Στον προβλήτα Κ-14 στον κόλπο της Σούδας αναμένεται να δέσει στις 6 Οκτωβρίου το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ George HW Bush (CVN 77).

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και νεότερο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού, μία «πλωτή πολιτεία» με 6.000 άτομα πλήρωμα.

Το πλοίο θα αναχωρήσει από τη Σούδα στις 10 Οκτωβρίου.

Τις ημέρες που θα παραμείνει στα Χανιά θα υπάρχουν ομάδες εξοδούχων καθημερινά, που αναμένεται να δώσουν «ανάσα» στους καταστηματάρχες της πόλης των Χανίων.

Παράλληλα η άφιξή του, έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις, από κόμματα, φορείς και συλλογικότητες, από το χώρο της Αριστεράς.

Το George Bush είχε έρθει ξανά στα Χανιά τον Φεβρουάριο του 2017.

 

 

Με μήκος σχεδόν 333 μέτρα, είναι από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα παγκοσμίως, ενώ η ανώτατη ταχύτητά του υπερβαίνει τους 30 κόμβους, έχει εκτόπισμα που υπερβαίνει τους 100.000 τόνους, και μπορεί να κινείται επί 20 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό.Από το αεροπλανοφόρο έχουν δυνατότητα άμεσης προσνήωσης και απονήωσης οχτώ μοίρες μαχητικών.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Η κατασκευή άρχισε το 2003 στο ναυπηγείο της Northrop Grumman Newport News, Dry Dock 12 , ολοκληρώθηκε το 2009 με κόστος 6.200 εκατομμύρια δολάρια. Η πρώτη αποστολή ξεκίνησε το 2011.

 

Πηγή: kriti24.gr