Η Google γιορτάζει με ένα παιχνιδιάρικο doodle την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2022, την «Ημέρα των ερωτευμένων».
Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Google γιορτάζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου 2022, δηλαδή το σημερινό της doodle είναι αφιερωμένο στην «Ημέρα των ερωτευμένων». Το παιχνιδιάρικο doodle της μηχανής αναζήτησης καλεί τους χρήστες να προσπαθήσουν να λύσουν ένα παζλ και να φέρουν και πάλι κοντά τα δύο ζωάκια που χωρίστηκαν…

Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο, ή αλλιώς την ημέρα των ερωτευμένων. H ημέρα αυτή συνδέεται κυρίως με γλυκά, λουλούδια, ρομαντικά γεύματα και μουσική, ταξίδια και πολλά δώρα. Πίσω όμως από αυτή την εικόνα του Αγίου Βαλεντίνου, κρύβεται μια τελείως διαφορετική ιστορία. Μία ιστορία μυστηριώδης και… λίγο φρικτή!

Ο Βαλεντίνος ήταν κληρικός στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και εκτελέστηκε τον τρίτο αιώνα στις 14 Φεβρουαρίου. Πιστεύεται ότι η εκτέλεσή του έχει να κάνει με την παραβίαση της ρωμαϊκής απαγόρευσης για την τέλεση γάμων. Η εκκλησία στο Δουβλίνο ισχυρίζεται τώρα ότι έχει στα εκθέματά της την καρδιά του Αγίου, ενώ το υποτιθέμενο κρανίο του εκτίθεται σε μια Βασιλική εκκλησία της Ρώμης. Ο σκελετός του, από την άλλη, πιστεύεται ότι βρίσκεται σε ένα χρυσό κουτί σε μια μονή της Γλασκόβης, ενώ ο ώμος του αποτελεί αξιοθέατο σε μια Βασιλική εκκλησία της Πράγας. Τα λείψανά του είναι εγκιβωτισμένα σε γυαλί σε εκκλησία της Μαδρίτης. Υπάρχει και η πόλη Τέρνι στην κεντρική Ιταλία, που είναι γνωστή ως πόλη του Αγίου Βαλεντίνου. Στο Τέρνι τα λείψανά του προσελκύουν τους πιστούς στη Βασιλική εκκλησία του Αγίου Βαλεντίνου. Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες, η παλαιότερη κατασκευή της εκκλησίας αυτής χτίστηκε πάνω από τον τάφο του.

Διαβάστε επίσης  To Katharo: 14 χρόνια δίπλα σας!

Όπως μπορείς να καταλάβεις, υπάρχει μία “διαμάχη” ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό καθολικών εκκλησιών στην Ευρώπη για την ιδιοκτησία των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου. Στην πραγματικότητα, δεν είναι σαφές που βρίσκονται τα λείψανά του και αυτή η έλλειψη κοινής συναίνεσης υπογραμμίζει το βάθος των μυστηρίων γύρω από τον Βαλεντίνο.

Η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου είναι γίνεται ακόμα πιο θολή αν αναλογιστεί κανείς ότι υπήρξε αναγνωρισμένος άγιος, όμως, το 1969 διαγράφηκε από το Γενικό Ρωμαϊκό Ημερολόγιο (το ημερολόγιο που προσδιορίζει τις ημερομηνίες εορτασμού των αγίων). Η διαγραφή του οφείλεται στην απουσία αξιόπιστων πληροφοριών για τη ζωή και τη δράση του.

Στη Δύση, πάντως, η ημέρα της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου θεωρείται εορτή των ερωτευμένων. Κατά πολλούς, η 14η Φεβρουαρίου πιθανότατα συνδέεται με τη γιορτή της γονιμότητας, που εορταζόταν από τους Ρωμαίους στις 15 Φεβρουαρίου («Λουπερκάλια»).

πηγη: neolaia.gr