Τα γεύματα και οι τροφές που μεγιστοποιούν τα οφέλη που αποκομίζεις από κάθε πρόγραμμα προπόνησης.

 

Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με την αθλητική διατροφή που υποστηρίζει πως όταν γυμνάζεσαι το πρωί με άδειο στομάχι καις περισσότερες θερμίδες. Πιο κοντά στην αλήθεια είναι μια θέση που υποστηρίζει ότι το τι να (μην) φας πριν την προπόνηση έχει να κάνει με τους στόχους σου. Γενικά μιλώντας, οι ειδικοί βέβαια προτείνουν να μη γυμνάζεσαι νηστικός αλλά και να ‘ακούς’ το σώμα σου.

Αν συνηθίζεις, λοιπόν, να πηγαίνεις για τρέξιμο το πρωί με το που ξυπνήσεις, δεν είναι ανάγκη να πιέσεις τον εαυτό σου να φάει κάτι. Αλλιώς, δύο με τρεις ώρες πριν από την προπόνηση σερβιρίσου ένα ισορροπημένο γεύμα που να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και κάποια λίπη. Μία ώρα πριν, ένα αθλητικό ρόφημα ή ένα σνακ με υδατάνθρακες και/ή πρωτεΐνη.

Ακολουθούν οι πιο αποτελεσματικές τροφές και τα ιδανικά γεύματα.

 

Καστανό ρύζι με κοτόπουλο

Το καστανό ρύζι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και υδατανθράκων, ενώ το κοτόπουλο είναι ιδανική πηγή πρωτεΐνης, καθώς πρόκειται για άπαχο κρέας.

Διαβάστε επίσης  "Ανάσταση στο Στενό" Street Party @ Just Veronesi + Block 38 Spirits & Bites (04/5)

 

Βρώμη

Αν σου αρέσει να γυμνάζεσαι το πρωί, δεν υπάρχει καλύτερο πρόγευμα πριν από την προπόνηση από ένα που να περιλαμβάνει βρώμη, σε οποιαδήποτε μορφή, ιδανικά συνδυασμένη με φρούτα. Είναι ευκολοχώνευτη και σε γεμίζει ενέργεια.

 

Shake πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τη μυϊκή ανάπτυξη όσο και για υγιή κόκαλα, ακόμα και για την επιδερμίδα. Αν δεν λαμβάνεις αρκετή από φυσικές πηγές, ένα protein shake μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη. Προσοχή, όμως, γιατί η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να βλάψει το συκώτι σου.

 

Φυστικοβούτυρο με μέλι

Μη φοβάσαι τις θερμίδες όταν αλείφεις μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μέλι και φυστικοβούτυρο (ο συνδυασμός που θα σε γεμίσει ενέργεια), αφού αμέσως μετά πρόκειται να τις κάψεις στο γυμναστήριο.

 

Καφεΐνη

Ένας δυνατός καφές ή ένα energy drink μπορεί να σου δώσουν το boost που χρειάζεσαι. Για να μη τσιτώσουν τελείως τα νεύρα σου από την καφεΐνη, συνόδευσε το ρόφημά σου με ένα τοστ ή μία χούφτα ξηρούς καρπούς.

Διαβάστε επίσης  Summer 2024 Opening Party @ Dielefsis Cocktail & Music bar (26/4)

 

Μία μπάρα γκρανόλα ή μία energy bar

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι η μπάρα που θα καταναλώσεις να περιέχει μεν υδατάνθρακες για να γεμίσεις ενέργεια αλλά όχι υψηλό ποσοστό σε λίπη, πρωτεΐνη και ίνες.

 

Βραστά αβγά

Τα βραστά αβγά αποτελούν σπουδαία πηγή πρωτεΐνης και ο κρόκος τους είναι πολύ θρεπτικός. Φάε το αβγό σου με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

 

Μπανάνες

Μία μπανάνα περιλαμβάνει τους διπλάσιους υδατάνθρακες από ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι. Φάε μισή με λίγο φυστικοβούτυρο.

 

Γιαούρτι

Σε ένα μπολ με λευκό γιαούρτι, το οποίο περιλαμβάνει ασβέστιο και πρωτεΐνη, πρόσθεσε μία χούφτα δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα ή λίγο μέλι, για ένα άμεσο μπουστάρισμα του οργανισμού σου πριν πας για γυμναστική.

 

Πηγή: esquire.com.gr