Από την Rosa Parks έως την Susan Sontag

 

Αντιστάθηκαν, προσπέρασαν αμέτρητα εμπόδια, υπερέβησαν τα όρια της συντηρητικής και ανδροκρατούμενης κοινωνίας τους, άνοιξαν τον δρόμο και κατάφεραν να γράψουν την δική τους ιστορία. Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που πάλεψαν και παλεύουν για ίσα δικαιώματα στην ζωή, την εκπαίδευση, την πολιτική και την εργασία και αποτελούν ισχυρά πρότυπα για όλες τις επόμενες γενιές.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε, κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin. Καθιερώθηκε επίσημα το 1911.

Επιστήμονες, συγγραφείς, σκηνοθέτιδες, ακτιβίστριες, σχεδιάστριες μόδας όλες αυτές οι γυναίκες συνέβαλλαν σε μεγάλο βαθμό ώστε να αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο και μας άφησαν κληρονομιά την αγάπη και την αφοσίωση ως προς αυτό που έκαναν και μάχονταν καθημερινά.

 

Marie Curie, 1867–1934

Η Marie Skłodowska Curie άλλαξε τον κόσμο παραπάνω από μία φορά. Ίδρυσε τη νέα επιστήμη της ραδιενέργειας – ακόμα και η λέξη εφευρέθηκε από την ίδια. Ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας σε συνεργασία με τον σύζυγό της Pierre Curie. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής και Χημείας. Παραμένει αναμφισβήτητα η σημαντικότερη γυναίκα επιστήμονας έως σήμερα.

 

Rosa Parks, 1913–2005

Η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Roza Parks έμελλε να γράψει ιστορία όταν τον Δεκέμβριο του 1955 στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ που απαιτούσε από τους μαύρους να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς. Συνελήφθη, απολύθηκε, έμεινε άνεργη όμως με αυτή την κίνηση άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του νόμου περί φυλετικού διαχωρισμού τον Νοέμβριο του 1956 και έγινε παγκόσμιο σύμβολο κοινωνικού αγώνα. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, το 2005, και ήταν η πρώτη γυναίκα, της οποίας η σορός εξετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στο Καπιτώλιο.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères σημαίνει live διασκέδαση για όλους! (28/3 - 07/4)

 

Jane Austen, 1775–1817

Το να διαβάζει κανείς μυθιστορήματα είναι δείγμα ευφυούς μυαλού“, γράφει η Jane Austen σε κάποια από τις σελίδες του βιβλίου της “Το Αββαείο του Νόρθαγκερ”, σε μία σκηνή όπου η κεντρική ηρωίδα, Catherine Morland, έχει μία σχετική συζήτηση με τον αδαή John Thorpe. H σπουδαία Βρετανίδα συγγραφέας και μία από τις κορυφαίες μυθιστοριογράφους της μοντέρνας παγκόσμιας λογοτεχνίας θεωρείται μία προσωπικότητα που διαμόρφωσε τον σημερινό αφηγηματικό τρόπο.

 

Amelia Earhart, 1897–1937

Είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Η Amelia Earhart, Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης, ως η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό. Εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, προσπαθώντας να κάνει τον γύρο του κόσμου. Χάθηκε στη θάλασσα στις 19 Ιουλίου του 1937 και κηρύχθηκε νεκρή στις 5 Ιανουαρίου του 1939. Η εξαφάνισή της παραμένει έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο.

 

Mary Shelley, 1797-1851

Μπορεί η Βρετανίδα Mary Shelley να μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με ήδη διάσημους γονείς (με πατέρα τον πολιτικό φιλόσοφο William Godwin και μητέρα την φεμινίστρια ακτιβίστρια Mary Wollstonecraft) και σύζυγο τον ρομαντικό ποιητή Percy Shelley, κατάφερε όμως να εδραιωθεί από μόνη της. Έγραψε μία από τις πιο γνωστές, γοτθικές νουβέλες όλων των εποχών: Tον “Φρανκενστάιν ή ο Σύγχρονος Προμηθέας”.

 

Elisabeth Fry, 1780-1845

Η Elisabeth Fry υπήρξε φιλάνθρωπος και συχνά αναφέρεται ως “ο Άγγελος των Φυλακών” καθώς η συνεισφορά της ως προς τους φυλακισμένους ήταν τεράστια. Υπήρξε πρωτοπόρος του έργου της ανακαίνισης των φυλακών.

 

Coco Chanel, 1883-1971

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη A n d r e a ? (@andrea._.sb)

Η Coco Chanel ήταν μία πραγματική επαναστάτρια στην τέχνη αλλά και τη ζωή. Άλλαξε την ιστορία του ενδύματος στην ιστορία της μόδας και εισήγαγε την απλότητα στην γυναικεία ντουλάπα. Μερικές από τις καινοτομίες της ήταν τα jersey ταγέρ και φορέματα, τα πουκάμισα, οι πλισέ φούστες, τα γυναικεία πουλόβερ και οι μπλούζες χωρίς γιακά οι οποίες “έσπασαν” τον κανόνα του γυναικείου ενδύματος της εποχής με βαριά φορέματα με μεσοφόρια και κορσέδες. Κύριο μέλημά της ήταν η γυναικεία φιγούρα να φαίνεται φυσική όπως και η ίδια και το κατάφερε.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

 

Virginia Woolf, 1882-1941

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alina Aylin (@aylindatil)

H Βρετανίδα μυθιστοριογράφος θεωρήθηκε πρωτοπόρος και νεωτερίστρια λογοτέχνης στον 20ό αιώνα και μία από τους μεγαλύτερους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα. Συγκαταλέγεται στην τριάδα των μεγάλων καινοτόμων πεζογράφων δίπλα στον Προυστ και τον Τζόυς. Κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου υπήρξε σημαντική μορφή στη λογοτεχνική κοινωνία του Λονδίνου και μέλος της ομάδας διανοούμενων, “ο Κύκλος του Μπλούμσμπερι”.

Αν και κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον ετεροθαλή της αδερφό, ήταν η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που είχε ερωτική σχέση με γυναίκα, ούσα παντρεμένη. Έφτασε στην αυτοχειρία, αλλά άφησε πίσω της μια τεράστια παρακαταθήκη από λογοτεχνικά έργα. Μερικά από αυτά είναι “Η κυρία Ντάλογουεϊ” (1925), “Στο Φάρο” (1927), το “Ορλάντο: Μια Βιογραφία” (1928).

 

Rosa Luxemburg, 1871-1919

Η Rosa Luxemburg θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες γυναίκες του 20ού αιώνα, μια εξέχουσα εκπρόσωπος της δημοκρατικής σοσιαλιστικής σκέψης και δράσης στην Ευρώπη. Ήταν μία γυναίκα που με το πάθος και την αποφασιστικότητά της πήγε ενάντια στον καπιταλισμό. Η “Κόκκινη Ρόζα”, όπως την αποκαλούν ακόμα και σήμερα, γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου του 1871 στο ρωσοκρατούμενο τμήμα της Πολωνίας από μια φτωχική οικογένεια Εβραίων εμπόρων.

Πιστή στις μαρξιστικές αρχές, είχε εκφράσει οξύτατες θεωρητικές διαφωνίες τόσο με το πολωνικό, όσο και με το ρωσικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα καθώς πίστευε ότι η αυτοδιάθεση στην ουσία εξασθένιζε το παγκόσμιο σοσιαλιστικό κίνημα. Δολοφονήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1919 στο Λιχτενστάιν.

 

Simone De Beauvoir, 1908-1986

H Simon De Beauvoir γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1908 και έφυγε από την ζωή στις 14 Απριλίου του 1986. Ήταν συγγραφέας, φιλόσοφος, ακτιβίστρια, εκπρόσωπος του φεμινισμού, μούσα του Jean-Paul Sartre αλλά κυρίως αυτή που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται τη γυναίκα. Σπούδασε μαθηματικά, λογοτεχνία, ξένες γλώσσες και φιλοσοφία στη Σορβόννη και τα αποφθέγματά της παραμένουν επίκαιρα έως σήμερα. Η φράση “Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι” ανήκει σε ένα από τα εμβληματικά βιβλία της το “Δεύτερο Φύλο” στο οποίο ως υπαρξίστρια δίνει μία ριζοσπαστική ερμηνεία για το τι είναι γυναίκα. Για πρώτη φορά, η ταυτότητα της γυναίκας παρουσιάζεται ως μη δεδομένη αλλά ως ένα κοινωνικό κατασκεύασμα.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

 

Susan Sontag 1933-2004

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Natália Leon Nunes (@_na_leon)

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2004 έφυγε από την ζωή μία από τις μεγαλύτερες Αμερικανίδες διανοούμενες του 20ού αιώνα, η Susan Sontag. Ψηλή, επιβλητική, ήταν αναμφίβολα μία ξεχωριστή γυναίκα. Γνωστή για την αριστερή της ιδεολογία, τις καινοτόμες ιδέες της για την τέχνη, τη λογοτεχνία και την κριτική ανάλυση της δυτικής κοινωνίας. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη αλλά μεγάλωσε στο Tuscon της Αριζόνα και πήγε γυμνάσιο στο Λος Άντζελες. Μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο του Σικάγο έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και τη θεολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο κολέγιο Saint Anne’s του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Έγραψε 17 βιβλία και αμέτρητα δοκίμια, σκηνοθέτησε ταινίες και θεατρικά έργα κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Η σημασία της φωτογραφίας στον δυτικό κόσμο αλλά και η ματιά απέναντι στη φωτογραφική αναπαράσταση του πολέμου, η αρρώστια του AIDS, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η πολιορκία στο Σεράγεβο, η παγκόσμια τρομοκρατία, η Simone Weil και ο Albert Camus ήταν κάποια από τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε. Υπήρξε πολυβραβευμένη καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής της. Μερικά από τα βραβεία με τα οποία τιμήθηκε ήταν το National Book Critics Circle Award, το 1978, για το δοκίμιό της “Περί φωτογραφίας” και το National Book Award, το 2000, για το μυθιστόρημα “Αμερική”.

 

Πηγή: madamefigaro.gr