Πληκτρολογώντας “κλιματική αλλαγή” μπορεί η εφαρμογή να προτείνει την αναζήτηση “η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει”.

 

Οι νέοι που αναζητούν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους στρέφονται όλο και περισσότερο στο TikTok ως υποκατάστατο μηχανής αναζήτησης, με την εθιστική εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο να είναι γεμάτη με τα πάντα: από συνταγές, μέχρι μουσικά νέα και από αθλήματα, μέχρι πολιτικές απόψεις. Φυσικά, όπως κάθε πλατφόρμα με πλήρη ελευθερία κινήσεων, έτσι και το TikTok, που έχει ελάχιστες παραβιάσεις, είναι βαθιά εκτεθειμένο στα Fake News. To πρόβλημα με αυτό όμως είναι ότι οι νέοι πλέον εν πολλοίς ενημερώνονται μέσω της πλατφόρμας.

Μόνο για τον Σεπτέμβριο το Fact Checker της NewsGuard διαπίστωσε παραπληροφόρηση σε σχεδόν 20% των βίντεο που εμφανίστηκαν από τη μηχανή αναζήτησης της εφαρμογής. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας αναλύθηκαν 540 βίντεο του TikTok, ενώ 105 βρέθηκαν να περιέχουν “ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς“.

Αυτό σημαίνει ότι για αναζητήσεις σε θέματα που κυμαίνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έως τους πυροβολισμούς σε σχολεία και τα εμβόλια COVID, οι χρήστες του TikTok τροφοδοτούνται σταθερά με ψευδείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς“, έγραψε η NewsGuard.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères σημαίνει live διασκέδαση για όλους! (28/3 - 07/4)

Η μελέτη της NewsGuard σημείωσε επίσης ότι ενώ οι τέσσερις αναλυτές με έδρα τις ΗΠΑ που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή χρησιμοποίησαν τόσο ουδέτερους όσο και πιο συνωμοσιολογικούς όρους αναζήτησης, το ίδιο το TikTok πρότεινε συχνά αμφιλεγόμενους όρους. Πληκτρολογώντας πχ. “κλιματική αλλαγή” μπορεί η εφαρμογή να προτείνει την αναζήτηση “η κλιματική αλλαγή δεν υπάρχει”.

Οι Κοινοτικές Οδηγίες μας καθιστούν σαφές ότι δεν επιτρέπουμε την επιβλαβή παραπληροφόρηση, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής παραπληροφόρησης, και θα την αφαιρέσουμε από την πλατφόρμα“, ανέφερε εκπρόσωπος του TikTok σε δήλωσή του στο Mashable. “Συνεργαζόμαστε με αξιόπιστες φωνές για να αναδείξουμε έγκυρο περιεχόμενο σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και συνεργαζόμαστε με ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων που μας βοηθούν να αξιολογούμε την ακρίβεια του περιεχομένου“.

Τα περισσότερα βίντεο είχαν ψευδείς πληροφορίες για την Covid-19

Σε προηγούμενη έκθεση διαφάνειας που κάλυπτε τους τελευταίους έξι μήνες του 2020, το TikTok δήλωσε ότι αφαίρεσε πάνω από 340.000 βίντεο στις ΗΠΑ για την κοινοποίηση “εκλογικής παραπληροφόρησης, παραπληροφόρησης ή παραποιημένων μέσων“, καθώς και πάνω από 50.000 βίντεο που διέδιδαν παραπληροφόρηση COVID-19.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

Η παραπληροφόρηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και τους πυροβολισμούς στο σχολείο του Uvalde είναι ήδη εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο, η έκθεση της NewsGuard διαπίστωσε επίσης σημαντική παραπληροφόρηση για την υγεία, η οποία θα μπορούσε να έχει ακόμη πιο άμεσο αρνητικό αντίκτυπο.

Συγκεκριμένα, η μελέτη βρήκε πολλά βίντεο στο TikTok που προωθούν ψευδείς θεραπείες για το COVID και σπιτικά παρασκευάσματα που αποσκοπούν στην πρόκληση έκτρωσης. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτές οι υποτιθέμενες θεραπείες θα μπορούσαν να μην έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσαν να είναι ενεργά επικίνδυνες για την υγεία ενός ατόμου.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς η πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις δεν προστατεύεται πλέον νομικά στις ΗΠΑ, αφήνοντας απελπισμένους ανθρώπους ευάλωτους σε αυτή την επικίνδυνη παραπληροφόρηση.

Παρόλο που ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στη NewsGuard τον Ιούλιο του 2022 ότι τα βίντεο που προωθούν τις φυτικές αμβλώσεις παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας του ιστότοπου και θα αφαιρεθούν, η NewsGuard διαπίστωσε ότι δύο μήνες αργότερα, το περιεχόμενο των φυτικών αμβλώσεων εξακολουθεί να είναι εύκολα προσβάσιμο στην πλατφόρμα“.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Το TikTok είναι, από τη φύση του, γεμάτο από ανθρώπους που μοιράζονται ιδέες και δημιουργούν περιεχόμενο, μερικά από τα οποία μπορούν πράγματι να είναι εκπαιδευτικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγχουμε πάντα τις πληροφορίες με πιο αξιόπιστες πηγές, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα όπως η πολιτική ή η υγεία.

 

Πηγή: esquire.com.gr