Η παρέμβαση της κυβέρνησης θεωρείται δεδομένη και σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα θα έχει τρίμηνη διάρκεια αρχής γενομένης από τον Ιούλιο – Πώς ο ΕΝΦΙΑ έδωσε ανέλπιστο «μπουστάρισμα» στα έσοδα του κράτους – «Οχι» σε οριζόντια μείωση του ΕΦΚ, ξεκαθάρισε ο Αδωνις Γεωργιάδης

 

 

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε την προαναγγελία του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν οι ανακοινώσεις για το Fuel Pass 2, το οποίο θα είναι πιο ενισχυμένο. Οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ ανοίγουν τον δρόμο για επέκταση της επιδότησης καύσιμων η οποία έρχεται να δώσει ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά που βάλλονται από τις αυξήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου, ωστόσο, δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης  Ρέθυμνο: "ΒΟΜΒΑ" ...Κλείνει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων Ρεθύμνου;

Στο ερώτημα εάν θα πρόκειται για «ενισχυμένη» παρέμβαση απάντησε ότι είναι σχετικό καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι γενναία αλλά και για τον πολίτη ψίχουλα. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο… σωτήριος ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Πάνω από τα μισά εξ αυτών προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς πολλοί φορολογούμενοι έσπευσαν να τον εξοφλήσουν εφάπαξ και δεν τα υπολόγιζαν στην κυβέρνηση γι αυτό το μήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι την υπέρβαση των φόρων ροκανίζουν μέτρα και παρεμβάσεις εκτός προϋπολογισμού και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

 

  • Παρεμβάσεις στο ρεύμα – 1,1 δισ. ευρώ
  • Παρεμβάσεις στα καύσιμα έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. το fuel pass/ 100 εκατ. στο diesel)
  • Παρέμβαση στο ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ
  • Παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ 370 εκατ. ευρώ

 

Διαβάστε επίσης  Στην Κρήτη ανοίγουν στις 27/1 το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα τα «πολωνικά ZARA»

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης. Πρόσθεσε πως φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα δαπανών και συνεπώς η λογική «δώσε κι άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.

 

 

Γεωργιάδης: Οχι σε οριζόντια μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Μιλώντας σχετικά με το θέμα της ενίσχυσης για τα καύσιμα, ο Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να αδικήσει κανέναν, σκοπός είναι να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας όσο περισσότερο μπορούμε, διαχειριζόμενοι μία παγκόσμια αναταραχή. Η Ελλάδα είναι σε μία καλή κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες», όμως έστειλε σαφές μήνυμα ότι «ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ήταν και παραμένει πολύ υψηλός, και αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αυξήσει τους φόρους. Οριζόντια μείωση στον ειδικό φόρο καυσίμων δεν θα υπάρξει».

«Το αίτημα για οριζόντια μείωση του φόρου προσκρούει στην οικονομική μας πραγματικότητα. Η κυβέρνηση είναι ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Από τη μία, τη μεριά των πολιτών που θέλουν λιγότερους φόρους και του κράτους που δεν πρέπει να βρεθεί σε κίνδυνο», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας στο Μega, σχετικά με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια.

Διαβάστε επίσης  Τέλος το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης - Μέχρι πότε πρέπει να το αντικαταστήσω υποχρεωτικά

Εξάλλου, ο υπουργός, σχετικά με τις προβλέψεις για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου ανέφερε: «Χθες είχαμε συνάντηση με τον ΟΠΕΚ, και φαίνεται πως υπάρχει ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου το 2022. Πάρα πολλές χώρες έχουν αυξημένη ζήτηση πετρελαίου για πολλούς λόγους, και η πράσινη ατζέντα έχει δημιουργήσει την «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια. Εάν σταματήσει ο πόλεμος με συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας, θα είναι το πιο ευχάριστο σενάριο».

 

 

Πηγή: reader.gr