Από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και τη Σαουδική Αραβία του σήμερα, το Sportswashing είναι μία τακτική που σώζει “εικόνες”.

 

Η Σαουδική Αραβία έχει επενδύσει πολλά εκατομμύρια τα τελευταία χρόνια στον χώρο του αθλητισμού. Λίγο η εξαγορά ομάδων από όλη την Ευρώπη, με πιο πρόσφατη και εντυπωσιακή, εκείνη της Newcastle, λίγο τα εξωφρενικά ποσά με τα οποία αμείβονται οι ξένοι στις περιοχές, την έχουν μετατρέψει σε Γη της Επαγγελίας για τον αθλητισμό. Όμως, από ό,τι φαίνεται, η τακτική αυτή έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο. Το Sportswashing βρίσκεται σε πλήρη άνθηση στα Εμιράτα με τη LIV, την εταιρεία που έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στον αθλητισμό, να δίνει το παράδειγμα.

Στόχος δεν είναι άλλος από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εκεί, κάτι που φυσικά δεν είναι άπιαστος στόχος, αν αναλογιστούμε ότι το Κατάρ κατάφερε να πείσει την FIFA, ώστε να παρακάμψει τα πρωτόκολλά της και να διοργανώσει Μουντιάλ σε μια χώρα που α. δε σέβεται στο ελάχιστο τα ανθρώπινα δικαιώματα και β. λόγω καιρού θα έπρεπε να αλλάξει άρδην το χρονοδιάγραμμα των αγώνων ώστε να μη διεξαχθούν καλοκαίρι. Το Sportswashing είναι φυσικά μια από τις αιτίες που οι χώρες αυτές τα καταφέρνουν, αλλά δεν πρόκειται για μια νέα πρακτική.

 

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα γιγαντώθηκε

“Ξέπλυμα” μέσω του αθλητισμού έκαναν πολλοί στην ιστορία. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα παλαιότερα κόλπα στο εγχειρίδιο διεθνών σχέσεων ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Οι σπουδαστές της ευρωπαϊκής ιστορίας πιθανόν να θυμούνται τους λόγους του Αδόλφου Χίτλερ για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936. Σχεδόν έναν αιώνα μετά, λίγα έχουν αλλάξει.

Διαβάστε επίσης  Το Τριώδιο ξεκινάει από το Bras de Frères!

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στην Κίνα, την ώρα που η χώρα κατηγορούνταν για το σκάνδαλο της εξαφάνισης της Peng Shuai. Η Κίνα, με το τρομακτικό ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντίθεσή της σε μια ανεξάρτητη Ταϊβάν, φιλοξένησε τους πρόσφατους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με το στρατηγικά ειρηνικό σύνθημα “Μαζί για ένα κοινό μέλλον“. Ένα από τα αστέρια αυτών των Αγώνων ήταν η Eileen Gu, μια σκιέρ γεννημένη στην Καλιφόρνια, η οποία επέλεξε να αγωνιστεί για την πατρίδα της μητέρας της, την Κίνα, αγκαλιάζοντας εμμέσως την κυβέρνηση της Κίνας και όχι των ΗΠΑ, είτε ήταν αυτή η πρόθεσή της είτε όχι. Η Gu αρνήθηκε να πει αν απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητά της για να αποκτήσει κινεζικό διαβατήριο, όπως απαιτεί ο κινεζικός νόμος, αλλά έπλεξε το εγκώμιο της “ικανότητας του αθλητισμού να γεφυρώνει το χάσμα και να αποτελεί δύναμη για την ενότητα“.

Αλλά γιατί οι αυταρχικές και καταπιεστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι τόσο πρόθυμες να φιλοξενήσουν τη διεθνή κοινότητα; Η απάντηση πήρε ένα όνομα το 2015: Sportswashing.

 

Τι είναι στην πραγματικότητα το Sportswashing;

Το Sportswashing είναι η πρακτική του ξεπλύματος της φήμης κάποιου μέσω του αθλητισμού- είτε αυτό γίνεται μέσω της ιδιοκτησίας ομάδων, είτε μέσω της φιλοξενίας ενός μεγάλου τουρνουά, είτε μέσω χορηγιών. Μια χώρα ή ένας πολιτικός εμπλέκεται με την ελπίδα ότι μέρος της δημοτικότητας του αθλήματος θα βελτιώσει την εικόνα του. Ως το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, το ποδόσφαιρο είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για το αθλητικό ξέπλυμα. Όπως προαναφέραμε, η Σαουδική Αραβία αγόρασε πρόσφατα την αγγλική ομάδα Newcastle United της Premier League.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Από την άλλη, ο Ρώσος ολιγάρχης Roman Abramovich προσπαθούσε να πουλήσει την Τσέλσι πριν του επιβληθούν κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο δικτάτορας της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov έχει προσκαλέσει πολλούς μαχητές, πολλούς πρώην πρωταθλητές του UFC, να έρθουν να προπονήσουν τόσο τον ίδιο όσο και τα μέλη της οικογένειάς του.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί εδώ και καιρό να προσελκύσει αστέρες του γκολφ σε εγχώριες εκδηλώσεις με μεγάλες οικονομικές εγγυήσεις, χρησιμοποιώντας τους παίκτες και τον αθλητισμό για να προβάλλει μια ‘συμπαθητική’ εικόνα της χώρας. Και τα κατάφερε: Ο δύο φορές πρωταθλητής του Masters Bubba Watson εξήρε πρόσφατα τις προσπάθειές της να υποστηρίξει το γυναικείο γκολφ, αγνοώντας πλήρως το γεγονός ότι, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, οι γυναίκες χρειάζονταν άδεια από έναν άνδρα κηδεμόνα για να ζήσουν μόνες τους.

Επίσης, ο Phil Mickelson πρωτοστάτησε στην προσπάθεια που χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου τουρνουά γκολφ για την ελίτ του παιχνιδιού -μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα που επικρατεί εκεί.

Διαβάστε επίσης  Issue 787

 

Η πρακτική φτάνει μέχρι την Αρχαία Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ ο όρος Sportswashing είναι σχετικά νέος, η πρακτική είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και ο αθλητισμός. Ο Paul Christesen, καθηγητής αρχαίας ελληνικής ιστορίας στο Dartmouth, λέει ότι χρονολογείται στους αρχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Christesen διηγείται αυτή την ιστορία:Υπάρχει ένας μακρύς πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης. Η Αθήνα μοιάζει με ένα χάλι. Τους τσακίζουν. Και όλοι πιστεύουν ότι έχουν πέσει στα τάρταρα. Και έτσι ένας Αθηναίος πολιτικός ονόματι Αλκιβιάδης έρχεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 416 [π.Χ.], ακριβώς στη μέση του πολέμου, όταν τα πράγματα πάνε άσχημα για την Αθήνα. Και στέλνει διάφορες ομάδες αρμάτων στην αρματοδρομία με τέσσερα άλογα και κερδίζει την πρώτη, τη δεύτερη και είτε την τρίτη είτε την τέταρτη θέση. Και αυτό είναι σαν μια αγωνιστική ομάδα της F1 – ήταν εξωφρενικά ακριβό.

“Και όλοι οι Αθηναίοι του είπαν: “Είσαι τρελός. Δεν έχουμε τέτοιους πόρους”. Και εκείνος είπε: “Ακούστε. Όλοι νόμιζαν ότι ήμασταν τελειωμένοι. Κερδίζω όλα αυτά τα αγωνίσματα στην Ολυμπία, και τώρα όλοι στον ελληνικό κόσμο πιστεύουν ότι είμαστε μια χαρά. Και μας φοβούνται“. Ήταν ένας ξεκάθαρος γεωπολιτικός ελιγμός”.

 

Πηγή: esquire.com.gr