Τη σύμβαση για την προμήθεια πέντε νέων, υπερσύγχρονων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός καθαριστικού οχήματος και δύο σταθμών φόρτισης, ύψους 3.850.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, υπέγραψε την Παρασκευή, 18/11/2022, ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

 

 

Τα πέντε νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, μήκους 8 μέτρων το καθένα, πρόκειται να διασυνδέσουν τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης με το κέντρο της πόλης και εξυπηρετούν ανάγκες συνολικά τουλάχιστον 40 επιβατών, με πρόβλεψη 15 θέσεων ΑμεΑ.

Επιπλέον, διαθέτουν σύγχρονα και προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα κίνησης σε κλειστούς και μικρούς δρόμους καθώς και η δυνατότητα περιστροφής και των τεσσάρων τροχών των οχημάτων, που θα διευκολύνουν την κίνηση στο κέντρο και -σύμφωνα με τον Δήμο Χανίων- θα δώσουν την απάντηση στο κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης.

 

 

Η προμήθειά τους αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει επιπλέον, σε δεύτερο χρόνο, την προμήθεια τεσσάρων επιπλέον ηλεκτρικών οχημάτων (ΙΧ), που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων.

 

 

Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, στον τομέα «Δράσεις ηλεκτροκίνησης στους Δήμους» και κατά την υπογραφή της σύμβασης, παρόντες ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας MES Ενεργειακή Α.Ε., Κωστής Τερζής, ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, Δρ. Παναγιώτης Ζέρβας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής TAM, Bryan Zhao και ο διευθυντής στον τομέα των ηλεκτρικών λεωφορείων, Pedro Cardenas, ενώ από πλευράς του Δήμου Χανίων παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Τάσος Αλόγλου, Μιχάλης Καλογριδάκης και Μιχάλης Τσουπάκης, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΥΔΩΝ Α.Ε., Χαράλαμπος Λίτος.

Διαβάστε επίσης  Μεγάλο κρητικό πανηγύρι από την Αγία Σοφία Παρηγοριάς με τον Ανδρέα Μανωλαράκη (16/9)

 

 

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι πρόκειται για μία μεγάλη μέρα για τον Δήμο Χανίων, καθώς γίνονται τα πρώτα μεγάλα βήματα για την ηλεκτροκίνηση. «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία αφορά στην πολιτική του Δήμου Χανίων για την εξοικονόμηση ενέργειας, για τη μετακίνηση με σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς και στην απάντηση του πολύ μεγάλου προβλήματος του κυκλοφοριακού, καθώς αυτά τα λεωφορεία θα διατεθούν για να διασυνδέσουν τα περιφερειακούς χώρους στάθμευσης με το κέντρο».

Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε πως πρόκειται για μία προσπάθεια που έρχεται ως αποτέλεσμα πολλών μηνών σκληρής δουλειάς από τις Υπηρεσίες του Δήμου, με μία χρηματοδότηση που δεν επιβάρυνε τους δημότες, καθώς το σύνολο του ποσού, περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, είναι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Η απάντηση στο κυκλοφοριακό έρχεται με τέτοια σταθερά, σημαντικά βήματα», συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Χανίων, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης  Doctor auto-moto show στην PISTAPARK, ένα show μηχανοκίνητου αθλητισμού που τα είχε όλα!

 

 

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου υπογράμμισε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, το οποίο έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια και ολοκληρώνεται σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης. Το πιο σημαντικό ίσως για εμάς στις προδιαγραφές, τις οποίες θέσαμε κατά την εκπόνηση του διαγωνισμού, είναι ότι τα νέα ηλεκτρικά οχήματα έχουν ένα ενιαίο δάπεδο χαμηλού ύψους στον δρόμο, για να μπορούν να φιλοξενούν ΑμεΑ, διευκολύνοντας τη μετακίνησή τους».

 

 

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Τερζής υπογράμμισε: «Τα Χανιά θα είναι ένας πρωτοπόρος της ηλεκτροκίνησης, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο στόλο που προμηθεύεται πόλη της Ελλάδας και απ’ ότι φαίνεται, θα είναι και η πρώτη πόλη που θα τα θέσει σε λειτουργία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πράξη του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, που υλοποιείται αυτή τη στιγμή, με μεγάλη επιτυχία. Αναμένουμε να το δούμε αυτό να υλοποιηθεί και να δούμε λεωφορεία της εταιρείας που εκπροσωπούμε να κινούνται στην πόλη των Χανίων, γιατί πιστεύουμε ότι θα είναι κάτι πολύ πρωτοπόρο και θετικό, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κινητικότητα των πολιτών κι των επισκεπτών».

Διαβάστε επίσης  DOCTOR AUTO-MOTO SHOW @ Pista Park Βαρύπετρο (9-10/9)

 

 

«Για μια σπουδαία μέρα για τα Χανιά» έκανε λόγο ο Pedro Cardenas, υπογραμμίζοντας πως «τα Χανιά έκαναν ένα βήμα μπροστά και πήραν το ρίσκο για την αλλαγή. Είναι μια εμβληματική στιγμή για τον Δήμο Χανίων και πρέπει όλοι να νιώθετε περήφανοι».

 

Πηγή: hania.news