Δρομολογούνται φοροελαφρύνσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών και κτηνοτρόφων ως ανάχωμα στην εκτόξευση των τιμών ζωοτροφών και λιπασμάτων, ενώ ο Γιώργος Γεωργαντάς ετοιμάζει «απόβαση» στον Έβρο με το βλέμμα στραμμένο στο ηλιέλαιο και το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει νέα σύσκεψη

 

Οι εναλλακτικές πηγές αναπλήρωσης των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που εισάγουμε από τη Ρωσία και την Ουκρανία και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρηθούν ελλείψεις στο ράφι, αλλά και η στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκτόξευση των τιμών σε λιπάσματα και ζωοτροφές με ορατό τον κίνδυνο να μετακυλιστεί στα κρέατα, ήταν το τρίπτυχο που εξετάστηκε στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες του Reader ανάλογη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί ήδη για την επόμενη εβδομάδα, ώστε να παρακολουθούνται διαρκώς οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και όταν απαιτείται να επικαιροποιούνται.

 

Έρχονται φοροελαφρύνσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

Στο ζήτημα στήριξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, πέραν της επιδότησης 200 εκατομμυρίων ευρώ η κατανομή των οποίων αποφασίστηκε να επισπευστεί, και κονδυλίων από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν (26,3 εκατ. ευρώ), το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων και τα υπόλοιπα του de minimis για το 2022, που ανέρχονται περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ, οι πληροφορίες του Reader αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο αναζητεί «παράθυρο» επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης αγροτών και κτηνοτρόφων. Η ίδια πηγή αν και εξαιρετικά «φειδωλή», σημείωνε πως η ενίσχυση αυτή θα μεταφραστεί πιθανότατα σε κάποιου είδους φοροελάφρυνση συγκεκριμένων κατηγοριών που έχει διαπιστωθεί ότι πλήττονται περισσότερο από το ράλι των τιμών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια και η ρύθμιση θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες ημέρες. Αυτή πάντως δεν φαίνεται να αφορά περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ, αφού για τα λιπάσματα ισχύει ήδη ο υπερμειωμένος συντελεστής 6%.

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

 

Η εργαλειοθήκη της Κομισιόν

«Κλειδί» για την κυβέρνηση αναφορικά με την οικονομική στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα θεωρείται και η επικαιροποιημένη εργαλειοθήκη της Κομισιόν, που παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα αύξησης της στήριξης μέσω του αποθεματικού κρίσης έως 200%, με την προϋπόθεση όμως συμπλήρωσης των κονδυλίων από εθνικούς πόρους. Όπως πληροφορείται το Reader, τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών εξετάζουν ήδη αυτή τη δυνατότητα, αλλά ο γρίφος είναι δυσεπίλυτος με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη να αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω και τα διαρκή μέτρα στήριξης που απαιτεί η ενεργειακή κρίση πάντα υπό το πρίσμα αποφυγής δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Το μέτρο που πρόκειται άμεσα να αξιοποιηθεί είναι αυτός της αναστολής από την Ε.Ε. του περιορισμού καλλιέργειας γης υπό αγρανάπαυση, χωρίς να επηρεαστεί η ενίσχυση για το πρασίνισμα και άνευ περιορισμού στο είδος της καλλιέργειας, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής.

 

Απόλυτη η επάρκεια των αγαθών

Ως προς την επισιτιστική επάρκεια αγαθών στη χώρα πάντως κυβερνητική πηγή εμφανιζόταν απολύτως καθησυχαστική, δηλώνοντας στο Reader πως «όλα είναι under control. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ελλείψεων στην ελληνική αγορά». Τόνιζε, ωστόσο πως λόγω του πολέμου θα πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα.

Διαβάστε επίσης  Τσίκνο Street Party with Andreasondecks @ Καπενέκης Fish Market (07/3)

 

Η «μάχη» του ηλιέλαιου & ο ρόλος της ελαιοκράμβης

Ο μεγαλύτερος «βραχνάς» στον οποίο – κατά τις πληροφορίες μας – μπήκε τέλος στη χθεσινή σύσκεψη άκουγε στο όνομα ηλιέλαιο μετά και το πλαφόν στον αριθμό τεμαχίων προς πώληση που αποφάσισαν ορισμένα super market. Ο περιορισμός, όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς στον ΑΝΤ1, δεν οφειλόταν σε ελλείψεις που επηρεάζουν τα νοικοκυριά αλλά σε «άσκοπη αποθεματοποίηση». Στην προσπάθεια δηλαδή ορισμένων ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης να στοκάρουν συσκευασίες υπό το φόβο μεγαλύτερης αύξησης των τιμών.

Το βάρος πλέον μετατοπίζεται στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, που έχει τεράστιες δυνατότητες. Πέραν λοιπόν της Αργεντινής, που αποτελεί εναλλακτική αγορά για την εισαγωγή του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εστιάζει στην αλλαγή του μείγματος κατανομής της εγχώριας παραγωγής ηλίανθου, που σήμερα διοχετεύεται κατά 90% για βιοκαύσιμα και μόλις 10% για οικιακή χρήση. Βεβαίως υπάρχει ο «σκόπελος» της ευρωπαϊκής δέσμευσης για την κατεύθυνση τουλάχιστον του 7% της εγχώριας παραγωγής στα βιοκαύσιμα. Αρμόδια πηγή, ωστόσο, επισήμαινε στο Reader, πως το βιοκαύσιμο μπορεί να παραχθεί και από άλλα φυτά όπως η ελαιοκράμβη, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω ώστε να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη ποσότητα του ηλίανθου για την παραγωγή ηλιέλαιου.

 

«Απόβαση» Γεωργαντά στον Έβρο

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούν πως με την άνοδο των τιμών η παραγωγή ηλίανθου για ηλιέλαιο καθίσταται πλέον εξαιρετικά συμφέρουσα για τους κατόχους εκτάσεων με ηλιοτρόπια. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως πληροφορείται το Reader, ο Γιώργος Γεωργαντάς αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τον Έβρο, που θεωρείται ο «βασιλιάς» του ηλίανθου, καθώς κατέχει το 50% της εγχώριας παραγωγής. Στόχος είναι η ενημέρωση των αγροτών και η βολιδοσκόπηση των διαθέσεών τους για την αύξηση της συγκεκριμένης καλλιέργειας, ώστε να περιορίσει η χώρα την εξάρτησή της από εισαγωγές σε ηλιέλαιο.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 788: You Never Know..

 

Εναλλακτικές αγορές τροφίμων – ζωοτροφών

Ως προς το σιτάρι κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως ο μεγαλύτερος «παίκτης» για την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία απ’ όπου εισάγουμε το 40% – 44% των αναγκών μας και όχι τόσο η Ρωσία, ενώ εναλλακτικά μπορούν να λειτουργήσουν η αγορά του Καναδά για το μαλακό σιτάρι και εκείνες της Ρουμανίας, της Γερμανίας και της Ουγγαρίας. Για το, δε, καλαμπόκι που χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφή οι ανάγκες εκτιμάται ότι μπορούν να καλυφθούν από Ρουμανία – Βουλγαρία και αν χρειαστεί από Νότια Αμερική. Απρόσκοπτα συνεχίζεται ο εφοδιασμός της αγοράς και σε δημητριακά, καθώς η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές της Ελλάδας.

 

Από αύριο η καταγραφή των αποθεμάτων

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση από αύριο της υποχρέωσης των εταιρειών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων να καταγράψουν εντός δύο ημερών τα αποθέματά τους σε 7 κατηγορίες (λιπάσματα, ζωοτροφές, σιτάρι, αλεύρι, καλαμπόκι, δημητριακά, ηλιέλαιο κ.λ.π) με πρόβλεψη για πρόστιμα 10.000 έως 100.000 ευρώ για τους παραβάτες, καθώς η κυβέρνηση έχει εκπέμψει μήνυμα μηδενικής ανοχής στην αισχροκέρδεια. Γι’ αυτό άλλωστε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε και η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά.

 

Πηγή: reader.gr