Το Jeen-yuh αποτελείται από τρία μέρη (Act 1, 2, 3) με το πρώτο να είναι ήδη διαθέσιμο στην πλατφόρμα streaming.

 

Πολλά μπορούμε να γράψουμε και άλλα τόσα να πούμε για τον Kanye West -αρκετά από αυτά όχι ιδιαίτερα κολακευτικά μάλιστα- αλλά δύσκολα θα βρει ποτέ κανείς σοβαρά επιχειρήματα για να αμφισβητήσει την καλλιτεχνική του υπόσταση, καθώς και την τεράστια καριέρα του.

Από την εποχή του Through The Wire και μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, κατόρθωσε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς συνάμα, καλλιτέχνες της hip hop. Παρόλα αυτά, ακόμη και στο ξεκίνημά του, ο τοξικός ναρκισσισμός, η απεριόριστη φιλοδοξία και η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά ήταν εκεί, απλώς στην πορεία κλιμακώθηκαν και έγιναν τόσο ορατά ώστε να φτάσει μέχρι ο Barack Obama να τον αποκαλέσει ‘ηλίθιο‘ – ok, δεν ήταν τόσο ευγενικός.

 

 

Ας πούμε ότι η αντίφαση είναι το δεύτερό του όνομα: Μπορούσε να αποτελεί έμπνευση αλλά ταυτόχρονα να εξοργίζει τους γύρω του σε σημείο να γίνεται ανυπόφορος. Ναι, ήταν πάντα έτσι, χρειαζόταν χρόνο για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του #διπλής.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 790: Ας κρατήσουμε το θετικό!

Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και μία παλιά ιστορία

Η τριλογία ντοκιμαντέρ του Netflix ονόματι Jeen-Yuhs σε σκηνοθεσία Coodie & Chike ρίχνει φως σε κάθε γνωστή και άγνωστη πτυχή του χαρακτήρα του. Με τον Coodie Simmons υπάρχει προϊστορία: Το 1998, ο ανερχόμενος τότε παραγωγός West συνάντησε τον Simmons που ήταν stand-up κωμικός και οικοδεσπότης μίας τοπικής τηλεοπτικής εκπομπής στο Σικάγο, Ο δεύτερος έχοντας ενθουσιαστεί μαζί του και αντλώντας έμπνευση από το πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ Hoop Dreams του 1994, αποφάσισε να κινηματογραφήσει τα βήματά του και να δει στην πορεία πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Τελικά το πρότζεκτ αυτό, διήρκεσε 25 ολόκληρα χρόνια για να φτάσουμε σήμερα να το παρακολουθούμε στη διάσημη πλατφόρμα streaming.

Ένα στιγμιότυπο από το 2020 ανοίγει το πρώτο μέρος με τον West να μιλάει στο τηλέφωνο και να εξηγεί ότι εκείνη την περίοδο είχε δύο προτεραιότητες. Εννοούσε την εκστρατεία του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών (“προχωράει ολοταχώς”) και την ολοκλήρωση των συμβολαίων για το ντοκιμαντέρ.

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

 

 

Η τριλογία

Τα πρώτα δύο μέρη (έχει κυκλοφορήσει μόνο το Act 1: Vision, το Act 2: Purpose βγαίνει στις 23 Φεβρουαρίου) είναι ένα αξιοσημείωτο, ενδεχομένως πρωτοφανές χρονικό της δημιουργίας ενός σημαντικού καλλιτέχνη. Κατά κάποιον τρόπο, αυτά τα δύο ‘επεισόδια’ θυμίζουν το ντοκιμαντέρ του Martin Scorsese για τον Bob Dylan, με τίτλο No Direction Home ή ακόμη και τα απομνημονεύματα της Patti Smith, Just Kids. Πρόκειται για σχεδόν υποδειγματικές απεικονίσεις των κομματιών που βοηθούν στη διαμόρφωση ενός οραματιστή δημιουργού – μόνο που μεγάλο κομμάτι αυτών των ιστοριών αφηγούνται εκ των υστέρων, ενώ το Jeen-Yuhs εξελίσσεται εξ ολοκλήρου σε πραγματικό χρόνο.

Το δεύτερο μέρος, Act 2 είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη δημιουργία του πρώτου album του West, The College Dropout, το οποίο άλλαξε τα μουσικά δεδομένα το 2004 και βραβεύθηκε στα Grammys ως καλύτερο ραπ album της χρονιάς.

Γύρω από Act 3 από την άλλη (με ημερομηνία κυκλοφορίας 02/03) υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου. Σίγουρα όμως, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναφέρεται στο θάνατο της μητέρας του, Donda, τη διαμάχη με την Taylor Swift και το γάμο του με την Kim Kardashian.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Κατά πόσο θα συνεχιστούν τα Jeen-Yuhs με τη λήξη της τριλογίας, μόνο ο Kanye ξέρει.

 

Πηγή: esquire.com.gr