Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η μετάλλαξη Δέλτα «έπιασε τη χώρα μας με μέτρα υποχρεωτικότητας και η διαφορά που βλέπουμε σήμερα συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος, οφείλεται στο εμβόλιο»

 

 

Τα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώνονται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, όπως αποφάσισε ο ΕΟΔΥ. Τα μέτρα όμως κατά της Covid-19 είναι πάντα στο τραπέζι και σε περίπτωση που τα νούμερα δείξουν κίνδυνο, τότε θα επαναξιολογηθούν. Αυτό είχε επισημάνει από το Πάσχα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος είχε τονίσει ότι τα πάντα θα αξιολογηθούν τον Σεπτέμβριο.

Το ECDC, πλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως επισημαίνει, είναι άγνωστη η νέα μετάλλαξη και ζητεί οι άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο MEGA, δεν απέκλεισε νέα μέτρα για να ανακοπεί το νέο κύμα πανδημίας. Μιλώντας σήμερα στο Mega, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως «η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και μας ενδιαφέρει να βλέπουμε τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα, αλλά και το πώς εξελίσσεται, εάν δηλαδή εξελίσσεται σε νοσηλεία».

 

 

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, η μετάλλαξη Δέλτα «έπιασε τη χώρα μας με μέτρα υποχρεωτικότητας και η διαφορά που βλέπουμε σήμερα συγκριτικά με το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος, οφείλεται στον εμβολιασμό». Έδωσε και την εξήγησή του, λέγοντας: «Κανείς δεν πάει στη λογική “πάμε να νοσήσουμε”. Έχουμε υπερμεταδοτικότητα, πια η λογική είναι ότι μπαίνουμε σε μία συνύπαρξη με τον κορονοϊό, θέλουμε να πάμε σε μία κουλτούρα τήρησης μέτρων. Άλλες απαιτήσεις υπάρχουν για ανθρώπους άνω των 60 ετών και άλλες για τα πιο νεαρά άτομα. Τα μέτρα έχουν ανασταλεί δεν έχουν καταργηθεί, υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσουμε στα μέτρα, αλλά η φιλοσοφία μας είναι τα μέτρα να παραμείνουν σε επίπεδο σύστασης».

Διαβάστε επίσης  Οι 11 πιο viral στιγμές του 2022

 

Τι λέει το ECDC για το φθινόπωρο

«Έχουμε δει ότι πολλές χώρες θα προετοιμαστούν για τις εκστρατείες εμβολιασμού λίγο πιο αργά, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, θα χρειαστούν λοιπόν κάποιες προσπάθειες να επιτευχθεί τώρα μια άμεση εκστρατεία γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο πιστεύουμε ότι οι περισσότερες χώρες θα είναι στην κορυφή ή πάνω από την κορυφή κι έτσι ο αντίκτυπος για την ενισχυτική δόση θα είναι μικρότερος» τόνισε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Άντρεα Αμόν, μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κορονοϊό.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση το φθινόπωρο, ποια θα είναι η παραλλαγή που θα κυκλοφορεί» επισήμανε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι χώρες να προετοιμάσουν επίσης ένα συστηματικό και ανθεκτικό σύστημα παρακολούθησης όχι μόνο για τον κορονοϊό, αλλά και για άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, πρώτα από όλα για τη γρίπη.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε προς την κορύφωση ενός κύματος που υπάρχει, υπάρχει ακόμα αυξητική πορεία η οποία αρχίζει να σταθεροποιείται. Το έντονο αυτό κύμα βγάζει νοσηλείες σε απλές κλίνες που δεν μεταφέρονται όμως σε ΜΕΘ. Είναι σημαντικό γιατί μας βοηθάει να κάνουμε τον σχεδιασμό μας, στις απλές κλίνες έχουμε αύξηση, ενεργοποιήθηκε ήδη ένα σχέδιο αύξησης κλινών, που θα είναι γύρω στις 500 κλίνες. Θεωρούμε ότι με αυτά τα μέτρα θα καλυφθούν τα κενά στο λεκανοπέδιο, στην περιφέρεια τα πράγματα είναι πιο ομαλά».

Διαβάστε επίσης  Το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης βρίσκονται στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πιέζεται, οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν την άδειά τους, αντίστοιχα τον Ιούλιο γίνονται πολλές επεμβατικές πράξεις καθώς ο κόσμος μετά πηγαίνει στις διακοπές του. Ο Ιούλιος θα είναι πιεστικός αλλά ελεγχόμενα. Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και ήταν σε αναστολή, ξεκίνησαν 6.212 σήμερα είναι 2. 148 άτομα σε αναστολή. Εκ του αποτελέσματος, αυτό το μέτρο, που δεν ήταν ευχάριστο, έχει μειώσει κατά 65 % όσους ήταν σε αναστολή. Αυτοί που νοσούν και ήταν σε αναστολή, επιστρέφουν μέχρι να λήξει το πιστοποιητικό νόσησης, δηλαδή στο 6μηνο» πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μεταλλάξεις που είναι υπερμεταδοτικές, άρα και τα κρούσματα είναι περισσότερα. Οι ειδικοί λένε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι έως τριπλάσιος από τον δηλωθέντα. Πλέον, επειδή δεν έχουμε τον απόλυτο δειγματοληπτικό έλεγχο και έχουμε πιο στοχευμένο έλεγχο, είναι λογικό η θετικότητα να είναι μεγάλη. Η λογική που γυρνούν όλες οι χώρες στο τεστ, είναι ότι όταν αισθάνεσαι ότι έχεις συμπτώματα, πας και κάνεις τον έλεγχο».

Διαβάστε επίσης  Δημήτρης Μπάσης live @ Bras de frères (19/1)

 

Πηγή: reader.gr