Επιτέλους τέλος για τα πολλά καλώδια και τους πολλούς φορτιστές στο σπίτι.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε την απόφαση τελικά για υποχρεωτικό κοινό φορτιστή τύπου USB-C για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που θα κυκλοφορήσουν τα επόμενα χρόνια στην ήπειρό μας.

Η απόφαση αυτή είναι σημαντική, καθώς λαμβάνεται μετά από διαβουλεύσεις τουλάχιστον 10 ετών, όταν και ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για έναν κοινό τρόπο φόρτισης όλων των ηλεκτρονικών συσκευών.

Η εξέλιξη δεν αφορά μόνο την οικονομία που θα κάνουν οι καταναλωτές (ειδικά από τη στιγμή που οι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν βγάλει τον φορτιστή και από τη συσκευασία αγοράς), αλλά και η ευκολία για όλους, μαζί με το πολύ σημαντικό ζήτημα του οικολογικού αποτυπώματος.

Υπέρ της σχετικής ρύθμισης ψήφισαν 602 ευρωβουλευτές, κατά οι 13, ενώ 8 απείχαν από την ψηφοφορία.

Το μεγάλο πρόβλημα περνάει τώρα στο στρατόπεδο της Apple που είναι η μοναδική που διατηρεί εναλλακτική θύρα φόρτισης για τα βασικά της προϊόντα στην κατηγορία των smartphones, τα iPhone.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

Η αμερικανική εταιρεία έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τη λύση της θύρας USB-C μέχρι και τα τέλη του 2024, κάτι που ωστόσο μεταφράζεται σε υποχρεωτικότητα από το 2025, δηλαδή από την κυκλοφορία των iPhone 17 και μετά.

Η απόφαση που αφορά τα laptops έχει δώσει στους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών την επιλογή να κινηθούν προς τους φορτιστές τύπου USB-C έως και το 2026.

 

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus