Το ταξίδι του Ασίκη
Ένα μουσικό παραμύθι για την αξία της περιπλάνησης

Ο Κώστας Γάκης με την κιθάρα, το λαούτο και το πιάνο του, και η Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου με την μελωδική της φωνή μας αφηγούνται ένα μουσικό παραμύθι για τον Ασίκη. Ασίκης σημαίνει εραστής, ερωτευμένος με το θεό. Οι Ασίκηδες ήταν περιπλανώμενοι μουσικοί παραμυθάδες του μεσαίωνα που όργωναν όλη την Ανατολία, ήταν αγαπητοί σε όλους και τα τραγούδια τους με τη συνοδεία του saz είχαν θέματα υπερβατικά, φιλοσοφικά, ποιητικά, θεοσοφικά μα πάνω από όλα εμπεριείχαν βαθύτατη ανθρωπιά και γλύκα. Μιλούσαν για ένα θεό που μας χωρά όλους στην αγκαλιά του, ένα θεό που δε μισεί το θεό, την πίστη, τη διαφορετική ματιά του “άλλου”.
Ακολουθώντας το νήμα των Ασίκηδων με μελοποιημένα ποιήματα από όλη την οικουμένη σε μουσική του Κώστα και με ποιήματα και ρυθμικές αφηγήσεις της Νατάσας το μουσικό αυτό παραμύθι μιλά για το ταξίδι ενός περιπλανώμενου ανθρώπου, το ταξίδι ενός ελεύθερου ανθρώπου, το ταξίδι εκείνου που πολύ νέος εμπιστεύτηκε την εσωτερική του φωνή, αποχαιρέτησε την καθημερινότητα και τις επιφανειακές ασφάλειες και βεβαιότητες της πολιτείας που διέμενε και περιπλανήθηκε σε ολάκερο την οικουμένη αναζητώντας κάποιο νόημα, αναζητώντας τι κρύβεται πίσω από τις κουρτίνες αυτού του κόσμου.
Άλλοι το νόημα το λένε θεό, άλλοι σύμπαν, άλλοι αρχέγονη μνήμη, άλλοι Άνθρωπο. Θα ακούσει με ανοιχτά αυτιά πολλές φωνές στην περιπλάνηση του ο ταξιδευτής μας. Πολλές σειρήνες. Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα του τάξουν αθανασίες και παραδείσους. Εκείνος θα ακούσει σεβαστικά -μα όχι δουλικά- τους πάντες, θα βυθιστεί με αγάπη στην αρχέγονη γνώση αλλά και στη λάμψη του πνεύματος και της ψυχής που δίνει η περιπλάνηση σε άγνωστους τόπους και ού-τόπους.
Και η μια φωνή θα τον οδηγήσει στην άλλη. Και το ένα ταξίδι θα τον σύρει σε άλλο. Κι έπειτα σε άλλο. Αμέτρητα θα είναι τα ταξίδια. Αμέτρητα και τα διδάγματα. Και θα γυρίσει σε βαθύ γήρας στην πατρίδα. Κι ενα πρωί η εσωτερική φωνή που τον έσπρωξε να τολμήσει το μακρύ ταξίδι της αυταπάρνησης και της αυτογνωσίας θα ακουστεί ξανά απαλή σαν χάδι. Εκεί θα κλείσει ο κύκλος. Στην αυτοπραγμάτωση. Στο φως το ιερό που κρύβεται εντός του. Στην κατανόηση ότι μέσα του ενεργούν, αντηχούν, και πάλλονται όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος κόσμου.

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

Ένα πάντρεμα μουσικών στοιχείων δύσης και ανατολής.
Ένα σύμπαν μουσικής και ποίησης.
Ένα παραμύθι τρυφερότητας , γλύκας , και ανθρωπιάς.
Ένα ταξίδι μέχρι την παιδική μας ψυχή.
21-22 Μαΐου 2022 στο YouCA, Καραϊσκάκη 76 Χανιά
Ώρα: 21:00-22:00
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ
Τηλ κρατήσεων: 698 0186 013, 694 6632 733