O Kanye West είναι σίγουρα ταλαντούχος, αλλά πολλές από τις συμπεριφορές του και τις κινήσεις του παραμένουν ανεξήγητες, προκαλώντας πραγματικά πολλά ερωτήματα για τους λόγους πίσω από αυτές.

 

Ο ράπερ διοργάνωσε την επίδειξη μόδας «Yeezy» τη Δευτέρα στο Παρίσι, παρουσιάζοντας τη συλλογή του Season 9, και εκεί εμφανίστηκε με ένα μπλουζάκι που μπροστά είχε το πρόσωπο του Πάπα και πίσω έγραφε «White Lives Matter».

Το Black Lives Matters είναι κίνημα που γεννήθηκε στην Αμερική το 2013 μετά τις δολοφονίες μαύρων και ξεσήκωσε εκατομμύρια ανθρώπων κατά την αναζωπύρωσή του ανά τον κόσμο, μετά τον φρικτό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 από αστυνομική βία.

Πρόκειται για ένα κίνημα που λέει το εξής απλό, αυτονόητο αντιρατσιστικό μήνυμα, ότι οι ζωές των μαύρων μετρούν ακριβώς όσο και όλων των υπολοίπων.

Το White Lives Matter προέκυψε το 2015 ως απάντηση στο κίνημα Black Lives Matter, θεωρείται «σύνθημα μίσους» και έχει χρησιμοποιηθεί από ρατσιστικές ομάδες που κάνουν λόγο για λευκή υπεροχή, συμπεριλαμβανομένης της Κου Κλουξ Κλαν.

Και χθες ο Kanye West εμφανίστηκε με αυτό το μπλουζάκι στο σόου του, προκαλώντας πραγματικά απορίες για το το τι ήθελε να κάνει, τι ήθελε να πει και τι πραγματικά του συνέβαινε. Ήθελε απλώς να προκαλέσει; Ενδεχομένως. Αλλά σίγουρα ήταν λανθασμένη επιλογή να «παίξει» με ένα ρατσιστικό σλόγκαν.

 

 

Τι έγινε στο σόου τού Kanye West

Κατά την έναρξη του σόου του ο Kanye West αναφέρθηκε στη ληστεία της πρώην συζύγου του Κιμ Καρντάσιαν στο Παρίσι το 2016, στον πρώην μάνατζέρ του Scooter Braun, στους αγώνες που αντιμετώπισε μπαίνοντας στη βιομηχανία της μόδας, στην πρόσφατη διαμάχη του με την Gap και σε πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

«Είμαι ο Ye, και όλοι εδώ ξέρουν ότι είμαι ο ηγέτης», είπε κάποια στιγμή αναφερόμενος στο νέο του όνομα. «Δεν μπορείτε να με διαχειριστείτε» πρόσθεσε.

Πριν από το σόου ο Ye προϊδέασε για μερικά από τα διάσημα μοντέλα που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους: Η 41χρονη Kardashian, η πρώην φίλη της Irina Shayk και η τωρινή φλόγα της Candice Swanepoel, καθώς και άλλα μεγάλα ονόματα, όπως η Beyoncé, η Rihanna, η Angelina Jolie, η Lauryn Hill, η Naomi Campbell, η Emily Ratajkowski, η Gisele Bündchen, η Bella Hadid και η Amelia Gray Hamlin.

Ωστόσο μόνο η Shayk, η Campbell και η Hamlin έκαναν την εμφάνισή τους, με τη Shayk μάλιστα να μην ανεβαίνει στην πασαρέλα, αλλά να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από την πλευρά των θεατών.

Κάποια από τα μοντέλα της επίδειξης φορούσαν, επίσης, πουκάμισα και μπλουζάκια που έγραφαν «White Lives Matter» στην πλάτη.

Το σόου αυτό έλαβε χώρα σε έναν χώρο κοντά την Αψίδα του Θριάμβου, μια μυστική τοποθεσία που αποκαλύφθηκε στους επισκέπτες λίγες ώρες πριν την έναρξή του. Στους παρευρισκόμενους περιλαμβάνονταν σχεδιαστές όπως ο Demna του Balenciaga και ο Shayne Oliver, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία της συλλογής. Ο τριώροφος χώρος ήταν ένας κυκλικός και ανάγκαζε τους καλεσμένους να στέκονται σε ένα κιγκλίδωμα για να ακούσουν τον West να μιλάει στον κάτω όροφο, όπου στεκόταν στο κέντρο του. Την επίδειξη έκλεισε η Naomi Campbell, η οποία όχι, δεν φορούσε αυτό το ντροπιαστικό μπλουζάκι.

Οι προηγούμενες επιδείξεις μόδας του brand του Kanye West έχουν στιγματιστεί από καταστροφές, αφού στο παρελθόν είχε αναγκάσει τους καλεσμένους του να περιμένουν για ώρες στον καυτό ήλιο, μοντέλα είχαν λιποθυμήσει και πολλά άλλα. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο West μεταφέρει τα σχέδιά του στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

 

Οργή για την κίνηση του Kanye West

«Το να βγάζεις ένα μπλουζάκι “WHITE LIVES MATTER” σε μια πασαρέλα στο Παρίσι είναι κυριολεκτικά παρανοϊκό και κανένα ευαγγέλιο δεν θα περάσει αυτόν τον άνθρωπο από την πύλη του Παραδείσου, λυπάμαι πολύ», έγραψε κάποιος στο Twitter.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα και δεν μπορούσα να πιστέψω ότι όλοι οι άλλοι δεν έδειχναν εξοργισμένοι», δήλωσε η συγγραφέας και εκδότρια Lynette Nylander, η οποία αποχώρησε από το σόου λόγω της ρητορικής μίσους. Η Nylander σημείωσε ότι ο West χρησιμοποιεί τη μαύρη κοινότητα ως ρίζα των αστείων του, την ίδια κοινότητα της οποίας τα δολάρια και η υποστήριξη τον έφεραν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα. Η Rajni Jacques, παγκόσμια επικεφαλής μόδας και ομορφιάς για το Snapchat, έγραψε στα stories της: «Ο Kanye West δεν σεβάστηκε τη μαύρη κοινότητα για να αποκτήσει επιρροή».

 

 

«Δεν με ενδιαφέρει ποια είναι η δικαιολογία. Ψυχική υγεία, τακτική μάρκετινγκ, οτιδήποτε. Δύο δεκαετίες που εκλογικεύεις και δικαιολογείς ξεδιάντροπα τις μαλακίες σου τελείωσαν, Kanye West.

Πώς φτάσαμε από το “Ο Τζορτζ Μπους μισούσε τους μαύρους” σε αυτό;», γράφει κάποιος άλλος χρήστης του Twitter.

 

 

Διαβάστε επίσης  Issue 790

O προκλητικός Kanye West

Ο Kanye West είναι ένας πραγματικά ταλαντούχος καλλιτέχνης και έχει πραγματικά ένα ιδιαίτερο ένστικτο στη μόδα (είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά έσπρωξε προς τη σωστή κατεύθυνση τον Virgil Abloh), ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που με τις κινήσεις του όχι μόνο προκαλεί, αλλά βάζει σε σκέψεις το κοινό για τους σκοπούς του.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ράπερ και σχεδιαστής του YZY έκανε επιβλαβή και επικίνδυνα σχόλια για τη μαύρη κοινότητα. Το 2018 δήλωσε ότι τα 400 χρόνια δουλείας ήταν «μια επιλογή» (ο West, ο οποίος διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή το 2016, ζήτησε συγγνώμη στο ραδιόφωνο 107,5 WGCI-FM στο Σικάγο).

Νωρίτερα φέτος, ο West αποκλείστηκε προσωρινά από το Instagram επειδή αποκάλεσε τον Trevor Noah με ρατσιστικό χαρακτηρισμό.

 

Δυστυχώς, οι επιζήμιες δηλώσεις του συνεχίζονται.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του TheCut για όσα συνέβησαν χθες με τον Κanye West. «Θα σταματήσει ποτέ να κάνει τέτοιου είδους σχόλια προς τη μαύρη κοινότητα; Το να βλέπεις κάποιον να βιώνει ψυχική ασθένεια είναι περίπλοκο και γίνεται όλο και πιο δύσκολο».

Σε ένα σωστό σχόλιο, χρήστης του Διαδικτύου σημειώνει: «Πρέπει να σταματήσετε να κατηγορείτε την ψυχική ασθένεια για τις κινήσεις του Kanye West. Είναι μεγάλος άνδρας, με δισεκατομμύρια δολάρια που απευθύνεται στο κοινό του για να τους πουλά υπερεκτιμημένα παπούτσια».

 

Πηγή: iefimerida.gr