Μεγάλη άνοδο καταγράφουν φέτος οι Αμερικανοί τουρίστες που καταφθάνουν για διακοπές στη χώρα μας, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες για τα έσοδα, δεδομένης και της υψηλής μέσης δαπάνης που παρουσιάζουν οι επισκέπτες της εν λόγω αγοράς.

 

Τις ελπίδες βέβαια για τον πήχη των εσόδων πολλαπλασιάζει και η προτίμηση που δείχνουν στην Ελλάδα οι λοιποί ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι διευρύνουν τις αγορές τροφοδότες του κλάδου και αλλάζουν κατηγορία στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

 

Η άνοδος των Αμερικανών

Η άνοδος των Αμερικανών επισκεπτών είχε τεθεί ως στόχος του υπουργείου Τουρισμού, ευθύς εξαρχής της ανάληψης των καθηκόντων του υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια. Οι έγκαιρες επαφές με φορείς και παράγοντες της αμερικανικής αγοράς απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα η χώρα να καταγράφει για φέτος το καλοκαίρι ρεκόρ απευθείας συνδέσεων με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υποδεχόμενη 9 απευθείας πτήσεις καθημερινά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η αμερικανική αγορά συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των κορυφαίων αγορών για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, τροφοδοτώντας την χώρα με τουρίστες που η μέση δαπάνη τους έφτασε πέρυσι τα 1.505 ευρώ.

Διαβάστε επίσης  Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κρεατίνη από τον Μανώλη Λουπασάκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ ήταν προ πανδημίας η ισχυρότερη τουριστική αγορά για το αεροδρόμιο της Αθήνας, καταγράφοντας το 2019, περισσότερες αφίξεις από ότι η Βρετανία ή η Γερμανία. Οι πτήσεις από τις ΗΠΑ μάλιστα παρουσίαζαν συνεχή αύξηση χωρητικότητας και συχνοτήτων τα τελευταία χρόνια, η οποία όμως ανακόπηκε από την πανδημία. Ακόμα και πέρυσι ωστόσο, και παρά τους περιορισμούς για την εξάπλωση της Covid-19, οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κατάφεραν να ανεβάσουν γρήγορα ρυθμούς, φτάνοντας στην δεύτερη θέση του Ελ. Βενιζέλος μέσα σε ένα μόλις τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις για φέτος είναι ακόμα πιο φιλόδοξες δεδομένου του ενδιαφέροντος των αμερικανών τουριστών για ταξίδια προς την χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι με την άρση των περιορισμών για την Covid-19 και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή των αναζητήσεων των Αμερικανών τουριστών στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την Tourix Analytics. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ταξιδιών Μεγάλων Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC), η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στην πρώτα 10άδα των κορυφαίων για τους Αμερικανούς προορισμών, καταλαμβάνοντας αυτή την περίοδο την έβδομη θέση με ποσοστό 12% μετά την Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Αυστρία.

Διαβάστε επίσης  Food Trucks at Street Food Festival Crete!

Επόμενο στοίχημα για την αμερικανική αγορά αποτελεί η επέκταση των συνδέσεων με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και κατά την διάρκεια του χειμώνα, γεγονός που θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα και στον χειμερινό τουρισμό που έχει υποφέρει δυσανάλογα τα χρόνια της πανδημίας.

 

Η Ελλάδα στο top 10 Βραζιλιάνων, Καναδών και Γιαπωνέζων ταξιδιωτών

Την ίδια στιγμή, πρόσθετη αισιοδοξία γεννά η απήχηση της χώρας μας και σε άλλες αγορές μεγάλων αποστάσεων. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Ταξιδιών Μεγάλων Αποστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (European Travel Commission-ETC) η χώρα μας συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς για διακοπές για Βραζιλιάνους, Καναδούς, και Γιαπωνέζους ταξιδιώτες φέτος. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για την Ευρώπη ως προορισμό επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την υγειονομική κρίση και από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Για την ακρίβεια η Ελλάδα μοιράζεται με την Ελβετία την πέμπτη θέση στη λίστα των αγαπημένων προορισμών μακρινών αποστάσεων των Βραζιλιάνων, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του 13% των ταξιδιωτών από τη χώρα της λατινικής Αμερικής, οι οποίοι έχουν ήδη προγραμματίσει τις διακοπές τους για το φετινό καλοκαίρι. Στην πρώτη τριάδα βρίσκονται η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Διαβάστε επίσης  Issue 788

Πέμπτος δημοφιλέστερος προορισμός, μετά την Ιταλία, την Βρετανία, την Γερμανία και την Ισπανία, αναδεικνύεται η Ελλάδα και για τους Καναδούς τουρίστες, συγκεντρώνοντας το 12% του ενδιαφέροντος των τουριστών.

Τέλος, την προτίμησή τους στην Ελλάδα δείχνουν και οι Ιάπωνες, με τη χώρα μας να κατατάσσεται ένατη στη σχετική λίστα μαζί με τη Νορβηγία και τη Σουηδία (5%).

 

Πηγή: insider.gr