Μετά την Αυστραλία και τις ΗΠΑ

 

Η Ζιμπάμπουε, μετά την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα και η τρίτη στον κόσμο που ενέκρινε ένα φάρμακο πρόληψης του HIV, το οποίο συστήθηκε πρόσφατα από τον ΠΟΥ.

Πέρυσι, η χώρα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ξεκίνησε σημαντικές προσπάθειες με σκοπό να σταματήσει το AIDS ως το 2030 και ήδη έχει φτάσει τον στόχο της που είναι γνωστός ως 90-90-90. Δηλαδή, το 90% όσων νοσούν με HIV γνωρίζουν για την εξέλιξη της νόσου τους, το 90% λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία και το 90% έχει τον ιό σε καταστολή.

 

 

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

H έγκριση του φαρμάκου θεωρείται ένα «βήμα ζωτικής σημασίας», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που αναμένεται να στηρίξει τη Ζιμπάμπουε στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων με σκοπό το CAB-LA να μπορεί να χορηγηθεί με αποτελεσματικότητα και πρωτίστως ασφάλεια «για να έχει τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο».

Ο αγώνας της Ζιμπάμπουε κατά του HIV οδήγησε σε μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS από περίπου 130.000 το 2002 σε 20.000 το 2021

Η είδηση έχει προκαλέσει ήδη πολλές ελπίδες για τη μείωση των θανάτων στη νότια Αφρική ενώ ακολουθεί την σύσταση του ΠΟΥ από τον Ιούλιο που αναφέρει ότι το CAB-LA είναι αρκετά δραστικό και μειώνει τον κίνδυνο να μεταδοθεί ο ιός του HIV μεταξύ ανθρώπων που διατηρούν ομοφυλόφιλες σχέσεις.

Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας και των ΗΠΑ έχουν ήδη υποστηρίξει τη χρήση της ενέσιμης καβοτεγκραβίρης μακράς δράσης (CAB-LA). Σύμφωνα πάντως με την υπεύθυνη του δικτύου Development Agenda for Girls and Women στην Αφρική, Nyasha Sithole: «Η επιτάχυνση της πρόληψης κατά του HIV για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες, κάνει επιτακτική την εξάπλωση των διαθέσιμων επιλογών. Είμαι ενθουσιασμένη και υπερήφανη για τη χώρα μου καθώς η έγκριση του προληπτικού φαρμάκου θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εργαλείο για το γυναικείο φύλο στη Ζιμπάμπουε».

Διαβάστε επίσης  Μια "άλλη" Τσικνοπέμπτη στο Kapenekis Fish Market!

 

Πηγή: jenny.gr