Ο Vladimir Putin φαίνεται να κινείται πλέον σε ένα δικό του παράλληλο σύμπαν, απομονωμένος στο επίχρυσο γραφείο του.

 

Ο Vladimir Putin, χωρίς συμμάχους, δείχνει να επιχειρεί να δημιουργήσει έναν δικό του παγκόσμιο χάρτη, οριοθετώντας εκείνος τα σύνορα των χωρών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσει κράτη της βορείου Ευρώπης πως εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα έχουν την τύχη της Ουκρανίας. Η επικίνδυνη στάση που ακολουθεί επιβεβαιώθηκε δυστυχώς για μία ακόμα φορά, με την αναίτια και αψυχολόγητη επέμβασή του σε μία χώρα που είχε μπει σε έναν δημοκρατικό δρόμο, σκορπώντας τον θάνατο, με τη φρίκη του πολέμου.

Αναλυτές που παρακολουθούν την πολιτική του διαδρομή τις δύο τελευταίες δεκαετίες βλέπουν ένα διαφορετικό πρόσωπο το οποίο δεν θυμίζει σε τίποτα το πρόσωπο που μπήκε στο Κρεμλίνο το 2000. Φταίνε τα ‘μπότοξ και στεροειδή όπως υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο Λόρδος Όουεν και πρώην εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας; Ή κατασκευάζει μια ‘δική του πραγματικότητα’ όπως αναφέρει στην ανάλυση του στο Bloomberg ο Andreas Kluth.

 

 

Ακόμα όμως και Ευρωπαίοι ηγέτες που συνομιλούσαν τακτικά με τον Vladimir Putin εξέφραζαν την απορία τους για την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ένα από τα πρόσωπα που εμπιστευόταν ο Ρώσος πρόεδρος. Το γεγονός πως συνομιλούσαν απευθείας, καθώς η τότε επικεφαλής της Γερμανικής Καγκελαρίας γνώριζε πολύ καλά τη ρωσική γλώσσα, τους έφερε κοντά.

Διαβάστε επίσης  Issue 789

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο Andreas Kluth στο Bloomberg Opinion περιγράφει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που συνέβη όταν η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με τον Ρώσο Πρόεδρο. ‘Μετά από ένα τηλεφώνημα μαζί του, στράφηκε στους συνεργάτες της και τους είπε ότι δεν ήταν σίγουρη ότι ο Putin ήταν σε επαφή με την πραγματικότητα και ότι φαινόταν να ζει σε έναν άλλο κόσμο‘.

 

Ρωσικές απειλές σε Σουηδία και Φινλανδία

Την ώρα που η Μόσχα δέχεται την διεθνή κατακραυγή και τις αυστηρές κυρώσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ για την εισβολή στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο απείλησε ανοιχτά την Σουηδία και την Φιλανδία, δύο ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία, πως θα έχουν συνέπειες στην περίπτωση που ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. ‘Θα έχουν σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις‘ προειδοποίησε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δείχνοντας έτοιμο το Κρεμλίνο να βάλει στο στόχαστρο τη βόρεια Ευρώπη.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες απέρριψαν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ ωστόσο καταδίκασαν την πολεμικές επιχειρήσεις της Μόσχας στο Κίεβο και δήλωσαν έτοιμες να βοηθήσουν στις προσφυγικές ροές που θα προκύψουν. ‘Οι ενέργειες της Ρωσίας στοχοποιούν την Ουκρανία, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια επίθεση ενάντια σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη ασφάλειας‘, έγραψε στο Twitter ο Φινλανδός πρόεδρος και τακτικός συνομιλητής του Vladimir Putin.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

 

Το μπότοξ και τα στεροειδή

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λόρδος Όουεν που περιέγραψε στον ΣΚΑΪ τις σημαντικές διαφορές που βλέπει στο πρόσωπο και στην προσωπικότητα του Vladimir Putin. ‘Από το 2012, φαίνεται να είναι μια αλλαγμένη προσωπικότητα. Κοιτάξτε το πρόσωπό του. Μας λένε ότι πρόκειται για πλαστική χειρουργική που πήγε στραβά ή για ενέσεις μπότοξ. Φοβάμαι ότι μπορεί να είναι κάτι πιο ανησυχητικό‘ είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποστήριξε πως η αλλαγή της συμπεριφοράς του μπορεί να προέρχεται από τη χρήση στεροειδών. ‘Μπορεί κάλλιστα να είναι το πρόσωπο κάποιου που παίρνει μεγάλες δόσεις στεροειδών. Και γι’ αυτό φοβάται να βρεθεί οπουδήποτε κοντά σε οποιονδήποτε που έχει μολυνθεί από τον COVID. Επειδή τα στεροειδή καταστρέφουν το ανοσοποιητικό. Τα στεροειδή επηρεάζουν την προσωπικότητα. Νομίζω ότι είναι διαφορετικός άνθρωπος και ο εκφοβιστικός τρόπος που μιλά με τους υπαλλήλους του, το είδος του προσώπου που βάζει δεν μου φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα με τον Putin που έχουμε δει στο παρελθόν‘.

 

Εμμονικός και μυστικοπαθής

Η αλλαγή της συμπεριφοράς του Vladimir Putin αρχίζει να καταγράφεται την τελευταία δεκαετία στην οποία άρχισε να σχεδιάζει μια διαφορετική πραγματικότητα θέλοντας να ανατρέψει την ιστορία του παρελθόντος.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

Αποκομμένος από τους περισσότερους συμβούλους του, χωρίς κινητό τηλέφωνο για να μην παρακολουθούν τις συνομιλίες του, ενώ δίπλα του βρίσκονται άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του τα οποία θα συμφωνήσουν με ό,τι πει. Η πανδημία τον έκλεισε περισσότερο στον εαυτό του, τον έκανε εμμονικό με τη μυστικοπάθεια. Δεν άφηνε κανέναν να τον πλησιάσει καθώς φοβόνταν τον κορονοϊό και όλοι καθόντουσαν σε μεγάλη απόσταση από τον ίδιο.

Στην ανάλυση του στο Bloomberg ο Andreas Kluth δεν κρύβει την ανησυχία του για του κινδύνους που κρύβει η μεταμόρφωση του Ρώσου προέδρου. ‘Ο Putin απέχει πολύ από το να είναι ο μοναδικός που έχει υποκύψει σε αυτή την αλληλεπίδραση απομόνωσης και αυταπατών. Η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα, είχε παρατηρήσει περίφημα ο Βρετανός ιστορικός Λόρδος Άκτον. Θα μπορούσε να είχε προσθέσει ότι η εξουσία απομονώνει και διαστρεβλώνει – ως αποτέλεσμα – την πραγματικότητα. Έχει συμβεί σε κάθε τύραννο, από τον Νέρωνα μέχρι τον Σαντάμ Χουσεΐν, και σε αμέτρητους εταιρικούς ή πολιτικούς μονάρχες στον εκάστοτε χώρο εξουσίας τουςαναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υποστηρίζει πως η αλλαγή του οφείλεται στο γεγονός της πολύχρονης παρουσίας του στην εξουσία ενός αυταρχικού καθεστώτος που τον έχει κάνει να βλέπει μόνο την εικονική του πραγματικότητα.

 

Πηγή: esquire.com.gr