Ο 83χρονος Yvon Chouinard, ιδρυτής της iconic αμερικανικής εταιρείας outdoor ρούχων και εξοπλισμού, έκανε την κίνηση-ματ.

 

Η απόφαση του δισεκατομμυριούχου Yvon Chouinard, του ιδρυτή του brand Patagonia, να χαρίσει την επιχείρησή του, ουσιαστικά, στον πλανήτη Γη είναι άνευ προηγουμένου, με το μέγεθος της συνεισφοράς του στο κοινό καλό να θεωρείται πολλαπλάσιο εκείνου άλλων διάσημων φιλάνθρωπων, όπως είναι ο Jeff Bezos, ιδρυτή του Bezos Earth Fund.

 

Η μεταβίβαση της Patagonia

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Chouinard ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, θα κάνει τη Γη τον μόνο της μέτοχο. Πώς θα γίνει, όμως, αυτό πράξη; Με μία απλή μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της σε ένα trust, έτσι ώστε τα κέρδη της, που υπολογίζονται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, να πηγαίνουν όλα υπέρ της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας των περιοχών που το έχουν ανάγκη, σε όλον τον πλανήτη.

 

Διαβάστε επίσης  Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε: Top ποικιλία στο Βολόσυρο

 

Γιατί αυτό που έκανε ο Chouinard δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο

Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι φιλάνθρωποι, αυτό που κατά κανόνα κάνουν είναι να δίνουν σε μία ΜΚΟ της επιλογής τους ένα ποσοστό από τα ετήσια κέρδη τους. Για παράδειγμα, ο Jeff Bezos ίδρυσε το 2020 το Bezos Earth Fund, μέσω του οποίου υποσχέθηκε να δωρήσει -έως το 2030- 10 δισεκατομμύρια δολάρια υπέρ του πλανήτη, με τα 1,39 εξ αυτών να έχουν ήδη δοθεί.

Η Patagonia, από την άλλη, έχει ήδη δωρίσει 50 εκατομμύρια δολάρια στην Holdfast Collective, τη ΜΚΟ που θα λαμβάνει τα κέρδη της και θα τα δωρίζει σε οργανώσεις που μάχονται εναντίον της κλιματικής αλλαγής, ενώ σκοπεύει να δωρίσει άλλα 100 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αν θελήσουμε να συγκρίνουμε, λοιπόν, απόλυτα μεγέθη, η συνεισφορά του Chouinard κρίνεται ιδιαίτερα μικρή σε σχέση με εκείνη του Bezos. Ας έχουμε, όμως, στο μυαλό μας, ότι δεν είναι όλοι οι δισεκατομμυριούχοι ίδιοι, γι’ αυτό και θα πρέπει να βλέπουμε κάθε τους κίνηση με όρους σχετικότητας.

Διαβάστε επίσης  Εκείνος + Εκείνος live @ Bras de Frères (19/11)

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patagonia (@patagonia)

 

Έστω κι αν το επιχείρημα που θα αναπτύξουμε είναι απλοϊκό, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ο Bezos φιγουράρει στη 2η θέση της λίστας του Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, ενώ ο Chouinard στη 2.324η. Οπότε, με σχετικούς όρους, η συνεισφορά του είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον προσωπικό του πλούτο.

 

Πηγή: esquire.com.gr