Ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ και πώς υπολογίζεται η αποζημίωση για το διάστημα που κάποιος βρέθηκε σε αναστολή εργασίας – Κι άλλες επιχειρήσεις εντάσσονται στα νέα μέτρα στήριξης

 

Η επέκταση των αναστολών εργασίας αλλά και του επιδόματος των 534 ευρώ αποτελούν τον βασικό άξονα για τα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς που ανακοινώθηκαν, για τον Ιανουάριο. Στα νέα μέτρα εντάσσονται και κλάδοι που δεν συνδέονται άμεσα με τη μουσική, όπως είναι η εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια, αλλά και παράλληλα δρομολογείται η ενίσχυση πληγεισών επιχειρήσεων.

Η βεντάλια των μέτρων, σύμφωνα με την παρουσίαση του MEGA, περιλαμβάνει τα ποσά των 30 εκατ. ευρώ σε εργαζομένους για αναστολές στο 25% έως 100% του προσωπικού, 42 εκατ. ευρώ για επιλεγμένες επιχειρήσεις που θα λάβουν ενίσχυση 8% του τζίρου του 2019 (και έως 400.000 η καθεμία) και επιπλέον το πάγωμα πληρωμής δόσεων οφειλών στην Εφορία για τον Ιανουάριο.

 

Διαβάστε επίσης  Issue 789

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έως τα τέλη Ιανουαρίου έχουν δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά νυχτερινά κέντρα και μπαρ, αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική, τέχνες του θεάματος και θέατρα, χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων, διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων και παιδότοποι.

Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κάτω από το δίχτυ των αναστολών εισέρχονται και άλλες επιχειρήσεις που πλήττονται, οι οποίες όμως έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως το 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις σε εστίαση, υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering), ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων, κινηματογράφοι, οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, γυμναστήρια, αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες, σχολές χορού, φυσική ευεξία, πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα, καζίνο.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

 

Πηγή: reader.gr