Μία ημέρα σαν σήμερα, 28 χρόνια πριν, τα Φιλαράκια έκαναν πρεμιέρα στο NBC. Και άλλαζαν τα πάντα.

 

Τα Φιλαράκια προβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 22 Σεπτεμβρίου του 1994, με το τελευταίο επεισόδιο (της κανονικής ροής της σειράς) να κάνει πρεμιέρα στις 6 Μαΐου του 2004. Μετά από αυτό, ακολούθησαν σε επανάληψη εκατοντάδες φορές σε όλες τις τηλεοράσεις του πλανήτη και πριν το Netflix πληρώσει γη και ύδωρ για να τα εντάξει στο δυναμικό του. Πολύ πριν δούμε καν το περιβόητο reunion.

 

 

Ποιος θα περίμενε ότι μία κωμωδία καταστάσεων με τελείως καθημερινό θέμα -το sitcom που λέμε και στο χωριό- θα έδινε ένα από τα πιο επιτυχημένα τηλεοπτικά προϊόντα όλων των εποχών εκτοξεύοντας παγκοσμίως άγνωστους ηθοποιούς στη στρατόσφαιρα του Χόλιγουντ;

 

236+1 επεισόδια αργότερα

Μέσα σε δέκα σεζόν ο Ross, η Rachel, η Monica, ο Chandler, ο Joey και η Phoebe έκαναν ό,τι ακριβώς έκαναν οι νέοι άνθρωποι στα 90s: Ερωτεύτηκαν, χώρισαν, μετακόμισαν, βρήκαν κι έχασαν δουλείες, έκαναν παιδιά και ακροβάτησαν με το παράλογο υιοθετώντας μία μικρή μαϊμού. Το κοινό ταυτίστηκε μαζί τους απόλυτα, έτσι ώστε οι ηθοποιοί της σειράς να είναι πιο γνωστοί με το όνομά του χαρακτήρα αντί για το πραγματικό τους επίθετο.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

 

 

Οι θεατές έγιναν μέρος της τηλεοπτικής παρέας, ήπιαν μαζί της εκατοντάδες λίτρα καφέ στο Central Perk, έβαλαν στοιχήματα για το ποιος θα τα φτιάξει με ποιον, βίωσαν από κοντά τις αγωνίες και τις χαρές και τραγούδησαν το Smelly Cat ή κάποιο άλλο από τα τρομακτικά τραγουδάκια της Phoebe ως μέρος μίας περίεργης καθημερινής ιεροτελεστίας.

Τα Φιλαράκια, τελικά, κατάφεραν να γίνουν σημείο αναφοράς για τη σημερινή γενιά των τριάντα και την pop κουλτούρα της εποχής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, 15 χρόνια μετά το τέλος, παίζεται πολύ συχνά (από τις Η.Π.Α μέχρι την Ελλάδα και από τη Σουηδία μέχρι τη Νότιο Αφρική) το παιχνίδι για το ποιος μοιάζει με ποιον όπου, φυσικά, κανείς ποτέ δεν θέλει να είναι ο Joey. Είτε σου αρέσει είτε όχι η αλήθεια είναι ότι το sitcom του NBC πέρασε στο συλλογικό ασυνείδητο του πλανήτη όσο λίγες τηλεοπτικές σειρές. Ή πιθανόν όσο καμία άλλη.

 

 

Τεράστια φούτερ, ψηλοκάβαλα τζην, βάτες, καλοξυρισμένα μάγουλα, παραπανίσιο ζελέ, τα πάντα βροντοφωνάζουν 90s στα Φιλαράκια, έστω κι αν τα πιο ακριβά επεισόδια της σειράς (με κόστος 10 εκ. δολαρίων το ένα) γυρίστηκαν τελικά στα 00s όταν το hype είχε αγγίξει την στρατόσφαιρα. Μιλώντας για ποσά, το Netflix μόνο τα τελευταία χρόνια έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει να τα έχει στο πρόγραμμά του.

Διαβάστε επίσης  Issue 787

Σε ποιον απευθύνονται σήμερα;

Εκτός όμως από τους αφόρητα νοσταλγικούς τριαντάρηδες που βάζουν στο repeat τα Φιλαράκια, ενθυμούμενοι άλλες πιο ωραίες εποχές, για να τους πάρει ο ύπνος, σε ποιον άλλον μπορεί να απευθύνεται σήμερα η σειρά;

Μπορεί τα skinny jeans να αντικατέστησαν τα Levis 501 (άσχετα αν τα τελευταία θα επανέλθουν δριμύτερα αργά ή γρήγορα στη μόδα), τα βασικά όμως ανθρώπινα “θέλω” έχουν αλλάξει ελάχιστα από το 1994 και την πρεμιέρα της σειράς: όλοι θέλουν να ερωτευτούν, να πάρουν προαγωγή, να έχουν κολλητούς, να αποτελούν μέρος μίας παρέας που περνά πραγματικά καλά με βασικό στοιχείο το χιούμορ πριν κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα και ξεκινήσουν οικογένεια.

 

 

Όσο ουτοπικό, επιφανειακό ή μικροαστικό κι αν είναι αυτό, αποτελεί -καλώς ή κακώς- βασικό ζητούμενο και σήμερα. Κάτι, δηλαδή, που τα Φιλαράκια συνεχίζουν να χαρίζουν απλόχερα.

Μάλιστα σε αντίθεση με τα ξεκαρδιστικά The Bing Bang Theory και Rick & Morty όπου η υπερβολή και το στοιχείο του παραλόγου είναι δεύτερη φύση τους, τα Φιλαράκια δεν χρειάστηκε (σχεδόν) ποτέ να τραβήξουν καταστάσεις από τα μαλλιά. Πολλοί τα κατηγορούν, όχι άδικα, για υπερβολικά politically correct χιούμορ όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σπιρτάδα των διαλόγων που πολλές φορές σε κάνει να γελάς όπως ακριβώς γελάς με ένα καλό αστείο που θα ακουστεί στα πλαίσια μίας παρέας.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Ένα τίμιο sitcom

28 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο, τα Φιλαράκια συνεχίζουν να έχουν φανατικούς φίλους κι ορκισμένους εχθρούς, μόνο που οι τελευταίοι υπερτερούν κατά πολύ.

Σίγουρα η παρέα του Ross, της Rachel και των υπολοίπων δεν είναι ό,τι πιο ρηξικέλευθο κυκλοφόρησε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Δεν προσπάθησε όμως ποτέ να γίνει κάτι που δεν ήταν, αφού ήταν και παραμένει ένα απλό, τίμιο και καλογραμμένο sitcom που κατάφερε όμως να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Το πιο εντυπωσιακό; Συνεχίζει ακόμα και σήμερα, στην εποχή του streaming και του Netflix, να γράφει τηλεοπτική ιστορία.

 

Πηγή: esquire.com.gr