Από το 2020 γίνεται προσπάθεια και διαπραγματεύσεις για το πώς θα ενημερώνονται οι servers με τα απαραίτητα στοιχεία των Ευρωπαίων χρηστών, μιας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβαλε τέλος σε μια συμφωνία που ίσχυε μέχρι τότε, κυρίως λόγω των πρακτικών επιτήρησης των δεδομένων που ισχύουν στις ΗΠΑ

 

Σε μεγάλους μπελάδες μπαίνει η λειτουργία της Meta και οι υπηρεσίες της στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook και Instagram) μετά τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών της Ιρλανδίας σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η ιρλανδική επιτροπή προστασίας δεδομένων αποφάσισε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, να σταματήσει να αποστέλλει τα στοιχεία των Ευρωπαίων χρηστών στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Facebook και του Instagram, ωστόσο ειδικά στην εποχή του GDPR και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, η κατάσταση άλλαξε.

Από το 2020 γίνεται προσπάθεια και διαπραγματεύσεις για το πώς θα ενημερώνονται οι servers με τα απαραίτητα στοιχεία των Ευρωπαίων χρηστών, μιας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβαλε τέλος σε μια συμφωνία που ίσχυε μέχρι τότε, κυρίως λόγω των πρακτικών επιτήρησης των δεδομένων που ισχύουν στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

Έκτοτε, υπήρχε ένα προσωρινό πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο ωστόσο φαίνεται πως σταματάει να υφίσταται με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Meta έχει προειδοποιήσει τις σχετικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως μία τέτοια διακοπής ροής δεδομένων θα μπορεί να σημάνει ακόμη και το τέλος λειτουργίας των Facebook και Instagram σε ολόκληρη την ήπειρο: «εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων στις δύο άκρες του Ατλαντικού δεν θα είμαστε να θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας, όπως το Facebook και το Instagram, στην Ευρώπη».

Αυτή τη στιγμή, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω διαπραγματεύσεων για ένα νέο πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων που θα επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν τις προσωποποιημένες υπηρεσίες τους στην Ευρώπη μέσω της Ιρλανδίας. Βρυξέλες και Ουάσινγκτον συμφώνησαν αρχικά σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο με τις νομικές διαπραγματεύσεις να γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες, οι ειδικοί εκτιμούν πως δύσκολα θα έχει βρεθεί λύση έως και τα τέλη του 2022.

Διαβάστε επίσης  New entry Tried & Tested: Strapatsada at The Jar cafe

Εκπρόσωπος της DPC (ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για την Meta και άλλες εταιρείες στον κόσμο) επιβεβαίωσε πως μία πρόχειρη μορφή του συμφωνητικού έχει σταλεί σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες έχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους για να γνωμοδοτήσουν για το ζήτημα. Να σημειωθεί πως από την όποια εξέλιξη δεν θα επηρεαστεί το WhatsApp.

 

Πηγή: reader.gr