Μία εξωφρενική απάτη που έχει από όλα: Δράμα, victim blaming και κυρίως, red flags

 

Ενδεχομένως ο σύγχρονος κυνισμός -αυτό που κάποιοι βαφτίζουν ρεαλισμό χωρίς να είναι- να μας έχει τυφλώσει τόσο πολύ ώστε να μας διαφεύγει το προφανές: Το ρομάντζο ανέκαθεν είχε πέραση και μεταξύ μας, σήμερα μπορεί να το έχουμε ακόμη περισσότερη ανάγκη. Δε χρειάζεται να σκεφτούμε κάτι παραπάνω για να ερμηνεύσουμε πώς και γιατί η Cecilie, η Pernilla η Ayleen και εκατοντάδες ακόμη γυναίκες που δε μίλησαν δημοσίως έπεσαν στα δίχτυα του Aπατεώνα του Tinder. Οι προτάσεις αυτές, είναι επεξηγηματικές για όλους εκείνους που έσπευσαν να τις κατηγορήσουν ως αφελείς, ηλίθιες, αδαείς gold diggers στα μέτρα κανονικού victim blaming αντί να τις στηρίξουν και να κατακεραυνώσουν τον αδίστακτο Shimon Hayut που τις λήστεψε οικονομικά και συναισθηματικά χωρίς να πληρώσει ούτε το 1/15 των ζημιών που προκάλεσε. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ υπολογίζεται ότι έκλεψε περίπου 10 εκατ. δολάρια, κάνοντας χλιδάτη ζωή στις πλάτες των ανυποψίαστων θυμάτων του.

Σε μία αντίστοιχη περίπτωση, αν ο Shimon ήταν γυναίκα, λογικά θα την είχαμε ήδη ρίξει στην πυρά. Αντιθέτως, εκείνος τη γλίτωσε με μερικούς μήνες φυλάκισης που πιθανότατα να περάσουν στη λήθη με το πέρασμα του χρόνου, διότι μάντεψε, στο ενδιάμεσο πρόλαβε να επιστρέψει στο Tinder. Αυτό μάλλον είναι και το πιο σοκαριστικό της υπόθεσης. Είναι ελεύθερος και ωραίος να ξανακάνει τα ίδια, αν δεν τα κάνει ήδη δηλαδή αφού σύμφωνα με τα social media διάγει και πάλι βίο υπερπολυτελή.

Διαβάστε επίσης  Βραδιά εγκαινίων για το iReady Service & Accessories!

 

 

Ναι λοιπόν, χρειαζόμαστε να πιστέψουμε ότι στη δίνη των περιστασιακών σχέσεων υπάρχει πάντα η ευκαιρία να γνωρίσουμε εκείνον ή εκείνη που θα μπορούμε μετέπειτα να αποκαλούμε “άνθρωπό” μας. Η Cecilie άλλωστε, στο ξεκίνημα του Tinder Swindler στο Netflix αναφέρεται στο πώς ειδικά στις γυναίκες μεταλαμπαδεύεται από πολύ νωρίς μέσα από τα παραμύθια η ιδέα ενός πρίγκιπα και αν με ρωτάς, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το ζήτημα με τον έρωτα είναι πως συχνά ρίχνει ένα πέπλο μέσα από το οποίο είναι δυσδιάκριτες οι πραγματικές προθέσεις των άλλων.

Έτσι, τη μια στιγμή βρίσκεσαι σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων για το πρώτο ραντεβού με έναν άντρα που αυτοαποκαλείται “πρίγκιπας των διαμαντιών” και πριν καλά καλά το καταλάβεις, καταλήγεις σε σύντομο χρονικό διάστημα να παίρνεις δάνεια επειδή ο αγαπημένος σου -ο οποίος στο ενδιάμεσο σου έχει δείξει τι σημαίνει χλιδή- απειλείται από τους εχθρούς του. Ποιοι είναι αυτοί οι εχθροί; Δε ρωτάς. Προέχει η ασφάλειά του και υποθέτεις ότι κιόλας μπορεί να μην καταλάβεις καν αν ζητήσεις περισσότερες πληροφορίες. Σου υπόσχεται άλλωστε ότι θα σου τα επιστρέψει μόλις ξαναείναι ασφαλές για τον ίδιο να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς του που προς στιγμήν παρακολουθούνται.

 

H υπόθεση

Καλογραμμένο σενάριο; Κι όμως, πρόκειται για το πέρα για πέρα αληθινό ντοκιμαντέρ του Netflix που σαρώνει σε θεάσεις και αφορά στον απατεώνα Shimon Hayut, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη λίγο έξω από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του, κατά την οποία, ουσιαστικά μέσω Tinder μετατράπηκε από ‘ένα τίποτα’ σε δεξιοτέχνη ψεμάτων, χειραγώγησης και απειλών που λήστευε ανυποψίαστες γυναίκες. Στο Tinder, συστήνεται ως Simon Leviev, γιος του Lev Leviev, ενός ολοζώντανου Ισραηλινού επιχειρηματία, πασίγνωστου ως “βασιλιά των διαμαντιών. Μία γρήγορη αναζήτηση στο Google δείχνει ότι η περιουσία του ανέρχεται στο 1,5 δισ. δολάρια. Ψάχνοντας λίγο καλύτερα βέβαια, βλέπει κανείς ότι δεν έχει γιο ονόματι Simon ή Shimon.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

 

 

Τα red flags

Μπορεί να φαίνεται εντελώς απίστευτο, όμως μαζί του δεν την ‘πάτησαν’ μόνο τρεις γυναίκες. Τα σημάδια ήταν εκεί, οπότε είτε ήταν πολύ ερωτευμένες για να τα εντοπίσουν είτε επιθυμούσαν πάρα πολύ μία σχέση ζωής χωρίς “αλλά”. Επειδή καλό είναι να μη μιλάμε έξω από το χορό για πράγματα που δε γνωρίζουμε αν υπάρχει περίπτωση ποτέ να βιώσουμε κι εμείς, μια ματιά στα red flags που προκύπτουν από την εν λόγω ιστορία μόνο χρήσιμη μπορεί να είναι:

 

-Οι απατεώνες είναι υπερβολικοί σε όλα τους

Είναι ναρκισσιστές που πιστεύουν τα ίδια τους τα ψέματα. Είναι τόσο βυθισμένοι στις ψευδαισθήσεις τους που όταν φτιάχνουν ένα προφίλ σε μία εφαρμογή γνωριμιών, αυτές οι ψευδαισθήσεις είναι ακριβώς εκεί και σε κοιτούν κατάματα λόγω επιδειξιομανίας. Για παράδειγμα, ο Hayut αυτοσυστηνόταν στο Tinder ως ο “πρίγκιπας των διαμαντιών”.

-Πολύ καλό για να είναι αληθινό

Παρόλο που αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ας υπάρχει και ως γραπτή δήλωση: Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι ψέμα. Όταν δεν υπάρχει ορατό ψεγάδι, συνήθως είναι επειδή είναι καλά κρυμμένο.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!
-Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι ραγδαία

Οι απατεώνες κινούνται γρήγορα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του “θηράματος” ώστε να πάρουν αυτό που θέλουν και να εξαφανιστούν. Οι βαρύγδουπες δηλώσεις, τα παραμυθένια ραντεβού και οι εντυπωσιακές κινήσεις είναι οι βασικές αξίες της συναισθηματικής απάτης, όπως επισημαίνει ένας από τους δημοσιογράφους στο ντοκιμαντέρ. Στην περίπτωση της Cecilie, ο Hayut την έβαλε μέσα στον πρώτο μήνα να ψάχνει σπίτι για να συγκατοικήσουν στο Λονδίνο, ενώ ταυτόχρονα η Ayleen αναζητούσε στέγη για τους δυο τους στο Άμστερνταμ.

-Κάνουν πολλές αδιάκριτες ερωτήσεις

Το ενδιαφέρον από την παρέμβαση απέχει παρασάγγας. Ενώ είναι φυσιολογικό να κάνει κάποιος ερωτήσεις στο αρχικό στάδιο της γνωριμίας, όταν αυτές μοιάζουν περισσότερο με μέθοδο διευρεύνησης, πρόκειται για ξεκάθαρο red flag. Με αυτόν τον τρόπο οι απατεώνες (ανεξαρτήτως φύλου πάντα) χτίζουν το προφίλ του ιδανικού συντρόφου που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν για να παγιδεύσουν το θύμα τους.

-Αποφεύγουν τις πολλές συναντήσεις

Αν και o Hayut όργωνε την Ευρώπη για να συναντήσει τις “συντρόφους” του, ο κανόνας θέλει τους απατεώνες να μην εμφανίζονται συχνά. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση, ούτε ο Hayut ήταν καθημερινά κοντά τους, απλώς πετούσε από το ένα μέρος στο άλλο για να τις δει μία στο τόσο. Συνεπώς, τα θύματά του, ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να “ζήσουν” το σύντροφό τους, να χτίσουν μία κανονική καθημερινότητα και να διακρίνουν κάτι ύποπτο.

 

Πηγή: esquire.com.gr