Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας αρχίζει να διαφαίνεται, καθώς πολλές χώρες προχωρούν ή σχεδιάζουν σημαντική άρση των περιοριστικών μέτρων.

 

Παρότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι ακόμα περιορισμένη, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ξεκινούν τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Ωστόσο η χώρα μας δεν μπορεί να περάσει άμεσα στην άρση των περιορισμών, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη, λόγω της χαμηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης.

Στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία του κορωνοϊού, το σύνθημα έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε η σταδιακή άρση των μέτρων είναι εφικτή, παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων.

Μαζί της συμφώνησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ενώ υποχωρεί και η Όμικρον. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, αρκεί, όπως ανέφερε η Μίνα Γκάγκα, να γίνεται εγκαίρως, στους ασθενείς με κορωνοϊό που τα δικαιούνται.

Από την πλευρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου μετρίασε την αισιοδοξία για άμεση άρση κι άλλων περιοριστικών μέτρων, καθώς ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει σταθερή. Ο αυξημένος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων που αγγίζει το 1,5% πληθυσμού στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι ο ιός έχει διασπαρεί σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με την πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και τη μικρή αλλά διαφαινόμενη αύξηση των νοσηλειών στους άνω των 65 ετών, δεν επιτρέπει ακόμα στην επιτροπή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση των μέτρων. Και αυτό γίνεται «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο χειμώνα».

Για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου το άφησε ανοικτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η σταδιακή άρση των περιορισμών είναι εφικτή, ωστόσο «περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό». Ακόμη, επί του θέματος συμπλήρωσε ότι «κατανοούμε την κόπωση όλων», ωστόσο «ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και θα τους μολύνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι όποτε υπάρξει χαμηλότερος επιδημιολογικός κίνδυνος, ίσως απελευθερωθούν κάποια πράγματα την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά -όπως τόνισε- αυτό είναι ένα ζήτημα που η Επιτροπή εξετάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αναφερόμενη σε νεότερη μελέτη που έδειξε ότι η μάσκα σε ποσοστό 56% μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης στους κλειστούς χώρους, τόνισε πως δείχνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

 

Βασιλακόπουλος: Εκτόνωση μέχρι το Πάσχα – Υγειονομικά σωστό η τήρηση των μέτρων για ανεμβολίαστους

Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν εκτόνωση του πανδημικού κύματος κοντά στο Πάσχα. «Με ένα εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή του έτους, 5 εκατομμύρια τριπλά εμβολιασμένους και ένα μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων με δύο δόσεις που θα κάνουν την τρίτη δόση και όσους νοσήσουν από εδώ και πέρα, θα φτάσουμε σε ένα σημείο που γύρω στο Πάσχα το κύμα αυτό θα εκτονωθεί σημαντικά καθώς θα έχει ανοσολογική κάλυψη το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Όλα αυτά, εκτός απρόοπτου και εμφάνισης νέας μετάλλαξης», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως διευκρίνισε πάντως, κάποια μέτρα δεν θα αρθούν, με ένα από αυτά να είναι η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ στις ώρες αιχμής. Ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν υγειονομικά σωστό να αρθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εκτός αν το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης φτάσει στο 90-95% οπότε δεν θα απειλούνται από τον ιό.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Αναφερόμενος στην πλήρη άρση μέτρων σε χώρες του εξωτερικού τόνισε ότι υπάρχει τεράστια εμβολιαστική κάλυψη και μάλιστα σε ηλικίες στις οποίες είναι απαραίτητη. «Είναι σημαντικότερα τα υψηλά ποσοστά σε ηλικίες άνω των 60, που δίνει το 90% των θανάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες στη χώρα μας πέθαναν 4 άνθρωποι κάτω των 60 και οι υπόλοιποι ήταν άνω», είπε.

 

Παγώνη: Η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη «φρενάρει» την άρση των μέτρων

Στη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη που «φρενάρει» την άρση των περιορισμών στη χώρα μας, αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Σχολιάζοντας το ότι στη Δανία πέταξαν τις μάσκες, και κάνοντας μια πρόβλεψη για το πότε θα μπορεί αυτό να γίνει και στην Ελλάδα, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι «Η Δανία έχει 90% εμβολιασμούς. Οι άνω των 60 έχουν κάνει 3η δόση στο 87%. Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το γιατί πέταξαν εκεί τις μάσκες. Οι μάσκες θα πεταχτούν όταν πρέπει, όταν ανεβάσουμε τα ποσοστά των εμβολιασμών εκεί που πρέπει. Είμαστε ακόμα στο 69%. Δεν πρέπει να ξεσηκωνόμαστε, δεν συγκρίνονται τα κράτη μεταξύ τους, γιατί έχουν άλλες παραμέτρους. Έχουμε 300.000 άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι, και περίπου άλλους τόσους που πρέπει να κάνουν την 3η δόση. Δεν θα πετάξουμε τις μάσκες ούτε το Πάσχα, αλλά θα περάσουμε ένα ωραίο Πάσχα που δεν θα συγκρίνεται με τα προηγούμενα».

 

Μαγιορκίνης: Βελτιώνεται η διασπορά, αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την επίσημη ενημέρωση, αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κύμα της «Όμικρον» μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης, καθώς οι δείκτες της διασποράς βελτιώνονται. Ακολουθεί και η Ευρώπη, με την εξαίρεση της Ρωσίας, που φαίνεται να βαίνει στην κορύφωση του κύματος της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορωνοϊού, όπως πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη η επιδημία δείχνει σαφή σημεία συρρίκνωσης, σχετικά με τη διασπορά, καθώς παρατηρήθηκε 14% μείωση στο ρυθμό των νέων διαγνώσεων, ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 6%. Καταγράφηκαν 9,6 εκατ. διαγνώσεις και 22.600 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε πως σε υψηλό πλατό, με εκτεταμένη διασπορά, βρίσκεται η πανδημία του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα συνηγορούν υπέρ «μιας ταχείας αποκλιμάκωσης που ολοκληρώθηκε εντός Ιανουαρίου και μιας δεύτερης φάσης η οποία μάλλον πρόκειται για μια βραδεία συρρίκνωση σε ένα πλατό που είναι εξαιρετικά ωστόσο δύσκολο να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί».

Πρόσθεσε ότι, αυτό το πλατό σχετίζεται με αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες και το βασικό σενάριο εκτιμά ότι θα συνεχιστεί αυτό και τις επόμενες εβδομάδες. Η αισιόδοξη εκτίμηση, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, υποστηρίζει «μία σταδιακή επιτάχυνση στην αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών ως συνέπεια της ανοσίας που έχει επιτευχθεί μέσω εμβολιασμού που ολοκληρώθηκε εντός των τελευταίων δύο μηνών και ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το τείχος να έχει αποτέλεσμα».

 

Γώγος: Άρση των περιορισμών μέχρι το Πάσχα

Η στρατηγική μας είναι να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί μέχρι το Πάσχα, με την ελπίδα ότι τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία θα είναι πολύ καλύτερα. Τα παραπάνω δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 και ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Τόνισε πάντως ότι το μέτρο της μάσκας θα παραμείνει μέχρι να έχουμε μεγάλη αποκλιμάκωση.

Διαβάστε επίσης  New entry coming soon: Νεοκαφενές Acacia του Αγα στο Κοντομαρί

Έκανε γνωστό ότι η επιτροπή των ειδικών συζητά ήδη μήπως διεξαχθούν κάποια πολιτιστικά δρώμενα χαμηλού κινδύνου για την Αποκριά, όπου δεν θα υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και την άλλη βδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις. Ανέφερε επίσης ότι κάποια στιγμή θα γίνει συζήτηση και για την αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα. «Σιγά σιγά θα έρθει και αυτό καθώς πρόκειται για σημαντική δραστηριότητα», είπε. Για την πορεία της πανδημίας δήλωσε ότι υπάρχει μια ύφεση και μια ελάττωση στις εισαγωγές και στις νοσηλείες.

 

Η Ευρώπη επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, πάντως, προχωρούν βαθμηδόν στην άρση των περιοριστικών μέτρων για την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, με κάποιες να επανεξετάζουν το μείγμα των περιορισμών κρίνοντας πολλούς εξ αυτών περιττούς, καθώς φουντώνει η κουβέντα για την ενδημική πορεία της Covid-19 και το τέλος της πανδημίας.

 

Τσεχία

Η Τσεχία έγινε η τελευταία χώρα που προχώρησε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Η πλειονότητα των περιορισμών θα αρθεί μέχρι την 1η Μαρτίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. Από σήμερα οι πολίτες δεν υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικό Covid για να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κομμωτήρια, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ από τις 19 Φεβρουαρίου έως και 5.000 θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν καθήμενοι συναυλίες και αγώνες.

 

Σουηδία

Ήδη από την Τετάρτη -και παρά τις προειδοποιήσεις επιστημόνων- η κυβέρνηση της Σουηδίας προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων, καθώς η πανδημία μπήκε σε «νέα φάση» με την κυριαρχία της λίαν μεταδοτικής αλλά προφανώς λιγότερο σοβαρής παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού. Έτσι τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν χρειάζεται πλέον να κατεβάζουν ρολά στις 23:00 τοπική ώρα, αίρεται η υποχρεωτικότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, καθώς και η σύσταση για χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Η πανδημία δεν έχει λήξει, αλλά μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα φάση, οι γνώσεις έχουν αυξηθεί, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων.

 

Ισπανία

Από χθες, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση Σάντσεθ, η Ισπανία βάζει τέλος στην υποχρέωση των πολιτών να φορούν μάσκα προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, με τους δείκτες της πανδημίας υψηλούς μεν, αλλά σε σταθερά πτωτική πορεία (χθες ήταν στα 1.692 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών, ενώ ανακοινώθηκαν 62.839 νέα κρούσματα και 282 θάνατοι, από 361 την Τρίτη).

Από σήμερα οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στους δρόμους, όπως και οι μαθητές στα προαύλια των σχολείων τους, αλλά οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε μαζικές εκδηλώσεις με ορθίους σε εσωτερικούς χώρους, όπως και οι αποστάσεις ασφαλείας 1,5 μ. για τους καθημένους (π.χ. σε γήπεδα).

 

Βρετανία

Τέλος σε όλα τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας εντός του Φεβρουαρίου αποφάσισε να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας και της υποχρέωσης καραντίνας για τους θετικούς στην Covid-19.

Διαβάστε επίσης  Issue 788

Ο Τζόνσον ανέφερε ότι θα δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο για την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας πάντως ότι εφόσον συνεχιστεί η ενθαρρυντική τάση, οι περιορισμοί μπορούν να καταργηθούν στην Αγγλία τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

 

Δανία – Νορβηγία

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που προχώρησε στην άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων, ενώ το παράδειγμά της ακολούθησε και η Νορβηγία, με τον πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε να δηλώνει ότι η κοινωνία πρέπει να μάθει «να ζει» με τον κορωνοϊό.

 

Ιταλία

Από σήμερα στην Ιταλία, σταματά να ισχύει η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας στους ανοικτούς χώρους. Οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν μόνο σε περίπτωση πολυκοσμίας. Η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους παραμένει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στην συνέχεια, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα αποφασίσει αν το μέτρο θα πρέπει να παραταθεί, ανάλογα με τη διάδοση του κορωνοϊού.

Ο Ιταλός υφυπουργός Υγείας, Πιερπάολο Σιλέρι, δήλωσε στο δίκτυο Sky Italia ότι θεωρεί πως και στη χώρα του, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, «οι υγειονομικές Αρχές -όταν κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή- θα αποφασίσουν την κατάργηση της καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς». Πρόσθεσε, όμως, ότι «αρχικά, η κατάργηση αυτή θα αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν, βέβαια, προστατευτική μάσκα».

Ο Σιλέρι τόνισε, επίσης, πως «όταν λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης -πιθανώς στις 31 Μαρτίου- θα πρέπει να υπάρξει μια αναθεώρηση της χρήσης της πράσινης κάρτας εμβολιασμένου».

Από σήμερα ανοίγουν και πάλι ντίσκο και κλαμπ. H πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνον σε όσους πολίτες έχουν λάβει τουλάχιστον δυο δόσεις εμβολίου ή έχουν θεραπευθεί από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, στην πίστα χορού -όπου κανείς θα μπορεί να βγάζει τη μάσκα- θα πρέπει να μπορεί να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων, ανάμεσα στους πελάτες.

 

Ισπανία

Κι η Ισπανία ήρε το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους , καθώς οι μολύνσεις από την Covid-19 συνεχίζουν να υποχωρούν από τα επίπεδα-ρεκόρ που είχαν καταγράψει.

Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στις πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοικτούς χώρους, όπως στις συναυλίες, στους κλειστούς χώρους και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όμως σχεδόν όλες οι περιφέρειες ήραν το μέτρο της επίδειξης ενός πιστοποιητικού Covid για την είσοδο στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα.

 

Τέλος η χρήση μάσκας και στη Νέα Υόρκη

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε την κατάργηση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, ανταποκρινόμενη έτσι στην κούραση που έχει καταβάλει τους Αμερικανούς εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας και την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα βρίσκεται σε μείωση.

Η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα σχολεία, στα γηροκομεία και σε άλλες δομές φιλοξενίας και κράτησης. Επαφίεται εξάλλου στους δήμους –όπως σε αυτόν της Νέας Υόρκης– και στους ίδιους τους εμπόρους να αποφασίσουν εάν θα απαιτούν από τους δημότες και τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν μάσκες.

Επίσης η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς –τα τρένα, στον υπόγειο σιδηρόδρομο, τα λεωφορεία, τα αεροπλάνα– που υπάγονται στην ομοσπονδιακή νομοθεσία

 

Πηγή: iefimerida.gr