Διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα καύσιμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει νωρίτερα το ενισχυμένο Fuel Pass

 

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα καύσιμα, με το ενισχυμένο Fuel Pass που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η ενίσχυση απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς, ενώ θα υπάρξει και μια ξεχωριστή παρέμβαση για αγρότες, καθώς επισπεύδεται για τις αρχές Αυγούστου η επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022. Επεκτείνεται, επίσης, η κρατική επιδότηση στο ντίζελ με 12 λεπτά ανά λίτρο «ώστε να συγκρατηθούν κατά το δυνατόν οι αυξήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα».

«Γνωρίζουμε ότι παρά τις παρεμβάσεις μας, απαιτούνται πρόσθετες ενισχύσεις και σε αυτές τις προκλήσεις ανταποκρινόμαστε ακόμα μία φορά θετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας και τόνισε πως το Fuel Pass 2 επεκτείνεται για Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης  Βολόσυρος: Στιγμές διασκέδασης που σου μένουν αξέχαστες!

 

  • Οι δικαιούχοι του ενισχυμένου Fuel Pass 2 θα είναι δυνητικά 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τους 3,5 εκατομμύρια, δήλωσε.
  • Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται από τις 30.000 ευρώ στις 45.000 ευρώ (Δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά παιδί και με όριο τα 45.000 ευρώ)

 

«Η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ σε ηπειρωτικές περιοχές. Στα νησιά, η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν. Αυτή η επιδότηση ρίχνει τη βενζίνη κάτω από τα 2 ευρώ. Το κόστος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ. Για το ντίζελ κίνησης, η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Κόστος 115 εκατομμύρια ευρώ», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης  Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας Ηφαίστου Χανίων

Για όσους επιλέξουν την κάρτα, το ποσό προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ στο Fuel Pass 1, πρόσθεσε. Επίσης, επιστρέφεται το ΕΦΚ σε όσους είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Με το «Fuel Pass 2» η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης:

 

  • Για τα ΙΧ ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, για πληρωμή στην αντλία.
  • Για τις μοτοσικλέτες ανεβαίνει από τα 35 στα 60 ευρώ.
  • Στα νησιά στα 100 ευρώ τώρα, αντί 55 ευρώ μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα στα νησιά 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 ευρώ που ήταν πριν.
  • Για το diesel η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

 

«Αυτή η επιδότηση ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

 

LIVE οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών:

 

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης, το «Fuel Pass 2» θα αφορά τρεις μήνες, Ιούλιο ως Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η επιδότηση του Fuel Pass και ανεβαίνει στα 80 ευρώ για την κατανάλωση βενζίνης στην αντλία, ενώ για μοτοσυκλέτες φτάνει στα 60 ευρώ. Παράλληλα, στα νησιά η επιδότηση θα είναι 100 ευρώ, αντί 55 ως σήμερα και για τα δίτροχα στα 70 ευρώ.

Διαβάστε επίσης  Woof Barber Chania: Going to the groomer!

Με την παρέμβαση, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, απομειώνονται οι αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά του ευρώ. Τα μέτρα κοστολογούνται σε ακόμη 375 εκ. ευρώ. Οι συνολικές επιδοτήσεις μόνο για τα καύσιμα είναι 580 εκ ευρώ. «Είναι ποσά που προέκυψαν από τη συνετή οικονομική διαχείριση και την ανάπτυξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Πηγή: reader.gr