Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης που ισχύει για το 2021 για την χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας και σε άλλους εποχικά απασχολούμενους –πέραν των κλάδων τουρισμού και επισιτισμού- προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή.

 

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» που συζητείται στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτήν, παρατείνεται η ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 71 του Ν. 4837/2021 που προβλέπει τη μείωση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης σε 50 από 100 για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους σε τουρισμό-επισιτισμό και στις υπόλοιπες κατηγορίες εποχικά απασχολούμενων.

Πρόκειται για εργαζομένους ιδίως στην κονσερβοποιία, σε διαλογητήρια και στα λοιπά επαγγέλματα που συνδέονται με τη γεωργία και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι κινδύνευαν να μη συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνέπειες από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID – 19.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Έτσι, κατ΄ εξαίρεση για το έτος 2021, προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από κατ’ ελάχιστον 100 σε 50 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν συμπληρώσει 50 μέρες εργασίας θα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας για τρεις μήνες και πέντε μέρες.

 

Άρθρο 5

 

Προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας απασχολούμενων σε εποχιακά επαγγέλματα για το έτος 2021 – Τροποποίηση παρ. 9 άρθρου 4 ν. 1545/1985

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 9 του άρθρου 4 του ν. 1545/1985 (Α’ 91), περί των προϋποθέσεων της επιδότησης ανεργίας των απασχολούμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, τροποποιείται, ώστε το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης να επεκταθεί σε απασχολούμενους και σε άλλα εποχιακά επαγγέλματα, και η παρ. 9 του άρθρου 4 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«9. Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2021, για τους απασχολούμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 και εφαρμόζεται αναλόγως το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του παρόντος.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να καθορίζονται οι όροι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

 

Διαβάστε επίσης  Τα Σαββατοκύριακα στον Αμπαδιώτη είναι live!
Πηγή: insider.gr