Το NewsGuard έκανε την έρευνά του και κατέληξε στο ότι «οι πηγές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης συνοδεύονται από λιγότερο γνωστούς ιστότοπους για να προωθήσουν παραπλανητικές αφηγήσεις».

 

Στην εποχή που τα social media «ανθίζουν» και κάθε Μέσο Ενημέρωσης ή διάδοσης πληροφορίας (και «πληροφορίας») μπορεί ανεξέλεγκτα να μεταφέρει το οτιδήποτε, δίχως να περάσει από το απαραίτητο «φιλτράρισμα» ακρίβειας και εγκυρότητας, η «πολεμική μηχανή» βρήκε έναν γερό «σύμμαχο» για την προπαγάνδα της. Για τη διασπορά (ψευδών) ειδήσεων ώστε να επωφεληθεί για τις εντυπώσεις, για το ηθικό των στρατιωτών της, για την εκάστοτε «πολιτική» της.

Εδώ έρχεται το NewsGuard, το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ και τελεί υπό την επίβλεψη του πρώην αφεντικού του καναλιού BBC News, Richard Sambrook, για να αξιολογήσει, φιλτράρει και να κρίνει εν τέλει την αξιοπιστία Μέσων Ενημέρωσης στον καιρό του πολέμου. Πριν δύο χρόνια είχε αξιολογήσει περίπου 150 μεγάλα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να εξακριβώσει αν οι πληροφορίες «διοχετεύονται με υπευθυνότητα» και αποφεύγονται οι «παραπλανητικοί τίτλοι», μεταξύ άλλων.

Το NewsGuard λοιπόν έκανε την έρευνά του καταλήγωντας στο -όπως διαβάζουμε στην Guardian- «οι πηγές των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης συνοδεύονται από λιγότερο γνωστούς ιστότοπους για να προωθήσουν παραπλανητικές αφηγήσεις».

Διαβάστε επίσης  Issue 789

Το NewsGuard εντόπισε και παρακολουθεί 114 διαδικτυακά Μέσα, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών κρατικών Μέσων ενημέρωσης όπως το RT, το Sputnik και το Tass, προειδοποιώντας ότι «ιστότοποι- χωρίς άμεσους συνδέσμους με το Κρεμλίνο– προωθούν ψευδές περιεχόμενο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης».

 

 

Διαβάζουμε επίσης στην αναφορά του NewsGuard πως «η Ρωσία εφαρμόζει μια πολυεπίπεδη στρατηγική για να εισάγει, να ενισχύσει και να διαδώσει ψευδείς και παραμορφωμένες ειδήσεις σε όλο τον κόσμο – βασιζόμενη σε ένα μείγμα επίσημων πηγών κρατικών μέσων ενημέρωσης, ανώνυμων ιστοσελίδων, λογαριασμών και άλλων μεθόδων, για τη διασπορά προπαγάνδας, η οποία προωθεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου και υπονομεύει τους αντιπάλους του»!

Μόλις πρόσφατα, θυμίζουμε, το Facebook και το Instagram εμπόδισαν την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης (RT και Sputnik) σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το TikTok ακολούθησε το παράδειγμά τους, ενώ το YouTube τα έχει μπλοκάρει σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη. Ακολούθησε και το Twitter μπλοκάροντας το RT και το Sputnik στην ΕΕ.

«Οι ιστοσελίδες που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση (σ.σ. της Ρωσίας) χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες όπως το YouTube, το Facebook, το Twitter και το TikTok για να εκκινήσουν και να προωθήσουν ψευδείς ειδήσεις». Τα λεγόμενα Fake News.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Το NewsGuard ανέφερε ότι τα Μέσα που προωθούσαν Fake News περιλάμβαναν ανώνυμους ιστότοπους με απροσδιόριστη χρηματοδότηση.

 

Κατέληξε λοιπόν στους 10 μεγαλύτερους «μύθους» του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, παραθέτοντας μάλιστα και το τι πραγματικά συμβαίνει:

 

1. «Οι ρωσόφωνοι κάτοικοι στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας έχουν υποστεί γενοκτονία».
Ο Οργανισμός για την «Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης» δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.
2. «Σαμποτέρ που μιλούσαν Πολωνικά επιχείρησαν να βομβαρδίσουν ένα εργοστάσιο χλωρίου στο Ντονμπάς».
Το βίντεο της «επίθεσης», για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία, καταγράφηκε μέρες πριν αναφερθεί ότι έγινε η επίθεση.
3. «Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα νηπιαγωγείο στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, στις 17 Φεβρουαρίου 2022».
Οι βομβαρδισμοί προήλθαν από Ρώσους αυτονομιστές.
4. «Η Ρωσία δεν στόχευσε τις μη στρατιωτικές δομές στην Ουκρανία κατά την έναρξη της εισβολής στη χώρα».
Μία ημέρα μετά την εισβολή, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τουλάχιστον τρεις ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις σε περιοχές αμάχων στην Ουκρανία.
5. «Ο ναζισμός είναι αχαλίνωτος στην ουκρανική πολιτική σκηνή και κοινωνία και υποστηρίζεται από τις αρχές του Κιέβου».
Ο υποψήφιος για το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Svoboda κέρδισε το 1,6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2019.
6. «Η Δύση πραγματοποίησε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη φιλορωσική ουκρανική κυβέρνηση το 2014».
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η επανάσταση του Μαϊντάν του 2014 στην Ουκρανία ήταν ένα πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από δυτικές χώρες.
7. «Οι ΗΠΑ έχουν ένα δίκτυο εργαστηρίων βιο-όπλων στην Ανατολική Ευρώπη».
Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε παραπλανητική περιγραφή του «Προγράμματος Μείωσης Βιολογικών Απειλών» του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
8. «Το ΝΑΤΟ έχει μια στρατιωτική βάση στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία».
Δεν επιτρέπονται ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ουκρανία.
9. «Η Κριμαία εντάχθηκε νόμιμα στη Ρωσία».
Η Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε παράνομο το δημοψήφισμα του 2014 που υποστήριξε την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία.
10. «Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από την κομμουνιστική Ρωσία».
Η κοινή κληρονομιά Ρωσίας και Ουκρανίας χρονολογείται πριν από (περισσότερα από) 1.000 χρόνια.

 

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!
Πηγή: gazzetta.gr/plus