Οι διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις με την αστυνομία και οι ταραχες είναι πλέον συχνά φαινόμενα στην Κίνα, καθώς οι πολίτες ειναι οργισμένοι με τα απανωτά lockdown και τις συνεχιζόμενες απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού

 

 

Δεκάδες κάτοικοι στη βιομηχανική μητρόπολη Γκουανγκζού της νότιας Κίνας γλίτωσαν από το υποχρεωτικό lockdown και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, καθώς η οργή για τους αυστηρούς περιορισμούς του κορονοϊού μεγαλώνει. Δραματικά πλάνα δείχνουν ορισμένους απο αυτούς να αναποδογυρίζουν ένα αστυνομικό όχημα και να γκρεμίζουν οδοφράγματα, με τις αρχές να αναπτύσσουν αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη.

Η Γκουανγκζού βιώνει τη χειρότερη έξαρση κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας, την ώρα που τα άσχημα οικονομικά μεγέθη ασκούν πιέσεις στην πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον κορονοϊό. Στην περιοχή Χαιζού της πόλης, η οποία έχει τεθεί σε lockdown δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση. Φιλοξενεί πολλούς φτωχούς πλανόδιους εργάτες που δεν πληρώνονται εάν δεν δουλέψουν και παραπονιούνται για έλλειψη τροφίμων και εκτίναξη των τιμών ενώ ζουν υπό αυστηρά μέτρα ελέγχου.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

 

 

Τις τελευταίες ημέρες, διαπληκτίζονται με τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου για την πρόληψη της Covid-19 και τη Δευτέρα, ο θυμός εκδηλώθηκε ξαφνικά στους δρόμους της Γκουανγκζού με μια «μαζική πράξη περιφρόνησης».

Οι αβάσιμες φήμες έπαιξαν και πάλι ρόλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εταιρείες πλαστογραφούν τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ, αυξάνοντας τεχνητά τον αριθμό των λοιμώξεων προκειμένου να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι φήμες για τον κορονοϊό δημιουργούν επίσης πίεση. Αξιωματούχοι στην επαρχία Hebei ανακοίνωσαν ότι η πόλη Shijiazhuang θα σταματήσει τα τεστ, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι οι πολίτες επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα για να διαπιστώσουν οι αρχές τι θα συμβεί εάν ο ιός εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

Η σχετική συζήτηση εμφανίστηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #ShijiazhuangCovidprevention. Πολλοί φοβισμένοι ντόπιοι έχουν αποθηκεύσει κινεζικά φάρμακα που λέγεται ότι βοηθούν στη μόλυνση από τον κορονοϊό με αποτέλεσμα οι προμήθειες στην πόλη να έχουν σχεδόν τελειώσει αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

Μια παρόμοια φήμη οδήγησε στη μαζική φυγή εργαζομένων από το συγκρότημα Foxconn στην κεντρική πόλη Zενγκζού πριν από δύο εβδομάδες, η οποία έπληξε την παγκόσμια προσφορά iPhone της Apple. Τοπικές κυβερνήσεις σε όλη την Κίνα αγωνίζονται να διατηρήσουν μια αυστηρή πολιτική κατά της πανδημίας, χωρίς να πλήξουν τις οικονομίες τους.

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην καρδιά της μεγαλούπολης Τσονγκκίνγκ της δυτικής Κίνας έχουν τεθεί σε ένα είδος lockdown που αναφέρεται ειρωνικά από τους ανθρώπους ως «εθελοντική στατική διαχείριση». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, τους έχουν πει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αξιωματούχοι στην περιοχή Chaoyang του Πεκίνου αποφάσισαν να κλείσουν κέντρα διεξαγωγής τεστ στο δρόμο και να μεταφέρουν τους πολίτες σε κατοικίες. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά κτίρια γραφείων απαιτούν καθημερινό τεστ για την είσοδο. Στα περίπτερα λοιπόν που ήταν ανοιχτά, οι ουρές ήταν τεράστιες.

 

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!
Πηγή: newsbomb.gr