Σε νέα επιταγή ακρίβειας, το επίδομα, δηλαδή, των 200 ευρώ που δόθηκε πριν το Πάσχα, προσανατολίζεται η κυβέρνηση

 

Σε πρώτο πλάνο παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα της ακρίβειας που ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το οικονομικό επιτελείο να καταστρώνει συνεχώς νέα σχέδια για μέτρα στήριξης των πιο ευάλωτων.

Εκτός, δηλαδή, από το πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και τις σχετικές ανακοινώσεις που αναμένονται το προσεχές διάστημα και τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει εκ νέου το επιτυχημένο μοντέλο της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε και πριν το Πάσχα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο, καθώς δίνει απευθείας χρήματα στους δικαιούχους, προσφέροντας ουσιαστικά αποτελέσματα. Έτσι έχει πέσει στο τραπέζι μια παρόμοια δράση, στην οποία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει σε εφαρμογή τέλος Ιουνίου.

Μολονότι η τελική φόρμουλα του είδους της στήριξης αυτής δεν έχει «κλειδώσει», το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα είναι προσαρμοσμένα στις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

Υπενθυμίζεται ότι η επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ δόθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα σε περίπου 1,7 εκατ. δικαιούχους, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους επιδομάτων, ΑμεΑ κ.α.

Σε ό,τι αφορά στο ρεύμα το Μάιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις. Πρόκειται για 72 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh και για το φυσικό αέριο 40 ευρώ ανά MWh. Επιπλέον και το τρέχον μήνα θα συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης, ύψους 0,15 ευρώ ανά λίτρο στην αντλία για όλους.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ θα παραταθεί έως το τέλος του 2022 ο μειωμένος συντελεστής σε Εστίαση, Τουρισμό, Μεταφορές. Επίσης στο τραπέζι βρίσκεται η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα (ψωμί, γάλα, κρέας, μακαρόνια).

 

Πηγή: newsbomb.gr