Μαγαζιά thrift, μαγαζιά με second hand ρούχα, μαγαζιά που πουλάνε ρούχα «με το κιλό», έχουν όλα ένα κοινό: τεράστια ποικιλία. Όλα αυτά τα καταστήματα, που άλλοτε δεν θα τους ρίχναμε ματιά, έχουν τώρα την τιμητική τους. Και δικαίως, γιατί πλέον όλοι γνωρίζουμε τι κάνει η fast fashion μανία μας στο περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

 

Κάθε φορά που επιλέγουμε ρούχα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτυπώμα και τη ζήτηση για ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή, εξοικονομούμε φυσικούς πόρους αλλά και χρήματα ενώ αποκτούμε μοναδικά κομμάτια που δίνουν στην γκαρνταρόμπα μας μοναδικό στυλ. Το καλύτερο, δε, είναι πως η διαδικασία του second hand shopping μοιάζει περισσότερο με κυνήγι θησαυρού παρά με οτιδήποτε άλλο. Κι αν αυτό ακούγεται σε κάποιους από εμάς υπέροχο, για κάποιους άλλους ακούγεται αγχωτικό.

Είναι σίγουρα πιο δύσκολο να ανακαλύψεις αυτό ακριβώς που αναζητάς σε ένα κατάστημα second hand, από ένα κατάστημα μεγάλης αλυσίδας. Ωστόσο η ομορφιά του πρώτου είναι πως αυτό που τελικά θα βρεις εκεί θα έχει, κατά πάσα πιθανότητα, καλύτερη ποιότητα, καλύτερη τιμή, ιδιαίτερες λεπτομέρειες και μοναδικό σχεδιασμό. Και το ακόμα καλύτερο;

Πολλές είναι οι φορές που, μέσα σε εκατοντάδες κρεμάστρες και βουναλάκια με ρούχα, θα βρεις αναπάντεχα θησαυρούς αμύθητους που θα εμπλουτίσουν το στυλ σου με τρόπους που δεν φανταζόσουν ποτέ. Ένα denim φόρεμα με πριγκιπικό στυλ από τα 90s, μια designer μεταξωτή πλισέ φούστα σε άψογη κατάσταση, ένα παλτό με βελούδινες λεπτομέρειες και διαχρονικό σχεδιασμό, ένα αυθεντικό χαβανέζικο πουκάμισο από τα 60s, ένα χειροποίητο πουλόβερ με κεντημένα λουλούδια, από κάποια Αυστριακή μαμά… Τα second hand ρούχα κουβαλούν ιστορίες, μας προκαλούν να επικεντρωθούμε στο styling και όχι στο νούμερο που γράφει (ή δεν γράφει) η ετικέτα τους και να εκτιμήσουμε εκ νέου την ποιότητα των υφασμάτων, των καλών ραφών και της διαχρονικής ομορφιάς τους.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 790: Ας κρατήσουμε το θετικό!

Αν με όλα τα παραπάνω ανυπομονείς κι εσύ να μπεις στο κυνήγι θησαυρού του second hand shopping, έχω φτιάξει για σένα το απόλυτο «σκονάκι» ώστε να εντοπίζεις εύκολα και γρήγορα εκείνα τα κομμάτια που αξίζουν την προσοχή σου.

 

1. Φτιάξε πλάνο

Κανένας σωστός εξερευνητής δεν κάνει βήμα χωρίς τον χάρτη του. Έτσι κι εσύ καλό θα είναι να εντοπίσεις τα καταστήματα και τις περιοχές που θέλεις να κινηθείς και να κάνεις ένα πλάνο. Καλές περιοχές, με αφθονία καταστημάτων second hand είναι το Θησείο & το Μοναστηράκι, η οδός 3ης Σεπτεμβρίου κοντά στην Ομόνοια και τα Εξάρχεια. Ωστόσο πλέον οι περισσότερες συνοικίες της Αθήνας έχουν μικρά καταστήματα με second hand και vintage ρούχα, και ταμπέλες που γράφουν “outlet”, “designer ρούχα”, “χαμηλές τιμές” κτλ. Μπορεί να μην “γεμίζουν το μάτι” είναι όμως απολύτως ικανά να γεμίσουν τη ντουλάπα σου!

 

2. Αποδέξου ότι ίσως γυρίσεις με άδεια χέρια

Πιστεύεις πως κάθε κυνήγι θησαυρού καταλήγει κερδοφόρο; Βρίσκει ένας εξερευνητής τη χαμένη αρχαία πόλη σε κάθε του εξόρμηση; Φυσικά και όχι. Έτσι θα πρέπει κι εσύ να συμφιλιωθείς με το γεγονός πως δεν θα γυρίσεις με γεμάτες σακούλες κάθε φορά που θα αποφασίσεις να κάνεις ένα second hand shopping trip. Μην μπεις στον πειρασμό να πάρεις κάτι απλά επειδή πέρασες πολύ χρόνο σε ένα μαγαζί. Αν δεν νιώθεις σίγουρη για κάποιο ρούχο που βρήκες, μην το αγοράσεις. Την επόμενη φορά θα είναι το τυχερό σου.

 

3. Όρισε ένα budget και κράτα μετρητά

Θα το έχεις ίσως παρατηρήσεις και στις εκπτώσεις. Όσο πιο οικονομικά είναι τα προιόντα που αγοράζεις, τόσο πιο εύκολο είναι να ξεφύγεις και να καταλήξεις με ένα σωρό ρούχα που τελικά δεν χρειάζεσαι και δεν θα φορέσεις. Γι’ αυτό πάρε μαζί σου μόνο τα μετρητά που θέλεις να διαθέσεις ώστε να μην διακινδυνεύεις να κάνεις αγορές που δεν “λατρεύεις”. Διότι πίστεψέ με… η σειρήνα των thrift shops είναι πολύ σαγηνευτική!

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

 

4. Γνώριζε καλά το στυλ και τη γκαρνταρόμπα σου πριν επιλέξεις second hand ρούχα

Έφτασες στο κατάστημα; Κάνε μία πρώτη αναγνωριστική βόλτα στο κατάστημα. Συνήθως τα second hand και vintage καταστήματα χωρίζουν το εμπόρευμα ανά είδος και φύλο, οπότε κατευθύνσου σε εκείνα τα σημεία του μαγαζιού που σε ενδιαφέρουν περισσότερο ή σε εκείνα που λείπουν από την γκαρνταρόμπα σου. Έτσι θα γλιτώσεις πολύ χρόνο και θα μπορέσεις να δεις, μία μία, όλα τα προιόντα από τις κατηγορίες που εσύ θέλεις. Εναλλακτικά, μπορείς να ψάξεις προιόντα ανά χρώμα (να πώς θα βρεις εκείνα που σε κολακεύουν περισσότερο) ανά μοτίβο κτλ. Σιγά σιγά θα ακονιστεί και η “6η σου αίσθηση”, εκείνη που θα σε κάνει να εντοπίζεις στο λεπτό εκείνα τα ρούχα που αναζητάς ανάμεσα σε δεκάδες άλλα.

 

5. Δώσε βάση στα υφάσματα, τις ραφές και την εφαρμογή των ρούχων

Εδώ συμβαίνει όλη η μαγεία. Τα μόνα ρούχα που αξίζει να αποκτήσεις είναι εκείνα που θα αντέξουν στον χρόνο. Και τα vintage ρούχα που μοιάζουν σαν καινούργια έχουν ήδη καλό “βιογραφικό” όσον αφορά την αντοχή. Ωστόσο επειδή τα περισσότερα καταστήματα διαθέτουν τόσο vintage αλλά και second hand προιόντα, καλό θα είναι να τσεκάρεις την ποιότητα των υφασμάτων και τις ραφές τους. Αν δεν υπάρχει ταμπελάκι για να δεις τη σύσταση του εκάστοτε υφάσματος βασίσου στη σοφία της… αφής σου. Αναζήτησε υφάσματα που είναι απαλά στο άγγιγμα, που φαίνεται να μην τσαλακώνουν εύκολα και που δεν διαφανίζουν όταν τα κρατάς στο φως. Εππλέον, τα φυσικά υφάσματα (βαμβάκι, λινό, μαλλί, μετάξι) είναι πάντα πιο φιλικά στο δέρμα απ’ ότι τα τεχνητά αλλά έχε υπόψιν σου ότι στις δεκαετίες του 60, 70, 80 κυκλοφορούσαν πολύ ανθεκτικά και απαλά τεχνητά υφάσματα που αξίζουν μια θέση στη ντουλάπα σου. Οι ραφές θα πρέπει να είναι γερές, ίσιες και να μην “τραβάνε” το ύφασμα ενώ όσον αφορά την εφαρμογή, μια δοκιμή θα σε πείσει.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

 

6. Βρες μια καλή μοδίστρα

Μην απορρίψεις ένα κατα τ’άλλα υπέροχο και καλοφτιαγμένο ρούχο επειδή δεν είναι ακριβώς το νούμερό σου. Αν σου είναι μικρό, τσέκαρε αν εσωτερικά υπάρχει πλεονάζον ύφασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει καθότι παλιότερα αυτή η πρακτική ήταν πολύ συνηθισμένη ώστε να μπορούν οι γυναίκες να χαίρονται τα ρούχα τους για περισσότερα χρόνια, χωρίς να ανησυχούν για τη ζυγαριά τους (βλέπεις τη σοφία πίσω από αυτό, έτσι;). Αν σου είναι μεγάλο ή πολύ μακρύ, το να το φέρεις στα μέτρα σου θα είναι πολύ εύκολο. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστείς μία καλή μοδίστρα για μεταποιήσεις. Εναλλακτικά, μπορείς να αγκαλιάσεις το oversized στυλ αξιοποιώντας μαντήλια, ζώνες και αξεσουάρ για να προσαρμόσεις το ρούχο στο σώμα σου.

 

7. Πάρε μαζί σου έναν φίλο για να ψωνίσετε μαζί second hand ρούχα

Κυνήγι θησαυρού χωρίς φίλους, δεν γίνεται. Το ίδιο ισχύει και στο second hand shopping αφού όχι μόνο θα έχεις έναν σύμμαχο στην αναζήτηση των τέλειων ρούχων αλλά και μια όμορφη παρέα όλες εκείνες τις ώρες που θα περάσεις στα καταστήματα. Στο τέλος της ημέρας ωστόσο, όσος χρόνος κι αν ξοδέψεις στο κυνήγι, τα μοναδικά κομμάτια που θα κερδίσουν μια θέση στην ντουλάπα σου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή!

 

Πηγή: loveyourselfmagazine.com