Ο Τζακ Νίκολσον είχε καλέσει τους συνυποψήφιούς του σε… «λευκή απεργία».

 

Ως αναμέτρηση γιγάντων θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την απονομή των Όσκαρ το 2003 στην κατηγορία Α’ Ανδρικού Ρόλου: ο Νίκολας Κέιτζ για το «Adaptation», ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις για τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης», ο Μάικλ Κέιν για το «The Quiet American», ο Τζακ Νίκολσον για το «About Schmidt» και ο Έϊντριεν Μπρόντι για τον «Πιανίστα».

 

 

Ωστόσο, τέσσερις ημέρες πριν η Αμερική είχε εισβάλλει στο Ιράκ. Ο πόλεμος έριχνε λοιπόν τη σκιά του πάνω από τη λαμπερή βραδιά. Αυτό που δεν ξέρουμε για εκείνη την τελετή απονομής είναι πως ο Τζακ Νίκολσον είχε προτείνει στους συνυποψήφιούς τους να σαμποτάρουν την απονομή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το περιστατικό διηγήθηκε αργότετα ο Μπρόντι (σ.σ: που κέρδισε το Όσκαρ εκείνη τη χρονιά) σε συνέντευξή του στους Sunday Times.

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

Έτσι, όπως είπε ο ηθοποιός, ο Νίκολσον κάλεσε τους άλλους ηθοποιούς να μιλήσουν λίγο πριν την τελετή προκειμένου να σκεφτούν τρόπους να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου, καθώς πολλοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες ήταν αντίθετοι. Τους πρόσφερε λοιπόν ουίσκι και πούρα και μοιράστηκε την ιδέα του: να μην μπει κανείς τους στην αίθουσα.

Κι ενώ οι υπόλοιποι ήταν θετικοί στην ιδέα, ήταν ο Μπρόντι που αρνήθηκε. «Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα πάω,» τους είπε. «Πρέπει να εμφανιστώ. Θα έρθουν κι οι γονείς μου. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά. Ξέρω ότι εσείς έχετε όλοι ξανακερδίσει Οσκαρ, μπορείτε να το προσπεράσετε, εμένα είναι η πρώτη μου φορά. Δεν μπορώ». Μπήκε λοιπόν και πήρε στα χέρια του το πολύτιμο αγαλματίδιο σε μια οσκαρική στιγμή που θα μείνει αξέχαστη, αφού πάνω στη χαρά του, έπιασε τη Χέιλ Μπέρι και τη φίλησε στον στόμα για…ώρα.

 

 

Πηγή: womantoc.gr