Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που συνεδρίασαν εκτάκτως το μεσημέρι της Τρίτης αποφάσισαν ότι δεν θα γίνει μαζικός εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων – Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο, σύμφωνα με την οριστική απόφαση των ειδικών

 

«Οχι» σε μαζικό εμβολιασμό για την ευλογιά των πιθήκων αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που είχε έκτακτη σύσκεψη το μεσημέρι της Τρίτης. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αποφάσισαν ότι θα κάνουν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων οι εξής κατηγορίες στην Ελλάδα:

 

  • Η χορήγηση εμβολίου στους υγειονομικούς που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Η χορήγηση εμβολίου στις στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όπως και με τον κορονοϊό θα γίνει μαζική αγορά εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την αποφυγή του μαζικού εμβολιασμού για την ευλογιά των πιθήκων είχε προαναγγείλει ουσιαστικά ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών , είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης  Doctor auto-moto show στην PISTAPARK, ένα show μηχανοκίνητου αθλητισμού που τα είχε όλα!

 

 

Τι λέει το ECDC για την ευλογιά των πιθήκων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Διαβάστε επίσης  Χανιά: Ένας μοναδικός γάμος με πομπή από 20 στολισμένα φορτηγά

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

 

Πηγή: reader.gr