Εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζει ήδη η Βρετανία με το 80% εργασίας στην κανονική εβδομάδα αυτής αλλά το 100% του μισθού.

 

Μία-μία οι ευρωπαϊκές πόλεις, σε πιλοτικό επίπεδο σε πρώτη φάση για να δουν πως θα πάει, δοκιμάζουν την μειωμένη εργασία, δίχως όμως να «κόψουν» κάτι από τον μισθό των εργαζομένων. Η Βρετανία μπήκε σε αυτόν τον «χορό» και εφαρμόζει το σύστημα 100:80:100! Τι σημαίνει αυτό; Οι εργαζόμενοι της εταιρείας θα δουλεύουν μόνο για το 80% της κανονικής τους εργάσιμης εβδομάδας με το 100% της αμοιβής τους, ώστε να δουν τι αντίκτυπο έχει στην παραγωγικότητα, αλλά και στην ευημερία των εργαζομένων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα είναι 6μηνο και θα παρακολουθείται από την 4 Day Week Global και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης.

Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις και εταιρείες θα λάβουν υποστήριξη που περιλαμβάνει ειδικούς και πρωτοπόρους ανθρώπους στο εγχείρημα, αλλά και καθοδήγηση και έρευνα από κορυφαίους ακαδημαϊκούς. Το σχέδιο είναι να ενταχθούν 30 επιχειρήσεις και να αντικατοπτριστούν σε αυτές προγράμματα που εφαρμόζονται και σε άλλα μέρη του κόσμου φέτος.

Θα μελετηθεί λοιπόν τι επίδραση είχε η τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα στην παραγωγικότητα της επιχείρησης, καθώς και στην ευημερία των εργαζομένων της, αλλά και στον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Μία από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις είναι η Canon Medical Research Europe με έδρα το Εδιμβούργο, η οποία απασχολεί 140 άτομα. Ο πρόεδρός της Κεν Σάντερλαντ είπε: «Αναγνωρίζουμε ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει αλλάξει ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εμείς εξετάζουμε πάντα πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις εργασιακές μας πρακτικές για να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκουν ότι ο χρόνος τους μαζί μας είναι ουσιαστικός, ικανοποιητικός και παραγωγικός. Γι΄ αυτόν τον λόγο, επιθυμούμε να κάνουμε πιλοτικά μια τετραήμερη εβδομάδα για να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει για εμάς».

Διαβάστε επίσης  Issue 789

Άλλες μελέτες στο παρελθόν αναφέρουν ότι ένα τετραήμερο εργασίας την εβδομάδα είναι καλύτερο τόσο για την παραγωγικότητα όσο και για την ευημερία των εργαζομένων, αν και αναμφίβολα χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Ο Τζο Ο΄Κόνορ, ο Πιλοτικός Διευθυντής του Προγράμματος για το 4 Day Week Global, δήλωσε: «Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται προς στρατηγικές εστιασμένες στην παραγωγικότητα για να τους επιτρέψουν να μειώσουν τις ώρες εργαζομένων χωρίς όμως μείωση των αμοιβών. Είμαστε ενθουσιασμένοι από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πιλοτικό μας πρόγραμμα.

Η τετραήμερη εβδομάδα αμφισβητεί το τρέχον μοντέλο εργασίας και βοηθά τις εταιρείες να απομακρυνθούν από την απλή μέτρηση του χρόνου “στη δουλειά” των ανθρώπων και να πάνε σε μια πιο έντονη παραγωγή».

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus