Τέλος τα μονοκλωνικά αντισώματα με το χάπι κατά του κορονοϊού να βγαίνει στο προσκήνιο – Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 14 Ιανουαρίου η πλατφόρμα – Πώς θα γίνεται η χορήγησή τους

 

Η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει κλείσει και οι 2.000 δόσεις έχουν δοθεί σε ασθενείς. Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών για τον κορονοϊό και η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, ενώ θα δίνονται με τα ίδια κριτήρια με τα μονοκλωνικά και στις ίδιες ομάδες ασθενών, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας. Παράλληλα, σημείωσε το γεγονός ότι τα αντιικά χάπια έχουν θετική γνωμοδότηση όχι όμως άδεια, γι΄ αυτό ο ασθενής θα υπογράφει για να τα λάβει.

Ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφεί και η έγκριση θα δίνεται από την επιτροπή που έλεγχε και τις αιτήσεις χορήγησης των μονοκλωνικών. Τα αντιικά χάπια θα δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για εξωτερικούς ασθενείς. Οι γιατροί που θα κάνουν τη συνταγογράφηση θα καταχωρούν την 7η μέρα της χορήγησης και την 28η μέρα την πορεία της νόσου.

Αυτή την εξέλιξη την είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία» πριν 10 ημέρες, όπου είχε αποκαλύψει πως: «θα έχουμε πια στη διάθεσή μας πολύ σύντομα και τα καινούργια φάρμακα για τον κορονοϊό τα οποία θα χορηγούνται τις πρώτες ημέρες από τη στιγμή που κάποιος διαγνωστεί (μετά και από τα μονοκλωνικά -είδα μάλιστα εδώ και την ταμπέλα για το που χορηγούνται τα μονοκλωνικά στο νοσοκομεία), είναι φάρμακα τα οποία φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Θα είμαστε από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα τα παραλάβει και με βάση τα πρωτόκολλα τα οποία θα καθορίσουν οι ειδικοί θα μπορούμε να τα χορηγήσουμε».

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Και τα δύο χάπια θα χορηγούνται μέσα στις πρώτες ημέρες σε ασθενείς που νοσούν βαριά προκειμένου να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν. Το χάπι της Merck λέγεται «Lagevrio» και αν χορηγηθεί μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, οι μισοί από τους ασθενείς που νοσούν βαριά δε θα χρειαστούν νοσηλεία. Το χάπι της Pfizer λέγεται «Paxlovid» και αν αντίστοιχα χορηγηθεί μέσα στο πρώτο πενθήμερο, οι 9 στους 10 ασθενείς που νοσούν βαριά δεν θα χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο. Και τα δύο χορηγούνται δύο φορές την ημέρα με δοσολογία τρία χάπια της Pfizer και δύο της Merck. Το χάπι της Pfizer μπλοκάρει την ανάπτυξη του ιού και χορηγείται μαζί με αντιϊκό φάρμακο, και εκείνο της Merck επιφέρει τυχαίες μεταλλάξεις του ιού. Και τα δύο δεν είναι απίθανο να προκαλέσουν ήπιες παρενέργειες, ενώ οι επιστήμονες τονίζουν ότι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια μας είναι το εμβόλιο.

 

Πώς θα χορηγούνται

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών Μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα) τα οποία περιμένουν την τελική έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) μέσα στον Ιανουάριο. Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεση τους.

Η διάθεση των αντιικών χαπιών θα γίνεται μέσω δικτύου νοσοκομείων και μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ενώ για τη χορήγησή τους θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δηλαδή η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Τα κριτήρια χορήγησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Τα χάπια θα μπορούν να χορηγούνται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Αναλυτικά, η χορήγησή τους θα εγκρίνεται σε ανθρώπους που:

 

  • είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
  • υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,
  • πάσχουν από κυστική ίνωση,
  • είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
  • είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
  • πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
  • πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
  • πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
  • εμφανίζουν αρτηριακή υπέρταση.

 

Κατέληξαν δύο ασθενείς με τη μετάλλαξη Ομικρον

Την ίδια ώρα βέβαια, η «μάχη» κατά του κορονοϊού συνεχίζεται με τους πρώτους θανάτους ασθενών στη χώρα μας που έφεραν τη μετάλλαξη Ομικρον να είναι γεγονός. Συγκεκριμένα, δύο γυναίκες, ηλικίας 79 και 77 ετών, έφυγαν από τη ζωή σε Ευαγγελισμό και Σωτηρία αντίστοιχα, οι οποίες έφεραν αμφότερες σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Νωρίτερα, η κυρία Γκάγκα είχε αναφέρει ότι ευάλωτοι άνθρωποι είναι πιθανό να καταλήξουν από μία λοίμωξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γρίπη. «Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η “Όμικρον” δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες να είναι εμβολιασμένοι και ο τριπλός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου», τόνισε.

Αναλυτικά, η πρώτη γυναίκα, ηλικίας 79 ετών, εισήχθη με σοβαρό υποκείμενο νόσημα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου και βρέθηκε σε τυχαίο έλεγχο θετική στον κορονοϊό και συγκεκριμένα στη μετάλλαξη Ομικρον. Η κατάσταση της υγείας της γυναίκας επιβαρύνθηκε λόγω του νοσήματός της αλλά και του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί την Τρίτη με σηπτική καταπληξία στην Εντατική του Ευαγγελισμού, όντας έτσι ο πρώτος ασθενής με μετάλλαξη Ομικρον που διασωληνώνεται. Δυστυχώς η άτυχη γυναίκα δεν τα κατάφερε καθώς άφησε λίγο αργότερα, την τελευταία της πνοή.

Διαβάστε επίσης  Μια "άλλη" Τσικνοπέμπτη στο Kapenekis Fish Market!

 

 

Οσον αφορά τον δεύτερο νεκρό, πρόκειται για μία γυναίκα, 77 ετών, που δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Οπως αναφέρει το Open, η 77χρονη είχε οδηγηθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», λόγω επιπλοκών της μετάλλαξης Ομικρον και κατέληξε το πρωί της Πέμπτης.

 

Ενεργά κρούσματα το 2,5% του ελληνικού πληθυσμού

Το 2,5% του ελληνικού πληθυσμού είναι ενεργά κρούσματα κορονοϊού, ανέφερε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Πρόκειται για 230.000 πολίτες στην ελληνική επικράτεια που νοσούν ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, πλέον η διασπορά έχει μεταφερθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες και ένα στα δύο κρούσματα είναι ηλικίας 35 – 44 ετών.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως υπάρχει σταθεροποίηση της θετικότητας στο 9%, ενώ τόνισε πως μελέτες έχουν καταδείξει πως η μετάλλαξη Ομικρον είναι ηπιότερη σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με την ίδια, υυπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα της Όμικρον στην Αττική, ενώ παρατηρείται αύξηση σε Έβρο, Κρήτη, Ξάνθη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, και Καστοριά.

Όσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, η καθηγήτρια είπε: «Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες». «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει φύγει από τη χώρα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», τόνισε στη συνέχεια η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Πηγή: reader.gr