Και παρόλο που η πρώτη ταινία είχε πάει τραίνο στις εγχώριες αίθουσες

 

Αυτά είναι τα άσχημα, φίλες και φίλοι. Δυστυχώς, το πολυαναμενόμενο sequel του Knives Out δεν θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Το murder/mystery φιλμ του λατρεία Rian Johnson έμοιαζε να έσκασε από το πουθενά το 2019 και αποτέλεσε μια από τις πιο απροσδόκητες και wholesome κινηματογραφικές επιτυχίες του 2019 στις αίθουσες και στο Netflix. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, που αγαπάει γενικά το αγκαθακριστικό σινεμά, η ταινία έκοψε πάνω από 100.000 εισιτήρια πριν οδηγηθεί στην streaming πλατφόρμα.

 

 

Αν θυμάστε, λοιπόν, η δεύτερη ταινία του Knives Out σύμπαντος, με τον τίτλο Glass Onion, έκανε τα γυρίσματά της το καλοκαίρι του 2021 στις Σπέτσες, όντας μόλις μία από τις πάμπολλες παραγωγές που επιλέγουν την Ελλάδα ως κινηματογραφικό set τον τελευταίο καιρό. Έτσι στεναχωρηθήκαμε ακόμα περισσότερο όταν μάθαμε ότι η ταινία *δεν* πρόκειται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά παρόλο που η επιτυχία της έμοιαζε δεδομένη στο box office. Κι ο λόγος γι’ αυτό είναι η πολιτική διανομής του Netflix.

Διαβάστε επίσης  Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κρεατίνη από τον Μανώλη Λουπασάκη

Το Glass Onion έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο φεστιβάλ του Τορόντο, και η πλατφόρμα ετοιμαζόταν να διανέμει την ταινία στα σινεμά κάπου μέσα στον Νοέμβριο, όπως κάνει και με άλλους τίτλους που τους δίνει limited κινηματογραφική διανομή πριν την streaming πρεμιέρα ώστε να πληροί τις προύποθέσεις για το επερχόμενο Awards Season που φτάνει μέχρι τα Oscars. Αυτήν την φορά όμως το Netflix τροποποίησε την πολιτική του: μείωσε το χρονικό παράθυρο της διανομής σε μόλις μία βδομάδα και έκανε το μαζικότερο άνοιγμα που έχει κάνει ποτέ στις ΗΠΑ, κλείνοντας συμφωνία με τις 3 μεγαλύτερες αλυσίδες σινεμά στην Αμερική (AMC, Regal και Cinemark) ώστε να κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα σε 600 αίθουσες.

 

 

Αυτή η μία βδομάδα προβολής πήρε το όνομα “sneak preview” και περιορίστηκε σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσα στις οποίες δυστυχώς *δεν* βρίσκεται η Ελλάδα (αλλά βρίσκονται Αγγλία, Γερμανία και Ισπανία σε περίπτωση που μας διαβάζετε από εκεί). Μετά από αυτήν την μία βδομάδα που ξεκίνησε 23 Νοεμβρίου, η ταινία αποσύρεται ξανά από τις αίθουσες και κάνει streaming πρεμιέρα ένα μήνα μετά, στις 23 Δεκεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο προφανώς το Netflix θέλει να μεγιστοποιήσει το hype ώστε να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αναμονή για το Glass Onion, κι ο χειρισμός του μας δίνει μια εικόνα για το πώς βλέπει η πλατφόρμα το πεδίο της physical και digital διανομής στην post-covid εποχή.

Διαβάστε επίσης  Το Τριώδιο ξεκινάει από το Bras de Frères!

 

 

Με άλλα λόγια, θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο ακόμα για να δούμε τον Daniel Craig ως ντετέκτιβ Benoit Blanc με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου, κι η αλήθεια είναι ότι με τα αποθεωτικά πράγματα που διαβάζουμε στις κριτικές από Αμερική ανυπομονούμε ακόμα περισσότερο. Σα να λέμε ότι η τακτική του Netflix δουλεύει, τουλάχιστον όταν πρόκειται για δυνατά χαρτιά που έχουν καλό word of mouth και εγγυημένο hype. Τέλος πάντων, προχωράμε και βλέπουμε.

 

Πηγή: luben.tv