Η ιστορία πίσω από το «μαλλί της γριάς», του αγαπημένου γλυκίσματος των παιδικών μας χρόνων.

 

 

Δεν υπάρχει παιδί που να μην λατρεύει το «μαλλί της γριάς». Το αγαπημένο γλύκισμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα παιδικά μας χρόνια είναι ένα προϊόν το οποίο αποτελείται από νήματα ζάχαρης και το οποίο διατίθεται από πλανόδιους πωλητές.

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο μεγάλος όγκος του. Η μεγάλη λευκή μπάλα ζάχαρης πάνω στο ξυλάκι συνήθως κολλάει στο πρόσωπο, αλλά η γεύση της είναι έντονη και αποτελεί μια από τις πιο έντονες παιδικές αναμνήσεις.

Παρασκευάζεται από ζάχαρη, η οποία λιώνεται σε ειδικό δοχείο και με φυγοκέντριση δημιουργούνται νήματα τα οποία τυλίγονται γύρω από ένα καλαμάκι. Ποσότητα 5-6 γραμμαρίων κρυσταλλικής ζάχαρης θερμαίνονται ως το σημείο τήξεως στους 150οC και κατόπιν με φυγοκέντριση απομακρύνονται από το κέντρο της συσκευής μέσα από μικρές τρύπες που έχει το περιστρεφόμενο δοχείο. Κατά την απομάκρυνση δημιουργούνται ίνες, οι οποίες πλέκονται γύρω από το καλαμάκι.

 

Διαβάστε επίσης  Issue 789

Γιατί ονομάστηκε «μαλλί της γριάς»

Tο μοναδικό συστατικό της είναι η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ονομασία προέκυψε επειδή μοιάζει με το λευκό κεφάλι ηλικιωμένης ή από την ρόκα με το λευκό βαμβάκι που ύφαιναν οι γιαγιάδες. Για συντομία πάντως κυριάρχησε το «μαλλί της γριάς».

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη, τον 18ο αιώνα. Αρχικά ήταν ένα ακριβό γλύκισμα και μόνο για λίγους, καθώς η παρασκευή γινόταν με το χέρι. Αργότερα έγινε προσιτό σε κάθε βαλάντιο, όταν πέρασε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Στο Νάσβιλ του Τενεσί, ο οδοντίατρος Γουίλιαμ Μόρισον και ο ζαχαροπλάστης Τζον Γουόρτον κατασκεύασαν το 1897, το πρώτο μηχάνημα για την παρασκευή του.

 

Τα «Νήματα Νεράιδας»

Οι δυο άντρες παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία το μηχάνημα στην Διεθνή Έκθεση του Αγίου Λουδοβίκου (Σεντ Λούις), το 1904, με την ονομασία «νήματα νεράιδας». Ο κόσμος μαζεύτηκε με ενθουσιασμό και δοκίμαζε την καινούργια λιχουδιά! Μπορεί να θεωρείται αμερικανική ανακάλυψη, αλλά υπάρχουν διάφορες εκδοχές του σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει το περσικό «πασμάκ» και το τουρκικό «πισμανίγε», τα οποία έχουν πιο στέρεα νήματα διότι περιέχουν και αλεύρι. Αυτά σερβίρονται σε μπουκιές και τρώγονται με πιρούνι.

Διαβάστε επίσης  Βραδιά εγκαινίων για το iReady Service & Accessories!

Το 1972 εφευρέθηκε η πρώτη αυτόματη μηχανή για παρασκευή «μαλλιού της γριάς», που έφτασε σε όλα τα πανηγύρια, τα λούνα παρκ, σε όλες τις θερινές φιέστες και τους εμπορικούς πεζόδρομους του κόσμου. Μάλιστα στην Αμερική γιορτάζεται την 7η Δεκεμβρίου που είναι η Εθνική Ημέρα Μαλλιού της Γριάς (USA National Cotton Candy Day).

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus