Μια μελέτη ανακάλυψε το μυστικό της ευτυχίας – και δεν είναι τα χρήματα ούτε τα ταξίδια.

 

 

Τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους;” Εκτός από ρητορική, πρόκειται για μία ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, διότι συχνά ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην ταινία Hector and the Search for Happiness με τους Simon Pegg και Rosamund Pike: Ο απογοητευμένος ψυχολόγος Hector ταξιδεύει στο Νεπάλ, την Ινδία, την Αφρική και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, ρωτώντας διαφορετικούς ανθρώπους τι τους κάνει χαρούμενους και μέσα από αυτή τη διαδικασία σιγά σιγά καταλαβαίνει ότι έψαχνε σε λάθος μέρος.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Harvard που διήρκεσε 75 χρόνια μέχρι να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, το μυστικό της ευτυχίας δεν είναι ούτε τα χρήματα ούτε τα ταξίδια.

Αυτό που έπαθε ο Hector μπορεί να συμβεί σε όλους μας. Συνήθως πιστεύουμε ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι αν έχουμε υψηλότερο μισθό, αν έχουμε καλύτερη δουλειά ή αν το αφεντικό μας εξαφανιστεί από τον χάρτη, όταν η αληθινή ευτυχία βρίσκεται αλλού, σε μέρη που είτε παραμελούμε είτε αγνοούμε επειδή εστιάζουμε σε άλλα πράγματα που, μακροπρόθεσμα, αποδεικνύονται μη ικανοποιητικά.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

 

 

Κάπως έτσι, χαμένοι στη μετάφραση, καταλήγουμε να ποντάρουμε σε πράγματα που δεν πρόκειται ποτέ να μας γεμίσουν. Ίσως να είσαι πραγματικά χαρούμενος όταν ανοίγεις τη θήκη ενός ολοκαίνουριου iPhone ή όταν δοκιμάζεις τα ρούχα που μόλις αγόρασες, αλλά η χαρά που αισθάνεσαι είναι στιγμιαία. Κι αυτό, γιατί κατά το Harvard, το μόνο που χρειαζόμαστε για να είμαστε ουσιαστικά ευτυχισμένοι είναι να έχουμε θετικές σχέσεις. 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Για περισσότερα από 70 χρόνια, οι ερευνητές ανέλυσαν τις ζωές των συμμετεχόντων, μελετούσαν τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, την καριέρα και τις προσωπικές τους σχέσεις και όλα αυτά οδηγούσαν στο ίδιο αποτέλεσμα ξανά και ξανά, επιβεβαιώνοντας πού μπορούμε να βρούμε την αληθινή και διαχρονική ευτυχία. 

Η εκπληκτική ανακάλυψη είναι ότι οι σχέσεις μας και το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε σε αυτές έχουν ισχυρή επιρροή στην υγεία μας“, λέει ο Robert Waldinger, ο επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, ψυχίατρος και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard. “Η φροντίδα του σώματος είναι σημαντική, αλλά η φροντίδα των σχέσεών μας είναι επίσης μία μορφή προσωπικής φροντίδας. Αυτή, νομίζω, είναι η αποκάλυψη“, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, το να έχουμε στενές, υγιείς και θετικές σχέσεις, και όχι χρήματα ή φήμη, είναι αυτό που μας βοηθά να παραμείνουμε ευτυχισμένοι σε όλη μας τη ζωή, καθώς αυτές οι σχέσεις μας προστατεύουν από τις κακές στιγμές και την απόρριψη που κατά καιρούς βιώνουμε. Μάλιστα, υπάρχουν τρεις σχετικοί, βασικοί παράγοντες:

 

 

  • Ο πρώτος παράγοντας λέει ότι η μοναξιά επηρεάζει τους ανθρώπους με πολλούς τρόπους, μειώνει το επίπεδο ευτυχίας τους και οδηγεί ακόμη και στην επιδείνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών πιο γρήγορα.
  • Ο δεύτερος είναι η ποιότητα των σχέσεων. Λέγεται ότι είναι πιο σημαντικό να έχεις λίγους καλούς φίλους από το να έχεις πολλούς που δεν είναι τόσο στενοί και να αποφεύγεις τις συγκρούσεις που εντείνουν το άγχος και επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική και ψυχική μας υγεία.
  • Και τέλος, ο τρίτος παράγοντας είναι η προστασία του εγκεφάλου, με τις θετικές σχέσεις να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν. Οι ειδικοί διαπίστωσαν, ότι όταν έχουμε σχέσεις στις οποίες ξέρουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε, διατηρούμε τη μνήμη μας σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

Δε χρειάζεται λοιπόν, να αποκτήσουμε επιπρόσθετη παρέα, αλλά να εστιάσουμε στους καλούς μας φίλους που μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Τόσο απλά.

 

Πηγή: esquire.com.gr