«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους»

 

«Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. «Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επεσήμανε. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία. Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ένα χορταστικό έργο τέχνης!

 

 

«Θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό»

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. «Με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας, τροποποιούμε αντίστοιχα τη συμπεριφορά μας», είπε η κυρία Αγαπηδάκη και τόνισε ότι το βιώσιμο μέτρο είναι «να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά». «Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες, δεν χρειάζεται να επιβάλουμε τα μέτρα με νομοθετικές παρεμβάσεις. Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί του, δεν επιστρέφουμε στην προ-πανδημική κατάσταση», πρόσθεσε.

 

Κορονοϊός: Μεγάλη μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, λέει ο Θεοκλής Ζαούτης

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε πως στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπάρχει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων. Οπως είπε, πλέον οι μολύνσεις είναι από την Ομικρον 2 που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα. Ο δείκτης αυτός θα είναι λιγότερο σημαντικός το επόμενο διάστημα καθώς έχουν μειωθεί τα τεστ. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, οι σημαντικότεροι δείκτες είναι:

 

  • Ο αριθμός των νέων εισαγωγών – Την τελευταία εβδομάδα μειώθηκαν 20% οι νοσηλείες και 37% μείωση στις νέες νοσηλείες.
  • Ο αριθμός των διασωληνωμένων που έχει μειωθεί 7% την τελευταία εβδομάδα και πλέον ο συνολικός αριθμός είναι κάτω των 300.

 

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Για τα σχολεία παρουσιάστηκαν στοιχεία σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων όπου τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα υπήρξε αύξηση στην ομάδα 12-18 ετών αλλά μετά ξεκίνησε μείωση που οδήγησε στην κατάργηση του μέτρου των δύο self test. Παρόμοια εικόνα βλέπουμε και στα παιδιά 4-11 ετών όπου υπάρχει μια πολύ σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Η αποκλιμάκωση καταγράφηκε ακόμα και όταν ήταν σε ισχύ τα 2 self test, ενώ παρατηρήθηκε προγενέστερα από ό,τι στην συνολική κοινότητα.

 

 

Σχολεία: Self test σε παιδιά με συμπτώματα

Στα σχολεία αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου και στο πώς θα πορευτεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. «Επιλέξαμε τον δρόμο των self test με στόχο να βρίσκουμε τα κρούσματα έγκαιρα. Ακόμα πιο σημαντική ήταν η τακτική της ιχνηλάτησης των επαφών, με στόχο την αποτροπή της ενδοσχολικής διασποράς», σχολίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. «Η αποτίμηση της στρατηγικής είναι εξαιρετικά θετική. Πετύχαμε να διατηρήσουμε σταθερά τα κρούσματα στα παιδιά 4-18 ετών. Μετά τον Φεβρουάριο τα κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα άρχισαν να πέφτουν. Τώρα η πανδημία αποκλιμακώνεται και μετακινούμαστε στην επόμενη φάση, όπου ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα συμπτώματα», εξήγησε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία από τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα υποβάλλονται σε self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος και θα αφορά παιδιά με συμπτώματα. «Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχιστούν. Είναι προφανές ότι οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα και γρήγορα πιθανά συμπτώματα των παιδιών», υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

 

Δεν καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης – Μάσκες μέχρι 31 Μαΐου

«Τα πιστοποιητικά δεν καταργούνται αλλά για μια συγκεκριμένη περίοδο δεν το συνδέουμε για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους» είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ενώ για τις μάσκες και τους κλειστούς χώρους που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται απάντησε ότι «έχουμε πει για μέχρι 31 Μαΐου θα υπάρχουν μετά αποφάσεις ανάλογα με την δυναμική». Για το πρόστιμο των 100 ευρώ είπε ότι όλα τα μέτρα αξιολογούνται βάσει της πορείας της πανδημίας προσθέτοντας πως «μακάρι η πορεία της πανδημίας να είναι τέτοια ώστε το πρόστιμο να ανασταλεί και μετά το φθινόπωρο».

Τέταρτη δόση εμβολίου: Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση του γενικού πληθυσμού ο υπουργός Υγείας είπε ότι περιμένουμε τις ανακοινώσεις από ECDC – EMA «και προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση για πιο γρήγορες αποφάσεις ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα στον πληθυσμό» ενώ για την κίνηση που υπάρχει όσον αφορά τις ομάδες για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμό με τέταρτη δόση είπε ότι «κινείται με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά δεν είναι υψηλή και αυτό σχετίζεται και με την μείωση των κρουσμάτων».

 

Πηγή: reader.gr