Τα απαραίτητα καύσιμα για την εκκίνηση της σεζόν φιλοδοξεί να διασφαλίσει η τουριστική αγορά τις επόμενες εβδομάδες, και συγκεκριμένα κατά το Πάσχα των Καθολικών όπου πέφτει φέτος στις 17 Απριλίου.

 

Μάλιστα σε μία περίοδο όπου οι κρατήσεις έχουν μερικώς φρενάρει λόγω πολέμου και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να βαραίνουν δυσανάλογα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, παράγοντες του τουρισμού χαρακτηρίζουν την κίνηση των επόμενων εβδομάδων ως βαρόμετρο για την συνέχεια, αφού πέρα από την ένεση στην ψυχολογία θα φέρει έσοδα σε μια περίοδο με αυξημένες λειτουργικές δαπάνες και με κενά ταμειακά διαθέσιμα εξαιτίας των απωλειών της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι η επιθυμία για ταξίδια δεν έχει καμφθεί παρά την πολυδιάστατη κρίση (γεωπολιτική, οικονομική, ενεργειακή) που πλανάται επί ευρωπαϊκού εδάφους και η χώρα μας παραμένει υψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Γεγονός που μαρτυρούν και οι πτήσεις από και προς την χώρα μας οι οποίες, μετά από δύο χρόνια στασιμότητας λόγω πανδημίας, είναι αυξημένες και ξεκινούν νωρίτερα από ποτέ.

 

Η αισιοδοξία συμβαδίζει με την αβεβαιότητα

Προς ώρας, κρατήσεις υπάρχουν αλλά όχι στα επιθυμητά επίπεδα, ή στα επίπεδα που φάνηκε ότι θα κινηθεί η χρονιά στις αρχές του έτους, πριν την επέλαση της Όμικρον και την έναρξη του πολέμου. Όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού στο insider.gr είναι πολύ πιθανό η χρονιά να ξεκινήσει αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για κάποιους προορισμούς και όπως και το προηγούμενο διάστημα να κινηθεί με πολλαπλές ταχύτητες και last minute κρατήσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για το νότιο κομμάτι της χώρας καταγράφονται πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον Βορρά, όπου η απουσία Ρώσων και λοιπών τουριστών από γειτονικές χώρες φοβίζει ξενοδόχους και όλη την αλυσίδα αξίας που κινείται γύρω από τον τουρισμό. Για παράδειγμα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η πορεία των κρατήσεων δείχνει ότι ο Μάιος θα κινηθεί στην Κρήτη με πληρότητες κοντά στο 40%, αν δεν επιδεινωθούν οι συνθήκες και δεν υπάρξουν ακυρώσεις, δεδομένου ότι το σύνολο των κρατήσεων είναι ευέλικτες. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Μακεδονία όμως, είναι μετά βίας το μισό, χωρίς να αποκλείεται από την άλλη μια τροφοδότηση κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Για την συνέχεια η αισιοδοξία αυξάνει, χωρίς όμως να αποκλείει από το κάδρο την αβεβαιότητα που φέρνουν οι πολλαπλές προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

«Κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία καταγράφονται σημαντικές προκλήσεις», από τις ανοιχτές πληγές που αφήνει η πανδημία μέχρι το «αδιανόητο μέχρι και πριν από ένα μήνα» γεγονός ενός πολέμου στην Ευρώπη, το οποίο πυροδοτεί «ένα παγκόσμιο τσουνάμι οικονομικών συνεπειών σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης του σύγχρονου κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) με θέμα «Τουρισμός: Η Επόμενη Μέρα». «Παραμένουμε αισιόδοξοι ακόμη και μπροστά στην καταιγίδα. Αισιοδοξία όμως δεν σημαίνει αφέλεια. Δεν σημαίνει κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας από τον ουρανό να βρέξει λύσεις. Αισιοδοξία σημαίνει φιλότιμη προσπάθεια για να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων» ανέφερε ο κ. Τάσιος, σημειώνοντας ότι για να είναι βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξή τους με επιμήκυνση δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

 

Οι προκλήσεις και ο παράγοντας Τουρκία

Αντίστοιχη εικόνα «αισιοδοξίας, αλλά με αβεβαιότητες» δίνουν και οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ξεκινούν φέτος το θερινό πτητικό τους πρόγραμμα νωρίτερα από ποτέ με περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις και αυξημένες χωρητικότητες.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Αισιόδοξος για την πορεία της Aegean την φετινή χρονιά, αν δεν υπάρξει κάποια επιδείνωση των συνθηκών ή κάποιος νέος εξωγενής παράγοντας κρίσης, εμφανίστηκε για παράδειγμα ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευτύχης Βασιλάκης κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τονίζοντας ότι η αεροπορική εταιρεία έχει περάσει το τεστ επιβίωσης και ευελπιστώντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία που γίνεται λόγος για ζημιές, τα στελέχη του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα επεσήμαναν ότι εξακολουθούν να επιχειρούν ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα τόσο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία όσο και λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Πανομοιότυπα ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε και ο Στιβ Χίπι, διευθύνων σύμβουλος της Jet2.com, του βρετανικού αερομεταφορέα που φέτος θα προσφέρει προς πώληση πάνω από 1,1 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις προς την Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι προοπτικές είναι θετικές, ειδικά για την Ελλάδα που κέρδισε τις εντυπώσεις των τουριστών τα δύο προηγούμενα χρόνια. Προσβλέπουμε στα υψηλότερα επίπεδα της κίνησής μας στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, που συμπεριλαμβάνει και την έναρξη της δραστηριότητάς μας στην Αθήνα, με πτήσεις, καθώς και με πακέτα city break» ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Jet2.com και της Jet2holidays. Την ίδια στιγμή βέβαια επεσήμανε ότι ο πόλεμος και οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, οι οποίες είναι πολυδιάστατες. Σύμφωνα με τον κ. Χίπι, σημαντική παράμετρος της τρέχουσας συγκυρίας είναι και η στάση της τουριστικής αγοράς της Τουρκίας, η οποία ενδέχεται να επιδοθεί σε έναν «πόλεμο τιμών» στην προσπάθειά της να καλύψει το χαμένο έδαφος από τους Ρώσους τουρίστες. «Σε περίπτωση που η γείτονος χώρα δε θα έχει τις προσδοκώμενες αφίξεις (περίπου 5-6 εκατομμύρια) από Ρωσία και Ουκρανία, είναι πολύ πιθανό να ρίξει δραστικά τις τιμές και να επιδοθεί σε προσφορές για να προσελκύσει πελάτες, κάτι άλλωστε που λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών κάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια».

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

 

Οι σημαντικές αγορές

Οι ελπίδες στηρίζονται μέχρι στιγμής στην βρετανική αλλά και στην αμερικανική αγορά, αγορές που η διάθεση για ταξίδι και οι κρατήσεις δεν φαίνεται να έχουν καμφθεί από τον πόλεμο. Να θυμίσουμε ότι και οι δύο χώρες αποτελούν τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού και μάλιστα με υψηλή μέση δαπάνη.

Στην περίπτωση της Βρετανίας, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο insider.gr η διάθεση για ταξίδι παραμένει ισχυρή με τα δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω πανδημίας να ωθούν τους Βρετανούς να περιορίζουν άλλες δαπάνες, όχι όμως τις ταξιδιωτικές.

Όσο για την αμερικανική αγορά ο μέχρι σήμερα προγραμματισμός μαρτυρά ισχυρή παρουσία επισκεπτών από τη Β. Αμερική στην χώρα, στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι η χώρα παραμένει ασφαλής προορισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών υποδέχεται φέτος πτήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού νωρίτερα από ποτέ ενώ για το φετινό καλοκαίρι έχει προγραμματιστεί αριθμός – ρεκόρ ημερήσιων πτήσεων από τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι οι Αμερικανοί τουρίστες έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι, αν οι προβλέψεις επαληθευτούν θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες προκύψουν από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Ουκρανία και ενδεχομένως Πολωνία).

 

Πηγή: insider.gr