Το αισιόδοξο σενάριο του επικεφαλής μονάδας covid του νοσοκομείου Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος με την προϋπόθεση να εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού.

 

Αισιόδοξος εμφανίστηκε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού ο ελληνοαμερικανός Παναγής Γαλιατσάτος που είναι ο επικεφαλής της μονάδας covid του διάσημου νοσοκομείου Johns Hopkins. Σχολιάζοντας τα τελευταία δεδομένα για τη μετάλλαξη Ομικρον, ο Παναγής Γαλιατσάτος προέβλεψε ότι η πανδημία θα φθάσει στο τέλος της σε 6 έως 8 μήνες.

Και πρόσθεσε ότι αν ο πληθυσμός εμβολιαστεί σε ποσοστό 80% και πάνω, η πανδημία θα τελειώσει, έστω και αν ο ιός φυσικά θα μείνει. Θα μείνει, είπε, αλλά θα είναι πολύ πιο ήπιο, κάτι σαν τη γρίπη.

Κρίσιμο είναι, είπε ακόμα, οι πλούσιες χώρες να στείλουν εμβόλια στις φτωχές, ώστε να μην υπάρξουν και άλλες μεταλλάξεις.

 

Γαλιατσάτος: Η Ομικρον δεν στέλνει τους ασθενείς στο νοσοκομείο

Αυτή την εβδομάδα είδαμε να βγαίνουν διάφορες έρευνες για τη μετάλλαξη Όμικρον, από τις οποίες προκύπτουν δύο πράγματα, είπε στον Σκάι και στην εκπομπή Αταίριαστοι. Αυτό που φοβόμασταν, ότι η Όμικρον μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα από άλλες παραλλαγές επιβεβαιώνεται, αλλά την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε οι ασθενείς να νοσούν βαριά και να καταλήγουν στο νοσοκομείο“, σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

 

 

Σχετικά με το αν η Ομικρον προσβάλλει περισσότερο τους εμβολιασμένους ή τους ανεμβολίαστους, σημείωσε ότι είναι νωρίς να έχουμε τέτοια δεδομένα, ωστόσο σε μερικά κράτη με μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο φαίνεται ότι κολλάνε, αλλά σε άλλα κράτη, που οι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο, η Όμικρον δεν επηρεάζει ιδιαίτερα, καθώς οι ασθενείς δε χρειάζεται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο.

Το εμβόλιο βοηθάει ακόμα, και ακόμα και αν έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, μπορεί να σου σώσει τη ζωή και να σε κρατήσει έξω από το νοσοκομείο“, επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος στον Σκάι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι κάθε νέα μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, αλλά ταυτόχρονα αποδυναμώνεται και δεν δημιουργεί σε συμπτώματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους ασθενείς σε νοσοκομείο.

 

Πηγή: esquire.com.gr