Και χθες οι νέες διαγνώσεις κορονοϊού παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από τις 20.000, στα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων δύο εβδομάδων.

 

Παρόλα αυτά, η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζεται, με ορίζοντα να φτάσουμε στην πλήρη κατάργηση των περιορισμών μέχρι το Πάσχα. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ομόφωνα “άναψε” κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση το πράσινο φως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των τεστ που υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί σε ένα την εβδομάδα από δύο, και παράλληλα εισηγήθηκαν την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%.

Η εισήγηση της επιτροπής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του TheTOC, την ερχόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί από την επιτροπή η είσοδος στους κλειστούς χώρους χωρίς την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό, όπως και το τι θα γίνει με τα rapid tests.

Είχε προηγηθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι (θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες).

Διαβάστε επίσης  "Ανάσταση στο Στενό" Street Party @ Just Veronesi + Block 38 Spirits & Bites (04/5)

 

Μπαίνουμε σε ενδημική φάση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπαίνουμε σταδιακά σε ενδημική φάση. Δηλαδή, ο ιός θα έχει συνεχή παρουσία τοπικά ή σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό. Σημειώνεται πως κατά τον ΠΟΥ, ως επιδημία αναφέρεται ένα τοπικό ξέσπασμα μιας ασθένειας που εξαπλώνεται αναπάντεχα.

Το 2010 ο ΠΟΥ όρισε ως πανδημία “την παγκόσμια εξάπλωση μιας νέας ασθένειας” που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όπως έγινε με τον Covid.

Πρέπει αφενός να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα γύρω μας. Τα κρούσματα είναι καθημερινά. Κάθε μέρα πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να φοράμε μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα και από εκεί και πέρα πρέπει να βγούμε και σε μια κανονικότητα σιγά – σιγά, προσέχοντας όμως“, είχε σημειώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην τελευταία ενημέρωση στην Αριστοτέλους, δίνοντας το στίγμα του πλαισίου που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως πρόθεση των ειδικών είναι η προσοχή να μην στρέφεται πλέον στην καταμέτρηση των καθημερινών νέων κρουσμάτων, αλλά στην παρακολούθηση των σκληρών δεικτών του ιού, δηλαδή των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διαβάστε επίσης  Alcatrash live - Closing Season party @ Bras de frères (28/4)

Καθώς προχωράμε σε μια νέα πραγματικότητα της πανδημίας, όπου αν και καταγράφονται πολλά νέα κρούσματα καθημερινά, ταυτόχρονα παρατηρούμε σαφή αποσύζευξη μεταξύ κρουσμάτων και σκληρών δεικτών, που είναι οι νοσηλείες και οι απώλειες συνανθρώπων μας, ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στις προσωπικές μας επιλογές“, είχε συμπληρώσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό, θα κυκλοφορεί ανάμεσα μας και όπου ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητές του στις οποίες θα συμμετέχει ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του, αλλά και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον“, πρόσθεσε.

 

Πηγή: thetoc.gr