Τίποτα δε μπορεί να είναι το ίδιο όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αναθεωρείται ο προϋπολογισμός-Ενισχύονται επιδόματα για την ενέργεια

 

«Ξαναγράφεται» ο προϋπολογισμός από την αρχή, εξαιτίας των νέων συνθηκών που θα προκύψουν για την οικονομία από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 

Απειλείται ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022

Με την οικονομία να βρίσκεται ήδη σε ένα ασφυκτικό κλοιό λόγω του κόστους της ενεργειακής κρίσης και του επακόλουθου πληθωρισμού που διαχέεται σε τρόφιμα και υπηρεσίες, η νέα κρίση προσθέτει μια σειρά από αβεβαιότητες.

Το νέο σκηνικό απειλεί τη θετική εικόνα και τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2022 καθώς πολλά δεδομένα ανατρέπονται, ενώ το μόνο που δεν αλλάζει προσώρας είναι ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος και επιστροφής σε δημοσιονομική πειθαρχία, όπως γράφει το imerisia.gr.

Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών στην ενέργεια και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, αναλόγως με τον βαθμό ενίσχυσης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση μια σειρά από δημοσιονομικούς στόχους. Επιπλέον ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά και είχε αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά μέσο όρο θα ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα περίπου 4%.

Διαβάστε επίσης  Βραδιά εγκαινίων για το iReady Service & Accessories!

Όπως επεσήμανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε χθεσινές δηλώσεις του, οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα «πολύ πιο αβέβαιες», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις των δυσμενών εξελίξεων θα είναι στο ΑΕΠ της χώρας.

Το βάρος στην ενέργεια

Αν και στο οικονομικό επιτελείο έχουν εκπονήσει διάφορα σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις μιας πολεμικής σύρραξης, υπολογίζοντας με μεγάλη προσοχή πώς θα διανεμηθεί το δημοσιονομικό απόθεμα που θα εξευρεθεί, το βάρος πέφτει σε αναχώματα που θα περιορίσουν την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την έκρηξη των τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν επιπλέον ενίσχυση της κρατικής επιδότησης για την απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας, σε πρώτη φάση για τους λογαριασμούς του Μαρτίου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατηγική μπορεί να γίνει ακόμα πιο επιθετική. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει στο Εurogroup την εξαίρεση αυτών των δαπανών από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

Το σχέδιο επιδοτήσεων, που συμπεριλήφθηκε στη 13η Έκθεση Αξιολόγησης, μπορεί να προβλέπει 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά οι το κόστος θα ανέβει, με κάλυψη και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άλλαξε η ατζέντα του Eurogroup

Δεν είναι τυχαίο ότι άλλαξε η ατζέντα του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια γενική συζήτηση για τον πληθωρισμό και τις μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλήφθηκε ειδικό θέμα συζήτησης για το Ουκρανικό και τις επιπτώσεις.

Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτούνται μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις, στα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης. Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο για παροχή έκτακτου επιδόματος στα ευάλωτα νοικοκυριά και η επιπλέον ενίσχυσή τους να πραγματοποιείται μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

 

Πηγή: ethnos.gr