Πραγματοποιήθηκαν χθες τα «αποκαλυπτήρια» του νέου συστήματος επιδοτήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο.

 

Η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ξεκίνησε με την παρουσίαση του νέου, κλιμακωτού συστήματος, που θα ισχύσει για την επιδότηση στο ρεύμα.

 

Η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, η επιδότηση πλέον χωρίζεται σε τρία κλιμάκια, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης. Τα κλιμάκια αυτά έχουν ως εξής:

Το πρώτο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 500 kw απορροφάται το 90% της αύξησης. Επιδοτούνται τα νοικοκυριά με 436 ευρώ την κιλοβατώρα και αφορά το 90% των νοικοκυριών

Το δεύτερο κλιμάκιο: Για κατανάλωση ως 1000kw απορροφάται το 80% της αύξησης. Επιδοτούνται με 386 ευρώ την κιλοβατώρα

Αν μειώσει ένα νοικοκυριό κατά 15% την κατανάλωσή του, η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ την κιλοβατώρα.

Το τρίτο κλιμάκιο: Αφορά όσους καταναλώνουν πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, δηλαδή το 2% των νοικοκυριών. Γι’ αυτή την κατηγορία απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Και σε αυτή την κλίμακα, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση εξοικονόμησης 15% συγκριτικά με το περασμένο έτος.

Για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% της αύξησης. Θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 787: Ο Αλέξης επέστρεψε...

 

Πώς υπολογίζεται η κλιμακωτή επιδότηση για το ρεύμα -Τα 3 παραδείγματα

Με βάση τα όσα εξήγγειλε ο κ. Σκρέκας, το ΥΠΕΝ δημοσίευσε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα με τα οποία θα γίνει η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράδειγμα 1:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 ΚWh/μήνα:

 

  • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 236 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 62 ευρώ

 

 

Παράδειγμα 2:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700 ΚWh/μήνα:

 

  • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 413 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 118 ευρώ, και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 108 ευρώ

 

 

Παράδειγμα 3:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200 ΚWh/μήνα:

 

  • Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ, και αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 220 ευρώ

 

 

Τι ισχύει για τους επαγγελματίες και τους αγρότες

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 kVA, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 Κιλοβατώρες κατανάλωσης τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 kVA και όλους όσοι ξεπερνούν τις 2.000 Κιλοβατώρες, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Διαβάστε επίσης  Τσικνοπέμπτη με τους Βιγλάτορες @ Παραδοσιακός Σύλλογος "Βιγλάτορες" (07/3)

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

«Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες, τον Οκτώβριο ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων, και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό», όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

 

Φυσικό αέριο: Τι ισχύει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Ακολούθησε η παρουσίαση της επιδότησης για το φυσικό αέριο. Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια και τα νοικοκυριά, ο υπουργός κ. Σκρέκας είπε ότι «η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 ευρώ ανά θερμική Mwh».

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

 

 

Ειδικό τέλος για το φυσικό αέριο

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου αυτού, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας, εισάγουμε ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που θα επιβληθεί στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε στη συνέχεια ο υπουργός.

Όπως είπε, καταλήγοντας, «τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν στόχο, πρώτον, την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, δεύτερον, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο και, τρίτον, την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων, όπου χρειάζεται, υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου, που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές. Μαζί θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη».

 

Πηγή: iefimerida.gr