Ο κολοσσός MAERSK προειδοποίησε τους πελάτες του ότι η συμφόρηση θα συνεχίσει να προκαλεί καθυστερήσεις στην ομαλή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας

 

Ο εφιάλτης που προκαλεί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η συμφόρηση έξω από τα εμπορικά λιμάνια και κατ’ επέκταση στους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων αντί να βελτιώνεται μέσα στις πρώτες ημέρες του 2022 χειροτερεύει.

Οι συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για τη νέα χρονιά για την ώρα διαψεύδονται. Ο κολοσσός MAERSK προειδοποίησε τους πελάτες του ότι η συμφόρηση θα συνεχίσει να προκαλεί καθυστερήσεις στην ομαλή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δυστυχώς το 2022 δεν άρχισε όπως ελπίζαμεεπισημαίνει σε αλληλογραφία με τους πελάτες της:Η πανδημία συνεχίζει και δυστυχώς βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις που προκαλεί επηρεάζει την ικανότητά μας να μεταφέρουμε φορτία. Λόγω της πανδημίας λιμάνια-κλειδιά για την εφοδιαστική αλυσίδα αντιμετωπίζουν έξαρση κρουσμάτων και λαμβάνουν νέα υγειονομικά μέτρα.”

Στην Ευρώπη υπάρχει το πρόβλημα ότι τα λιμάνια δεν έχουν πλέον αποθηκευτικούς χώρους για να στοιβάξουν τα εμπορευματοκιβώτια. Η πληρότητα φθάνει ακόμη και το 130% με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος να κινηθούν ούτε τα μηχανήματα φορτο-εκφόρτωσης. Στο λιμάνι του Αμβούργου η πληρότητα φθάνει το 100%. Στα λιμάνια της βορείου Ευρώπης οι καθυστερήσεις φθάνουν τις τέσσερις ημέρες.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ένα χορταστικό έργο τέχνης!

Στη Μεγάλη Βρετανία ο χρόνος αναμονής στα αγκυροβόλια κυμαίνεται από επτά έως 10 ημέρες. Υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης στη λογική το μη χείρον βέλτιστον. Στο λιμάνι της Αμβέρσας οι καθυστερήσεις από 10 ημέρες που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα έπεσαν στις οκτώ ημέρες.

Στις ΗΠΑ οι καθυστερήσεις παραμένουν μεγάλες.

Στο λιμάνι του Λος Άντζελες και στο Λονγκ Μπιτς η αναμονή για την εξυπηρέτηση ενός πλοίου κυμαίνεται από 28 έως 45 ημέρες!

Όλα τα λιμάνια της Βορείου Αμερικής όπως το Βανκούβερ, το Σηάτλ και το Prince Rupert έχουν πληρότητα 100% στους αποθηκευτικούς χώρους.

Στην Κίνα το νέο ξέσπασμα κορωνοϊού επηρέασε το εμπορικό λιμάνι της Ningbo το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Εκεί οι αποθηκευτικοί χώροι φθάνουν σε πληρότητα το 75%.

 

Πηγή: protothema.gr