Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ουσιαστικά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ανακοινώσει μέτρα για τα καύσιμα, την ώρα που οι τιμές στο ρεύμα είναι εξωπραγματικές. Οι 3 άξονες για να ελαφρυνθούν οι καταναλωτές

 

Νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια έχουν πάρει την άτυπη έγκριση της Κομισιόν. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ουσιαστικά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ανακοινώσει μέτρα για τα καύσιμα, που αποτελούν «μαύρη τρύπα» για τους καταναλωτές, την ώρα που οι τιμές στο ρεύμα είναι εξωπραγματικές.

Πάντως, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, το 26% των πρατηρίων που ελέγχθηκαν, αισχροκερδούσαν. Οι έλεγχοι, μάλιστα, για να μπει φρένο στην αισχροκέρδεια θα συνεχιστούν, προκειμένου να μειωθούν και οι τιμές των καυσίμων.

 

 

Ποια μέτρα εξετάζονται για τα καύσιμα

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια για πρόσθετες παρεμβάσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων κινούνται στους εξής άξονες:

 

  • Την παράταση της επιδότησης των 0,15 ευρώ το λίτρο στο diesel και μετά τον Ιούνιο και είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση του ποσού.
  • Να επεκταθεί το μέτρο του επιδόματος των 30 – 50 ευρώ στη βενζίνη με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού της κρατικής ενίσχυσης στα 40 – 60 ευρώ.
  • Ειδικές έξτρα κρατικές επιδοτήσεις για τους κατοίκους των νησιών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Διαβάστε επίσης  3η Βραδιά Αντικρυστού στα Χανιά – Γιώργος Φραντζεσκάκης-Γιώργος Στρατάκης live @ Pistapark (02/8)

Η έκθεση ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούνιο. Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.ά.

Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. «Εάν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο τόσο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

 

Πηγή: reader.gr