FIFA.

Τα δύο παραπάνω δεν είναι τα μοναδικά κομμάτια που έχουν γραφτεί για τον Diego Maradona: Ξεχωρίζουν ακόμη τα ‘O reggae e’ Maradona (Jovine), Maradona è meglio ‘e Pelé (Enzo Romano), O Surdato ‘Nnamurato (Massimo Ranieri), Dieguito tango (Fausto Cigliano) και Yo Te Sigo (Los Calzones).

 

Πηγή: esquire.com.gr